Ξανθιωτικο καρναβαλι: Ενας θεσμος με πανω απο μισο αιωνα ζωης

Πολίτες της Ξάνθης καταθέτουν την άποψή τους για τη σημασία που έχει για αυτούς το Καρναβάλι και αν θεωρούν ότι χρήζει ανανέωσης

Στην πανέμορφή Ξάνθη που έχει αρχίσει και κινείται σε καρναβαλικούς ρυθμούς  βρέθηκε η κάμερα του ΠτΘ και συνομίλησε με κατοίκους για το τι σημαίνει το καρναβάλι της Ξάνθης για αυτούς και αν θεωρούν ότι ο θεσμός που διοργανώνεται από το 1966 πρέπει να ανανεωθεί.

Το καρναβάλι της Ξάνθης είναι το μεγαλύτερο καρναβάλι που διοργανώνεται στη Βόρεια Ελλάδα και αποτελεί για τους Ξανθιώτες αλλά και για την υπόλοιπη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας μια μεγάλη συμμετοχική γιορτή.

Δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές από όλη την Ελλάδα αλλά και από γειτονικές χώρες συρρέουν στην Ξάνθη προκειμένου να ξεφαντώσουν και να διασκεδάσουν στην πόλη με τα χίλια χρώματα που και φέτος έχει δημιουργήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με τη βοήθεια δεκάδων πολιτιστικών συλλόγων το οποίο θα κορυφωθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που φέτος έχει για σύνθημα της το  μότο «Ιδού η Ξάνθη ιδού και το χοροπήδημα».  Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Μιχάλη Τσέπελη η Ξάνθη αναμένει περί τους 400.000 επισκέπτες σε όλο το διάστημα των καρναβαλιών, ενώ γύρω στους 200.000 αναμένεται να είναι οι επισκέπτες την τελευταία Κυριακής της Αποκριάς.

Τόνωση της τοπικής αγοράς

Ενδιαφέρον όμως έχουν οι γνώμες των Ξανθιωτών που όπως φαίνεται αναμένουν το καρναβάλι και τα οφέλη αυτού με μεγάλη λαχτάρα και ανυπομονησία καθώς όπως μας αναφέρει ο κ. Κώστας «πρόκειται μια εκδήλωση που σημαίνει πάρα πολλά για το νομό και για τα δρώμενα που γίνονται εδώ αλλά και για την κίνηση της αγοράς». Την ίδια άποψη είχε και ο κ. Γιώργος  ο οποίος εκτίμησε  ότι το καρναβάλι είναι πολύ καλό για τον τόπο και προσελκύει τουρίστες με από όλα τα βαλκάνια που αφήνουν χρήματα στην αγορά της Ξάνθης.

Εθελοντής του καρναβαλιού της Ξάνθης επεσήμανε πως για ακόμη μια χρονιά η πόλη αναμένει πολύ κόσμο και πως όλα θα είναι έτοιμα για να υποδεχτούν τους επισκέπτες τους, ενώ δήλωσε ότι στην πορεία θα υπάρξει ανανέωση του θεσμού και από την επόμενη χρονιά θα δούμε καινούρια πράγματα να πλαισιώνουν το καρναβάλι.

Αφορμή για να επισκεφτούν την Ξάνθη αποτελεί για τους φοιτητές το καρναβάλι

Για τους φοιτητές αποτελεί ένα μεγάλο πάρτι και μια ευκαιρία για να διασκεδάσουν όπως μας ανέφεραν, καθώς φίλοι και συγγενείς τους επισκέπτονται προκειμένου να ζήσουν από κοντά την εμπειρία  του καρναβαλιού της Ξάνθης. Στο ερώτημα αν ο θεσμός πρέπει να ανανεωθεί απαντούν πως καλό θα ήταν να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ σχολίασαν πως θα τους άρεσε το καρναβάλι να μοιάζει περισσότερο με τις γιορτές παλιάς Ξάνθης, καθώς έτσι θα ήταν πιο προσιτό για όλες τις ηλικίες.

Άσκοπο έξοδο για λίγους το καρναβάλι

Λίγοι αλλά υπαρκτοί είναι αυτοί που δεν τάσσονται υπέρ του καρναβαλιού της Ξάνθης. Όπως δήλωσε η κ. Σμαρώ δεν θέλει το καρναβάλι καθώς θεωρεί πως ο νομός έχει άλλες ανάγκες που είναι πιο σημαντικές και θα μπορούσαν να καλυφθούν άμα δεν δαπανούνταν τόσα χρήματα στο καρναβάλι. Ενώ μητέρα που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της εξήγησε πως το καρναβάλι δημιουργεί αρκετά προβλήματα στην καθημερινότητα της ιδίως στη μετακίνηση, ενώ «τα έκτροπα που γίνονται είναι εικόνες που ούτε προάγουν ούτε προσφέρουν κάτι».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.