Ξεκινουν οι Χριστουγεννιατικες εκδηλωσεις στην Κομοτηνη

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας Αθλητισμού Κομοτηνής

Με το Santa Run ξεκινούν το Σάββατο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων στην πόλη μας, από την Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας Αθλητισμού Κομοτηνής, που θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το θεματικό πάρκο Ιστορίες του Πινόκιο, συναυλίες από χορωδίες και μουσικά σχήματα, χριστουγεννιάτικα κάλαντα αλλά και εκδηλώσεις για τα παιδιά της πόλης, καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου

6 μ.μ., Santa Run, Συγκέντρωση και εκκίνηση από το Πάρκο της Αγίας Παρασκευής

7 μ.μ., Άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου της πόλης από το δήμαρχο κ. Γιάννη Γκαράνη στην πλατεία Ειρήνης

7.30 μ.μ., Συναυλία με το συγκρότημα BAiLDSA!

Λίγα λόγια για το συγκρότημα

Το να είσαι «εναλλακτικός» είναι πολλά περισσότερα από έναν χαρακτηρισµό µουσικής ταυτότητας. H µατιά των BAiLDSA στη σύνθεση και τη στιχουργική δηµιουργεί ένα εκρηκτικό µείγµα post punk και indie rock, µπλεγµένο µε παραδοσιακά στοιχεία της ανατολικής µεσογείου και µπολιασµένο παράλληλα µε στοιχεία dub και reggae. Αυτό το µουσικό µωσαϊκό σε συνδυασµό µε την έντονη και βαθιά κοινωνικοπολιτική τους οπτική γωνία, αντιπροσωπεύει το τι πρεσβεύουν οι BAiLDSA ως συγκρότηµα.

Αυτό που ξεχωρίζει και είναι πάντα παρόν στην τραγουδοποιΐα τους είναι µια σταθερή και ηχηρή εναντίωση σε οποιαδήποτε µορφή φασισµού, ρατσισµού, σεξισµού και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωµάτων, µια ατελείωτη µάχη κόντρα σε όλες τις µορφές πολέµου και διχασµού, και βαθιά πίστη στην ανθρωπότητα και τις ανοιχτές, ελεύθερες κοινωνίες.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου

Πάρκο Αγίας Παρασκευής, Ξεκινά τη λειτουργία του το θεματικό πάρκο με τις «Ιστορίες του Πινόκιο».

Το πάρκο θα λειτουργήσει έως τις 2 Ιανουαρίου 2023. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλο τον κόσμο, αλλά, οργανωμένες ξεναγήσεις σε σχολεία, συλλόγους και φορείς, γίνονται κατόπιν ραντεβού, τις καθημερινές από τις 10 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι  και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα από τις 11 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι  και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για ραντεβού, 2531031022 (ώρες λειτουργίας γραφείων) ή στο  [email protected]

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου

8 μ.μ., Πολιτιστική Κίνηση, Η 14μελής ορχήστρα Allegro Big Band, υπό τη διεύθυνση του κ. Νίκου Ιερώνυμου, σε γνωστές Χριστουγεννιάτικες μελωδίες που μας βάζουν στο κλίμα των ημερών και μας αλλάζουν τη διάθεση για τις επερχόμενες γιορτές.

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου

12 το μεσημέρι, Πάρκο Αγίας Παρασκευής, Ο Αντώνης Μουσαδές και η Ασμίκ Μπεκλαριάν έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με γνωστά τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου και τη συμμετοχή της παιδικής  χορωδίας της  Μουσικής Σχολής Μουσαδέ. Ακόμη, θα ακουστούν καινούργια τραγούδια από τη μουσική τους συνεργασία και φυσικά αγαπημένα χριστουγεννιάτικα μαζί με μια ομάδα έμπειρων και καταξιωμένων μουσικών από την Ξάνθη.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου

6.30 μ.μ., στο Ίδρυμα Παπανικολάου, Εορταστική εκδήλωση για τα 50 χρόνια λειτουργίας της χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής και της μνήμης του προστάτου της Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού. Στην εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. κ. Παντελεήμονος, η χορωδία θα αποδώσει επίκαιρους ύμνους.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου

 8 μ.μ. Μέγαρο Μουσικής, Την καθιερωμένη μεγάλη εορταστική συναυλία διοργανώνει ο Σύλλογος «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ – ΘΡΑΚΗΣ» σε συνεργασία με την Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α. Κομοτηνής και την Περιφέρεια Α.Μ.Θ..

Η “Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής – Θράκης” θα γεμίσει τη μεγάλη αίθουσα με τους γιορτινούς ήχους γνωστών έργων από το διεθνές ρεπερτόριο. Γνωστά χριστουγεννιάτικα θέματα και διάσημες μελωδίες, που όλοι αγαπάμε, σκορπίζουν στον αέρα το μαγικό πνεύμα των γιορτών. Οι 30 μουσικοί της Ορχήστρας των Φίλων, πλαισιωμένοι από 40 χορωδούς, τραγουδιστές και σολίστες, μας χαρίζουν μια λαμπερή νύχτα με μουσική, τραγούδι και όμορφη διάθεση.

Στο κατάφωτο Μέγαρο Κομοτηνής με την έντονα εορταστική ατμόσφαιρα, η ορχήστρα θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που μας ταξιδεύει μακριά από την καθημερινότητα. Είναι μια ξεχωριστή μουσική βραδιά, με αέρα Ευρώπης,  που θα ικανοποιήσει τα γούστα κάθε ακροατή.

Στη συναυλία συμμετέχει η χορωδία «Εύμολπος».

