Ξεκινα δυναμικα τη χρονια ο Συλλογος Καλλιτεχνων Αθηνιων

Ετοιμάζει δράση σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο για την ανάδειξη της ανάγκης διάσωσης του παλιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής

Σε δράση που θα αφορά την ανάδειξη της ανάγκης για διάσωση και επαναχρησιμοποίηση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, θα συμμετάσχει ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Ροδόπης Αθηνίων, θέλοντας να δείξει πως η μοίρα του πρέπει να είναι μέριμνα όλων μας.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Άρης Ασσαριωτάκης, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου, με αφορμή την έναρξη των εγγραφών στα εργαστήρια τους που ξεκινούν για ακόμα μια χρονιά.

Αν  κάποιος ενδιαφέρεται για ένα από τα 23, πλέον, εργαστήρια τα οποία  διαθέτουν, έχει τη δυνατότητα να περάσει από τη γραμματεία του συλλόγου στην Παπαδρειέλλειο Δημοτική Πινακοθήκη-Μέγαρο  Στάλιου, εργάσιμες ώρες και  μέρες, για να  κάνει την εγγραφή του. 

Συνεχής βελτίωση στα εργαστήρια

Όπως τόνισε ο κ. Ασσαριωτάκης, προσπαθούν να μην μένουν άπραγοι, αλλά να βελτιώνουν συνεχώς το Σύλλογό τους, για αυτό και ανανέωσαν και εκσυγχρόνισαν δύο εργαστήρια.

Το ένα είναι το εργαστήριο βιτρό, όπου θα έχουν μαζί τους ως εκπαιδευτικό την καταξιωμένη εικαστικό κ. Νίκη Ψαλτοπούλου. Στο δε τμήμα του ψηφιδωτού, θα έχουν ένα νέο δάσκαλο, με καλές περγαμηνές, τον Γιώργο Τσέκο.

Επίσης έχουν εντάξει στη φαρέτρα τους και ένα τρίτο εργαστήριο, αυτό της γλυπτικής με ytong, που προσιδιάζει προς το μάρμαρο  και προς τον γύψο, που θα τρέξει ο γνωστός εικαστικός Άγγελος Γεωργίου.

Η τυπική περίοδος εγγραφών είναι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, όμως ο Σύλλογος ουσιαστικά είναι ανοιχτός σε όποιον το επιθυμεί όλο το χρόνο.

«Αν κάποιος μας χτυπήσει την πόρτα τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και θέλει να παρακολουθήσει ένα εργαστήριο,  σίγουρα δεν θα του κλείσουμε την πόρτα. Είναι θέμα πολιτισμού» σημείωσε ο κ. Ασσαριωτάκης, μιας και σε αυτό το δύσκολο κομμάτι του ανθρωπίνου ενδιαφέροντος που δεν υπάρχει και δεν καλλιεργείται ιδιαίτερα, όταν κάποιος έστω και στο μέσον της περιόδου δείξει το ενδιαφέρον του να θέλει  να παρακολουθήσει κάτι που έχει σχέση με την τέχνη και τον πολιτισμό, δεν θα του το αρνηθούν με τίποτα.

Απαραίτητη η διάσωση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου

Πέρα από τα εργαστήρια, ο Σύλλογος πραγματοποιεί και μια σειρά εκδηλώσεων, που το φετινό καλοκαίρι περιορίστηκαν λόγω καιρικών συνθηκών και τις καταστροφές που συνέβησαν στη χώρα μας. Άλλωστε όπως τόνισε, ο χρόνος είναι μπροστά τους και όταν υπάρχει διάθεση  νομίζω  ότι όλα μπορούν να γίνουν  και  αργότερα. «Πρέπει να  δείχνουμε τον σεβασμό μας μερικές φορές στους συνανθρώπους μας και την  ενσυναίσθησή  μας για αυτά τα ζητήματα  που  μας  απασχολούν».

Ο Σύλλογος όμως δεν θα μείνει άπραγος, μιας και θα συμμετάσχει στη 2η Εβδομάδα Ψυχικής και Σωματικής Υγείας που θα ξεκινήσει  στις 18 και θα  διαρκέσει έως και τις 24  Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκτίθενται έργα των μελών του Αθηνίωνα στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, ενώ την προτελευταία μέρα της εκδήλωσης μέλος της ομάδας τους θα  πραγματοποιήσει διάλεξη για τον τρόπο με τον οποία τα εικαστικά, αποδεδειγμένα πλέον, επιδρούν καταλυτικά στην  ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων, όλων  των ηλικιών.

Στη συνέχεια, μέχρι τις αρχές του 2024, θα λάβει χώρα μια συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης, για να αναδείξουν το θέμα της ανακαίνισης του παλιού  Δικαστικού Μεγάρου. 

Σε αυτή θα προσπαθήσουν να εντάξουν όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς, όπως την  Περιφέρεια, τον Δήμο, και συλλογικότητες που ενδεχομένως ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του  Δικαστικού Μεγάρου. 

«Όταν πρόκειται για ένα έργο αρχιτεκτονικής, το οποίο ανήκει σε παρελθόντα αιώνα,  θεωρώ ότι είναι ένας μάρτυρας ενός συγκεκριμένου πολιτισμικού  προϊόντος αρχιτεκτονικού  εκείνης της εποχής. Νομίζω ότι είναι αδιανόητο  να μην στηρίξει κάποιος οτιδήποτε γίνει, για να μπορέσει να αναπαλαιωθεί αυτό και να ανακαινιστεί» ανέφερε ο κ. Ασσαριωτάκης, που ελπίζει πως στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για πολιτισμικούς σκοπούς και ρόλους.

Πριν τη δράση για το Δικαστικό Μέγαρο όμως, θα συμμετάσχουν όπως κάθε χρόνο στην εκδήλωση υποδοχής των νέων φοιτητών, στα τέλη Σεπτεμβρίου, χρησιμοποιώντας τον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης όπως και πέρυσι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.