Ζωντανο το παραδειγμα των 29 Ξυλαγανιωτων

Η μνήμη τους τιμήθηκε για ακόμα μια φορά στο ηρώο που έχει αναγερθεί στο σημείο που μαρτύρησαν

Η μνήμη των 29 Ξυλαγανιωτών που εκτελέσθηκαν για την αντιστασιακή τους δράση τον Απρίλη του 1944 τιμήθηκε για ακόμα μια χρονιά στην Ξυλαγανή, στο ηρώο που έχει ανεγερθεί στο σημείο που μαρτύρησαν, σε εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Μαρώνειας Σαπών και τον Πολιτιστικό όμιλο Ξυλαγανής.
 
Στο χώρο βρέθηκαν βουλευτές, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι του στρατού και της Αστυνομίας, απόστρατοι και απόγονοι των πεσόντων, ενώ στην επιμνημόσυνη δέηση προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.
 

Το προσκλητήριο πεσόντων εκφώνησε ο Αντιδήμαρχος κ. Πέτρος Δουδουλακάκης, χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Γιάννης Σταυρίδης και ομιλία η απόγονος ενός εκ των 29 Ξυλαγανιωτών, του Ηλία Δαγτζίδη, η μαθήτρια γυμνασίου Πωλίνα Τερζίδου.
 
Όπως τόνισε στην ομιλία της, τον μαρτυρικό εκείνο Απρίλη του 1944 29 παλικάρια της Ξυλαγανής έβαψαν με το αίμα τους το χώμα του τόπου, μάρτυρες μίας ακόμη βουλγαρικής θηριωδίας από τις πολλές που έζησε η Θράκη.
 
Όπως ανέφερε, λίγο πριν την απελευθέρωση η κατοχή είχε γίνει σκληρότερη σε όλη τη χώρα, αλλά ειδικά στη Θράκη και στην Ξυλαγανή η Βουλγαρική κατοχή ήταν ιδιαιτέρως σκληρή, μιας και από την αρχή είχε σαν στόχο τον αφελληνισμό της περιοχής και τον βίαιο εκβουλγαρισμό της.
 

Παρόλες τις προσπάθειες όμως των Βουλγάρων, η φλόγα των γνήσιων Ελλήνων πατριωτών έκαιγε άσβεστη μέσα τους, και λαχταρούσαν εκείνη την αχτίδα της λευτεριάς,την ελευθερία για την οποία τόσοι και τόσοι αγώνες έγιναν στο διάβα του χρόνου και αποφάσισαν να προσφέρουν όλες τους τις δυνάμεις στην προσπάθεια της απελευθέρωσης.
 
Όπως ανέφερε η κ. Τερζίδου, ήδη οι εστίες της αντίστασης ήταν πολλές και το μήνυμα της επερχόμενης ήττας του Άξονα είχε πλέον διαδοθεί παντού. Δυστυχώς όμως οι 29 Ξυλαγανιώτες προδόθηκαν και συνελήφθησαν. Βασανίστηκαν επί μέρες και οδηγήθηκαν στον τόπο της εκτέλεσης γράφοντας έτσι μία ακόμη λαμπρή σελίδα αντίστασης και αυτοθυσίας στην τοπική ιστορία.
 
Οι άνθρωποι αυτοί, μεταξύ των οποίων και ο δικός της πρόγονος Ηλίας Δαγτζίδης, ήταν άνθρωποι καθημερινοί, άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης. Κι όμως η φωνή της ελευθερίας μίλησε μέσα τους και τους κατέστησε ήρωες, μοναδικούς και ταυτόχρονα μέλη του Πάνθεου των χιλιάδων εκείνων Ελλήνων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία, για την πατρίδα.
 

«Η ηρωική πράξη των 29 Ξυλαγανιωτών παλικαριών δεν ξεχνιέται. Παραμένει ζωντανή στην συλλογική μνήμη για να μας θυμίζει το διαρκές ιστορικό μας χρέος. Και εμείς οι νεότεροι είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας, για τους Ξυλαγανιώτες εκείνους ήρωες που δεν σκέφτηκαν στιγμή το φόβο και έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν για την πατρίδα και το έθνος» σημείωσε τονίζοντας πως η μαρτυρική τους στάση είναι τιμή αλλά και ευθύνη, ενώ στη λήθη της ιστορίας απαντούν με την γνώση της ιστορικής τους διαδρομής και την κληρονομιά εκείνη που έχει καταστήσει την Ξυλαγανή στους τόπους που γέννησαν μάρτυρες και ήρωες για την Θράκη και την Ελλάδα.
 
Η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.