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου

7 μ.μ.,  Ίδρυμα Παπανικολάου, Τα μαθητικά τμήματα του θεατρικού εργαστηρίου Επί Σκηνής παρουσιάζουν έξι ιστορίες με φόντο την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων.  Ένα μικρό Χριστουγεννιάτικό θαύμα, αρκεί για να φέρει ευτυχία και χαρά στην ψυχή…

Κείμενα: Βούλα Παναγιωτίδου και Μυρσίνη Λαντζουράκη

Διδασκαλία: Μυρσίνη Λαντζουράκη και  Βούλα Παναγιωτίδου

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου

6.30 μ.μ., Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής, «Χορεύοντας αλλιώς… με τον χρόνο – Χριστουγεννιάτικα καλαντίσματα»

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής, στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο με τίτλο: «Χορεύοντας αλλιώς … με τον χρόνο-Χριστουγεννιάτικα καλαντίσματα» την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου.

Έχει ετοιμαστεί μια ξεχωριστή εμπειρία για το κοινό. Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση του Μουσείου μέσα από την κίνηση και ένα διαφορετικό τρόπο έκφρασης ανάμεσα στις συλλογές. Με λίγα λόγια: Χορός στο Μουσείο! Οι συμβολισμοί που υπάρχουν στην ελληνική παράδοση συναντούν τους συμβολισμούς του σώματος. Μία διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο χορεύοντας ανάμεσα σε υφαντά, ξυλόγλυπτα, κοσμήματα και φορεσιές.

Τις χορογραφίες επιμελείται η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Φωτεινής Κουτλογεωργίου – Plié σε σκηνοθεσία Φωτεινής Κουτλογεωργίου και χορογραφία της Αρετής Μίχου.

Φυσικά από αυτή τη βραδιά δεν μπορούν να λείψουν τα χριστουγεννιάτικα καλαντίσματα από τον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής.

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου

Πρωί, στους δρόμους της πόλης, Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Κομοτηνής, σκορπά Χριστουγεννιάτικους ήχους και παίζει τα κάλαντα στους δρόμους της πόλης και επισκέπτεται τους φορείς για να μεταδώσει το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου.

Ακόμη, το Μουσικό Εργαστήρι «ΝΟΤΑ» του Χρήστου Χατζόπουλου καλαντίζει με παραδοσιακά κάλαντα.

Οι μαθητές της σχολής ξεκινούν στις 12:00 από τη «Λέσχη Κομοτηναίων» και με συνοδεία οργάνων τραγουδούν παραδοσιακά κάλαντα. Περνούν από τις οδούς Βενιζέλου, Ερμού, από την κεντρική πλατεία της πόλης και καταλήγουν στο Πάρκο Αγίας Παρασκευής όπου δίνουν συναυλία με κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. 

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου

 8 μ.μ., ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, Αριστοφάνους «ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ»

Η ιστορία εξελίσσεται γύρω από την Πραξαγόρα, που σε μια εποχή απόλυτης κοινωνικής και πολιτικής παρακμής, μεταμφιεσμένη σε άντρα, παίρνει την εξουσία προτείνοντας ένα νέο καθεστώς κοινοκτημοσύνης. Παρά όμως το ποσό ιδανικό φαίνεται στην αρχή το σχέδιό της, τα πλάνα της αποδεικνύονται ουτοπικά και η ιστορία περιπλέκεται.

“Τι σημαίνει Δημοκρατία;”

“Γιατί διαφθείρεται όποιος αποκτά εξουσία;”

“Μπορεί άραγε, ένας τόπος να κυβερνηθεί με ισότητα και δικαιοσύνη;”

Αυτές και πολλές ακόμα ερωτήσεις θα προσπαθήσουν να βιώσουν διαδραστικά φέτος οι «Έντιμοι Απατεώνες» μέσα από μια διαχρονική κωμωδία, που καυτηριάζει την πραγματικότητα και παραμένει ορθή στα μηνύματά της από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Στην είσοδο θα πραγματοποιηθεί συλλογή τροφίμων.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου

11 π.μ., πλατεία Ειρήνης, Η ΔΚΕΠΠΑΚ και ο Δήμος Κομοτηνής, παρουσιάζουν τον Μάγο Ρότζερ και την παρέα του σε εορταστικό show για τους μικρούς μας φίλους!

Μαζί του θα είναι ξυλοπόδαροι και ζογκλέρ για ένα ανεπανάληπτο fire show ενώ αγκαλιές και πολλές πόζες για φωτογραφίες θα μοιράσουν οι Buzz Lightyear και Jessie μεγαλοφιγούρες από το αγαπημένη παιδική ταινία «Toy Story».

Η παράσταση μαγικών κόλπων του Μάγου Ρότζερ, θα πλαισιώνεται από πολύ χορό και τραγούδι και με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, χριστουγεννιάτικο λαμπερό facepainting, μπαλονοκατασκευές, ενώ στο τέλος θα φτιάξουμε τις πιο γιγάντιες σαπουνόφουσκες!

Ώρα εκδήλωσης: 11:00 π.μ. – 14:00 μ.μ.

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου

Πρωί, στους δρόμους της πόλης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Κομοτηνής παιανίζει  Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και τραγούδια στους δρόμους της πόλης.

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου

11 π.μ., πλατεία Ειρήνης, «Καμήλες και Ντιβιτζήδες»: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής, αναβιώνει το έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Το δρώμενο «Καμήλες και Ντιβιτζήδες» (καμηλιέρηδες) είναι ένα από τα πιο γνωστά έθιμα της ανατολικής Ρωμυλίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.