Βουτια στο καλοκαιρι, με νεες αναγνωστικες απολαυσεις

Τη νέα συλλογή διηγημάτων του Άγγελου Ευθ. Αγγελόπουλου, «Ο δρόμος και το ρολόι – 31 αφηγήματα»

Άγγελος Ευθ. Αγγελόπουλος, «Ο δρόμος και το ρολόι – 31 αφηγήματα», Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη (επιμ.), εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή 2023, σ. 120

Αισίως μύρισε καλοκαίρι, ανάπαυλα και ξεγνοιασιά.

Ήρθε επιτέλους το καλοκαίρι μετά από αρκετές καιρικές αναποδιές, ο ήλιος ξεπρόβαλλε αγέρωχος στον ουρανό, τα κύματα της θάλασσας «επέστρεψαν» με τον σαγηνευτικό τους ήχο και οι ρυθμοί της ζωής άρχισαν να επιβραδύνουν, δημιουργώντας τo απαραίτητο κενό για να παρεισφρήσει η ανεμελιά της εποχής.

Το καλοκαίρι εξάλλου, είθισται, να έρχεται με την «τεμπελιά» του, για να γαληνεύει την ψυχή μας, ώστε να μπορούμε και πάλι να πιάνουμε το νήμα της ζωής μας, που κάπου στον δρόμο της πολύβουης καθημερινότητας έχουμε χάσει, ξαναβρίσκοντας χρόνο και για τις προσωπικές μας απολαύσεις. Μία από αυτές είναι και η ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων, γι’ αυτό και οι εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης προτείνουν την καλύτερη συντροφιά: Τη νέα συλλογή διηγημάτων που κυκλοφόρησε πρόσφατα ο Άγγελος Ευθ. Αγγελόπουλος με τίτλο «Ο δρόμος και το ρολόι – 31 αφηγήματα» (εκδ. Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή 2023).  

Ο κ. Αγγελόπουλος υπήρξε –και παραμένει– μακροχρόνιος συνεργάτης της εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης», όπου και δημοσιεύει τακτικά αφηγήματά του. Παρά τη μακρόχρονη λογοτεχνική του παρουσία σε αθηναϊκές εφημερίδες, περιοδικά και λογοτεχνικά ιστολόγια, μόλις πρόσφατα προχώρησε στο πρώτο του εκδοτικό βήμα, που έχει τίτλο «Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες και άλλα αφηγήματα» (εκδ. «Κοράλλι», 2023) και λίγους μήνες μετά, η δεύτερη συλλογή του είναι γεγονός. Πρωτοεμφανιζόμενος λοιπόν εκδοτικά ο κ. Αγγελόπουλος, όχι όμως και συγγραφικά.

Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν ενδεχομένως για εκείνον χρόνια προετοιμασίας, χρόνια καλλιέργειας, αναγνώσεων και συγγραφικών δοκιμασιών. Η μακρόχρονη τριβή του στη γραφή και στη σύντομη σε έκταση αφηγηματική πεζογραφία «πλούτισε» τις λογοτεχνικές του αποσκευές, και το 2023 υπήρξε, όπως διαφάνηκε, το έτος της «απασφάλισης». Η λογοτεχνία εξάλλου απαιτεί χρόνο, είναι μαραθώνιος και για τους συγγραφείς αλλά και για τους αναγνώστες, οι οποίοι μπορούν πλέον να απολαύσουν μερικά από τα σκόρπια, μέχρι πρότινος, διηγήματα του κ. Αγγελόπουλου στη νέα του συλλογή. Ας ξεκινήσουμε όμως την περιδιάβαση σ’ αυτή.

