Ξανα ολοκληρη η Νυχτερινη Περιπολος του Ρεμπραντ

Αποκαταστάθηκαν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης τα κομμάτια που είχαν «κοπεί» από τον πίνακα πριν από 300 χρόνια

Ολόκληρος ξανά έγινε, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ο πίνακας «Νυχτερινή περίπολος» του Ρέμπραντ (ο επίσημος τίτλος του είναι «Ο λόχος της πολιτοφυλακής υπό τη διοίκηση του λοχαγού Φρανς Μπάννινκ Κοκ») μετά από 3 αιώνες.

Το 1715, μεγάλες λωρίδες περικόπηκαν και στις τέσσερις πλευρές από τον γιγαντιαίο καμβά του έργου που ο μεγάλος Ολλανδός ζωγράφος το 1642. Η πράξη αυτή είχε ως στόχο να χωρέσει ο πελώριος πίνακας σε έναν τοίχο του τότε Δημαρχείου του Άμστερνταμ. Οι λωρίδες που αφαιρέθηκαν πετάχθηκαν και χάθηκαν για πάντα.

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, το μουσείο Ρέικσμουζεουμ κατάφερε να αναδημιουργήσει τα περικομμένα τμήματα του πίνακα, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα εκθέματά του, και να αποκαταστήσει το έργο στη μορφή που είχε στο μυαλό του ο Ρέμπραντ.

Το μουσείο γνώριζε ότι το αυθεντικός πίνακας ήταν μεγαλύτερος, χάρη σε ένα μικρότερο αντίγραφο της ίδιας περιόδου με τη δημιουργία του πρωτότυπου, που αποδίδεται στον Γκέριτ Λάντενς. Βασιζόμενη σε αυτό το αντίγραφο, μια επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να αναπλάσει τα τμήματα που λείπουν. Τα τμήματα αυτά στη συνέχεια εκτυπώθηκαν και τοποθετήθηκαν περιμετρικά του εκπληκτικού πίνακα στην αίθουσα του μουσείου που φέρει το όνομά του.

Στα αριστερά, έχουν προστεθεί οι φιγούρες δύο ανδρών και ενός αγοριού, στο σημείο από το οποίο είχε αφαιρεθεί μια λωρίδα πάχους 60 εκατοστών. «Αποκαταστάθηκαν» όμως και τα μικρότερα τμήματα που αφαιρέθηκαν από τη δεξιά πλευρά και το επάνω και κάτω μέρος.

«Τώρα μπορεί να αναπνεύσει» δήλωσε για το σημαντικό έργο ο διευθυντής του Ρέικσμουζεουμ Τάκο Ντίμπιτς, στα αποκαλυπτήρια του πρότζεκτ την περασμένη εβδομάδα. «Είναι πολύ συναρπαστικό», σημείωσε ο ίδιος.

Η ομάδα που εργάστηκε στο εν λόγω πρότζεκτ χρησιμοποίησε ειδικούς εκτυπωτές, ακτίνες Χ και ψηφιακή φωτογραφία, σε συνδυασμό με δεδομένα που αντλήθηκαν από το αντίγραφο του Λάντενς, για να αναδημιουργήσει τα χαμένα κομμάτια. Ένας υπολογιστής συνέκρινε το αυθεντικό έργο με το αντίγραφο, και κατόπιν προσάρμοσε τα δεδομένα στο στιλ του Ρέμπραντ.

Ο πίνακας θα εκτίθεται με τα πρόσθετα τμήματα για τους επόμενους μήνες στο μουσείο, ωστόσο και φιλότεχνοι που βρίσκονται μακριά μπορούν να θαυμάσουν τον πίνακα μαζί με πρόσθετο υλικό για το πρότζεκτ στο site του Ρέικσμουζέουμ.

Ο πίνακας είναι ένας από τους πλέον γνωστούς πίνακες της χρυσής ολλανδικής εποχής στη ζωγραφική. Στο παρελθόν έχει πέσει αρκετές φορές «θύμα» βανδαλισμού. Το 1911, ένας άνδρας έσκισε τον καμβά του έργου με μαχαίρι. Το 1975, ένας άνεργος δάσκαλος «επιτέθηκε» στον πίνακα με μαχαίρι ψωμιού και κατάφερε να κάνει μερικά μεγάλα κοψίματα σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ. Ο πίνακας αποκαταστάθηκε με επιτυχία μετά από τέσσερα χρόνια, αλλά από κοντά είναι ορατά ορισμένα ίχνη της επίθεσης. Στις 6 Απριλίου 1990 ένας άνδρας που είχε αποδράσει από ψυχιατρείο ψέκασε με οξύ τον πίνακα. Ευτυχώς, η γρήγορη παρέμβαση των φρουρών που ψέκασαν τον πίνακα με νερό περιόρισε τη ζημιά από το οξύ, που πρόλαβε να διαπεράσει μόνο το λούστρο του πίνακα και έτσι το έργο αποκαταστάθηκε πλήρως.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.