Ξεσηκωσαν τον κοσμο οι «Καμηλες και Ντιβιτζηδες» του Συλλογου Ανατολικορωμυλιωτων

Το πρωί του Σαββάτου στην Κεντρική πλατεία της Κομοτηνής

Ένα από τα πιο «ζωντανά» έθιμα της Ανατολικής Ρωμυλίας αναβίωσε το πρωί του Σαββάτου 31 Δεκεμβρίου στην Κομοτηνή, το «Καμήλες και Ντιβιτζήδες» από το Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής.

Το έθιμο «Καμήλες και Ντιβιτζήδες» έλκει τις ρίζες του από την αρχαιότητα και παραπέμπει στις γιορτές προς τιμήν του Διόνυσου.

Μετά την επικράτηση της χριστιανικής θρησκείας, το έθιμο αυτό διαμορφώθηκε διαφορετικά σε κάθε περιοχή ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί μέχρι και σήμερα, ως ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι που «μεταφέρεται» από σπίτι σε σπίτι και από γειτονιά σε γειτονιά.

Κύριο στοιχείο των «πρωταγωνιστών» είναι το χιούμορ, με την Καμήλα να κάνει πως λιποθυμά ώστε να μπορέσει να δεχτεί περισσότερα κεράσματα από τους σπιτονοικοκύρηδες τους οποίους και επισκέπτονται για να πουν τα κάλαντα, την ώρα που ο Ντιβιτζής την κυνηγάει με το «τοπούζι» ένα ξύλινο δηλαδή ρόπαλο.

Το «κυνηγητό» αυτό κατέληγε στην κεντρική πλατεία των οικισμών, και το Σάββατο έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, όπου στήθηκε ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι κατά την διάρκεια του οποίου συνεχίζεται η σάτιρα μεταξύ της Καμήλας και του Ντιβιτζή.

Το γλέντι αυτό συμβολίζει και την αφύπνιση της φύσης από την χειμερία νάρκη, μέσα από τα κουδούνια που υπάρχουν πάνω στην Καμήλα και τον Ντιβιτζή, αλλά και το ρόπαλο με το οποίο «χτυπά» τη γη αφυπνίζοντάς την.

Έτσι και το Σάββατο όσοι βρέθηκαν στην πλατεία είχαν την ευκαιρία να δουν την «αντιπαράθεση» μεταξύ των καμήλων και των ντιβιτζίδων, και στη συνέχεια να στήσουν ένα μεγάλο χορό με το παραδοσιακό έθιμο να λαμβάνει χώρα στο κέντρο του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.