Η συλλογή, ευθύς εξαρχής, γοητεύει με την τρυφερή υφή του εξωφύλλου της αλλά και με τον περίτεχνο πίνακα που τον κοσμεί, δημιουργία της Πουλχερίας-Ιωάννας Παπανικολοπούλου, συζύγου του συγγραφέα. Σε αυτό κυρίαρχη θέση έχει το ρολόι, ο χρόνος και η ρευστότητά του. Οι δείκτες γυρνούν, βρίσκονται συνεχώς εν κινήσει και στο μεταξύ η ζωή δια-σκορπίζεται. Κάθε μεταβολή, κάθε μετακίνηση συμπαρασύρει με τη σειρά της αξίες, ιδανικά, πρότυπα, συμπεριφορές. Το περιεχόμενο και των 31 αφηγημάτων του κ. Αγγελόπουλου είναι εξάλλου βαθιά ανθρωπολογικό. Γνήσιος παρατηρητής της κοινωνίας, ο συγγραφέας γεννά λογοτεχνία της εποχής του, αφουγκράζεται τις ανθρώπινες ψυχές και φλερτάρει με την ψυχανάλυση και τις εσωτερικές ψυχικές διεργασίες.

Συνθέτει με τη λογοτεχνική του γραφίδα χάρτινους ήρωες και ηρωίδες, που τις περισσότερες φορές παραμένουν ανώνυμοι –ανοιχτοί σε προσλήψεις– και που διαρκώς ταξιδεύουν στον χρόνο. Η γραμμική, ευθύγραμμη αφήγηση σπανίζει στα αφηγήματά του. Η χρονική σειρά παραβιάζεται συνεχώς, μιας και οι ήρωες συνομιλούν με τον παρελθόν τους, προσωπικό αλλά και διαγενεακό. Για παράδειγμα, στο αφήγημα «Σταθερής αξίας άνθρωποι» ο αφηγητής όχι μόνο αναπολεί την πιο έντονη ανάμνηση που τον συνδέει συναισθηματικά με τον Μήτσο, τον φίλο του, αλλά η αναδρομή του αυτή αποτελεί αφορμή να θυμηθεί και τον πατέρα του και τις συνήθειες μιας άλλης εποχής, όταν στη δεκαετία του ’60 συγκεντρώνονταν στο ζαχαροπλαστείο τακτικές παρέες συνομήλικων του και απολάμβαναν το κονιάκ τους τρώγοντας αμυγδαλωτά.

Σχετικά με τον χώρο δράσης των λογοτεχνικών κειμένων, διάφορες περιοχές της νότιας κυρίως Ελλάδας, και ιδίως του Νομού Ηλείας, από όπου κατάγεται ο συγγραφέας, κάνουν αισθητή την παρουσία τους: η περιοχή της Ζαχάρως και του Αϊ-Θανάση, η Στροφιλιά, τα περίχωρά της, η Τρίπολη, η Πάτρα, ο Υμηττός, ο Αϊ-Στράτης, η Αθήνα κλπ., περιοχές και τοπία οικεία που αναπλάθονται ωστόσο λογοτεχνικά και ζητούν νέες ερμηνείες.

Ο κυρ Τάκης ο «Γουτεμβέργιος», ο γιατρός Αλιφέρης, ο Σίμος…

Ποιοι είναι οι ήρωες που κινούν τη δράση των αφηγημάτων; Ο κυρ Τάκης, ο «Γουτεμβέργιος» της παιδικής φαντασίας, και η γυναίκα του, που διατηρούσαν το παλιό βιβλιοπωλείο, ο «Μποντές», που αν και μετανάστευσε στη Γαλλία, πάντοτε θυμόταν την πατρίδα των παιδικών του χρόνων, τη «μόνη μας πατρίδα» και  ο γιατρός Αλιφέρης, που επανήλθε στη γενέτειρά του, επλήγη όμως ο ιατρικός του βίος χάρη στο «μοιραίο λάθος».

Στις σελίδες της συλλογής θα συναντήσουμε ακόμη την Ελένη Καλιανέση με έτος γέννησης 1945, αλλά και την Ελένη Καλιανέση με έτος γέννησης 1950,  τον Τέλη που συνεργάστηκε με τους Γερμανούς, τον Σίμο που, μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, παντρεύτηκε «Βουβαρή», αλλά και τον Βλάσση, τον πρώτο που μίλησε για τις φυσικές αξίες, «τη διατήρηση και την προστασία» του δάσους της Στροφιλιάς, τους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού, τον συναισθηματικά εντελώς μόνο Ορφέα Κ. και πολλούς πολλούς ακόμη «αφανείς» ήρωες της καθημερινότητας, που θα αποτελέσουν το διαβατήριό μας για να εισέλθουμε στον λογοτεχνικό κόσμο του κ. Αγγελόπουλου.

