Η «Νικη» του Γιωργου Νικολαιδη και τα «Ελευθερια 2016»

Μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της Θράκης, «τον γλύπτη κονστρουκτιβιστικών τάσεων και προσωπικών διατυπώσεων», τον εξαιρετικό δάσκαλο, καθηγητή γλυπτικής από το 1970-91 στην ΑΣΚΤ και πρύτανη στην ίδια σχολή από το 1984-1989, επιχειρεί, κοντά στ’ άλλα, να μας επανασυστήσει, μέσα από τη γλυπτή του «Νίκη» που είναι το βασικό διακοσμητικό του μοτίβο, το πρόγραμμα «Ελευθερίων Θράκης 2016», που ανακοινώθηκε χθες, Μεγάλη Τρίτη, διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους και από σήμερα και στο ευρύ κοινό.
 
Η περίφημη «Νίκη» του Γιώργου Νικολαΐδη κοσμεί τον αύλειο χώρο του Ιδρύματος Νικολάου Παπανικολάου και της αντιπεριφέρειας Ροδόπης από την πλευρά της Λεωφόρου Δημοκρατίας και είναι ένα εξαιρετικό, αφηρημένης τέχνης, γλυπτό, μάλλον «αγνοούμενο» για τον πολύ κόσμο εξ ίσου με τον δημιουργό του, που υπάρχει στην πόλη και τη Ροδόπη, από τα χρόνια που υπεύθυνη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κομοτηνής ήταν η μετέπειτα βουλευτής Χρύσα Μανωλιά, επί δημαρχίας Γιώργου Παπαδριέλλη. 

Ποιος είναι όμως ο Γιώργος Νικολαΐδης;

«Γεννήθηκε στη Μαρώνεια της Ροδόπης το 1924. Σπούδασε στην αρχή Φυσικομαθηματικά στο ΑΠΘ και αμέσως μετά Γλυπτική στην ΑΣΚΤ, στο εργαστήριο του Τόμπρου και του Απάρτη, και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες της γενιάς που ανδρώθηκε τη δεκαετία του ‘50. Την καλλιτεχνική του καριέρα την άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 με χάλκινα και πήλινα γλυπτά, που αντλούσαν την έμπνευσή τους από την αρχαϊκή αγγειογραφία. Στη δεκαετία του ‘60 επικεντρώνεται στην επεξεργασία του μετάλλου, ενώ λίγο αργότερα αναζητεί την κίνηση και τον ρυθμό ως αναπαραστατικά στοιχεία ενός κοσμικού χώρου και παράγει μερικά από τα πλέον αξιόλογα αφηρημένα γλυπτά της νεοελληνικής τέχνης.
 
Τον απασχολεί το παιχνίδι ανάμεσα στο κενό και το πλήρες, κάτι που το συναντάμε συνεχώς στη δουλειά του. H έρευνα θα τον οδηγήσει στην εξισορρόπηση γλυπτικής φόρμας και κενού, το οποίο κενό αναδύεται πια ως ζωτικό στοιχείο της πλαστικής γλώσσας του καλλιτέχνη. Λίγο αργότερα, θα αρχίσει να δημιουργεί πρόσωπα τα οποία εντάσσει σε εικαστικά περιβάλλοντα, κάνει τα πρώτα του αγάλματα σε γύψο, τα οποία ντύνει με πραγματικά ρούχα. Ενα κόκκινο νήμα θα εμφανιστεί σε πολλά έργα του, ως έμμεση αναφορά στον ατέρμονα κύκλο της ζωής.
 
Η γλυπτική του συχνά παραπέμπει στην τέχνη άλλων πολιτισμών. Στοιχεία που την χαρακτηρίζουν είναι η ιερατική αυστηρότητα, η έντονη μεταφυσική διάθεση, η αφαίρεση ως αξία βασισμένη πάντα στη μαθηματική θεωρία. Γι’ αυτόν, η αναπαράσταση νοείται ως τελετή αφιερωμένη στη δισυπόστατη ιδιότητα των ανθρώπων, στην αφηρημένη και τη συγκεκριμένη αντίληψη του κόσμου, στον έρωτα και το θάνατο.*»
 
Αυτού του εκπληκτικού και αναγνωρισμένου πανελληνίως δημιουργού που έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβρη του 2001 είναι το γλυπτό της «Νίκης» που κοσμεί το φετινό πρόγραμμα των «Ελευθερίων Θράκης», γόνιμη αφετηρία μνήμης του σπουδαίου αυτού Ροδοπίτη, του γλύπτη Γιώργου Νικολαΐδη, δεκαπέντε χρόνια μετά τον θάνατό του, μνημόσυνο αλλά και αφορμή για συνειδητοποίηση του έργου και της αξίας του…
 
*«Γιώργος Νικολαΐδης, ο γλύπτης, ο δάσκαλος», www.kathimerini.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.