Υπαιθρια, αλλα το ιδιο δυναμικη η «Χαρα της Δουκινιως»

Σε Ίασμο και Αίγειρο παρουσιάστηκε η Θρακική Ηθογραφία που αναβίωσε ξανά ο Σύλλογος Εβριτών μαζί με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των οικισμών

Αναβίωσε ξανά στον Ίασμο και στην Αίγειρο η «Χαρά της Δουκινιώς», η Θρακική ηθογραφία σε 4 θεατρικές εικόνες του Μίλτη Παρασκευαϊδη, από τον Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αιγείρου.

Όπως είναι γνωστό, ο Σύλλογος Εβριτών αναβίωσε το έργο, που γράφτηκε το 1939-40 και παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή το 1940, πριν από μερικά χρόνια, με την παρουσίασή του όμως να γίνεται, κατ’ ανάγκη, σε εσωτερικούς χώρους.

Όμως πλέον με τις δύο αυτές παραστάσεις, την Κυριακή 17 και τη Δευτέρα 18 αντίστοιχα, πέρασε στην παρουσίαση σε εξωτερικό χώρο, με την συμμετοχή δεκάδων συντελεστών (ηθοποιών – χορευτών – χορωδών – μουσικών) και καταφέρνοντας να αποδώσει ανάλογα τους διαλόγους, τη μουσική και τα τραγούδια του.

Για να μπορέσει να λάβει σάρκα και οστά η νέα αυτή παρουσίαση, για το έργο που παρουσιάζει το γάμο της Δουκινιώς, μέσα από τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων της περιοχής την περίοδο του μεσοπολέμου, πολλά από τα οποία ήρθαν από τις χαμένες πατρίδες, αρωγοί ήταν και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου του Ιάσμου και του Πολιτιστικού Συλλόγου της Αιγείρου.

Ποια έθιμα περιλαμβάνει το έργο

Το έργο γράφτηκε ύστερα από συστηματική μελέτη και επιτόπια έρευνα του συγγραφέα, μελέτη που περιλάμβανε τα μέχρι το 1939 λαογραφικά κείμενα για τις εκδηλώσεις τού Θρακικού πολιτισμού, και έπειτα από τοπική παρακολούθηση των εθίμων και των παραδόσεων του νομού Ροδόπης, ιδιαίτερα δε των χωριών του Γρατινής, Ιάσμου και Κοσμίου, στα όποια δεν είχαν γίνει εγκαταστάσεις προσφύγων μετά την καταστροφή τού 1922.

Η λαογραφική έρευνα τού συγγραφέα περιλάμβανε επίσης και τον ιδιαίτερο πολιτισμικό χαρακτήρα του συνοικισμού της Κομοτηνής «Καβακλιώτικα», οι κάτοικοι του οποίου προέρχονταν από την Βόρεια Θράκη, την Ανατολική Ρωμυλία.

Για την απόδοση του κειμένου της ηθογραφίας στο γλωσσικό ιδίωμα της Θράκης, αρωγοί υπήρξαν ο πρώην δήμαρχος Κομοτηνής Σοφοκλής Κομνηνός και ο επίσης Κομοτηναίος εκπαιδευτικός Κώστας Αγγελίδης, ενώ πλήθος επώνυμων και ανώνυμων κατοίκων της περιοχής συνέδραμε στην παραγωγή αυτή, που αποτέλεσε το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της ευρύτερης περιοχής όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στις 23.06.1940 στο υπαίθριο στάδιο της Κομοτηνής υπό την αιγίδα της τότε Γενικής Διεύθυνσης Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.