Όπως έγινε κατανοητό, και τα 31 διηγήματα της συλλογής αφορούν το χθες και το συνειδητοποιημένο αύριο, που σε καθυποβάλλουν σε μια συναρπαστική διαδρομή στον εσώτερό μας κόσμο και στον πλούτο της ανθρώπινης εμπειρίας, με συνοδοιπόρο –στα ταξίδια της νεότερης ιστορίας και της μνήμης στα παλίμψηστα των χώρων του ηλειακού κάμπου και των άστεων– τα ζωντανά πλάσματα της φύσης, τη δομημένη κτίση και τον άνθρωπο.

Συνομιλώντας με λογοτεχνικούς προγόνους

Σημειωτέον πως ο συγγραφέας, με καταγωγή από τα Λεχαινά, την πατρίδα του Ανδρέα Καρκαβίτσα, έχει επηρεαστεί βαθύτατα από τη γραφή του και δεν λησμονεί να «συνδιαλέγεται» μαζί του, με ιδιαίτερα ευδιάκριτες να είναι οι αναφορές στα διηγήματά του «Ευέλπιδες», «Το μαγεμένο κουτί», «Ο Κουρδουκέφαλος» αλλά και στα «Ταξιδιωτικά» του. Ευρύτερα όμως τα αφηγήματά του διαποτίζονται με στοιχεία από τον Γεώργιο Βιζυηνό και «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον», τον Παύλο Νιρβάνα, τον Χρήστο Ντάντο, τον Μήτσο Αλεξανδρόπουλο, τον Κώστα Βάρναλη, τον Χρίστο Λάσκαρη, τον Πίνδαρο Μπρεδήμα, τον Ρώμο Φιλύρα κ.ά.

Ο συγγραφέας, θέτοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο της γραφίδας του, δεν παραλείπει και αναφορές σε ιστορικά γεγονότα που έχουν σημαδέψει την πορεία της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, όπως τα χρόνια της Λευκής Τρομοκρατίας και τις διώξεις που βίωσαν στελέχη του ΚΚΕ αμέσως μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας (1945), το Πολυτεχνείο, την πολιτική εξορία στον Αϊ-Στράτη, αλλά και να μνημονεύσει  κορυφαίες πολιτικές μορφές, όπως η «πατρική» φιγούρα του Άρη Βελουχιώτη που πρωταγωνιστεί σε ένα του αφήγημα.

Ο κοινωνιοκεντρικός συγγραφέας Άγγελος Ευθ. Αγγελόπουλος

Ο Άγγελος Ευθ. Αγγελόπουλος γεννήθηκε στα Λεχαινά Ηλείας το 1954, όπου έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του. Τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο στην Πάτρα και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Συμμετείχε στα κοινωνικά και πολιτιστικά γεγονότα του Νομού Ηλείας, ως μέλος της Μορφωτικής Ένωσης Λεχαινών «Ανδρέας Καρκαβίτσας» και της Ένωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (ΕΠΟΠ). Εργάστηκε, επίσης, ως δημοτικός υπάλληλος και σήμερα είναι συνταξιούχος.

Από το έτος 2007, κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε επαρχιακές και αθηναϊκές εφημερίδες, περιοδικά και λογοτεχνικά blogs. Κάποια κείμενά του έχουν δημοσιευθεί με τα ψευδώνυμα: «Άγγελος Ζαχαριάδης» και «Νίκος Μπακιός». Το έτος 2019 διήγημά του διακρίθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Κοράλλι». Το πρώτο του βιβλίο, «Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες και άλλα αφηγήματα», κυκλοφόρησε  από τις εκδόσεις «Κοράλλι», το 2023.

Καλοτάξιδο να είναι, να διαβαστεί και να αγκαλιαστεί!

Info

Μπορείτε να βρείτε τη νέα συλλογή διηγημάτων του Άγγελου Ευθ. Αγγελόπουλου «Ο δρόμος και το ρολόι – 31 αφηγήματα» στο ηλεκτρονικό κατάστημα paratiritisbooks.gr καθώς και στα βιβλιοπωλεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.