5+1 διασκευες τραγουδιων του Βασιλη Τσιτσανη

Σαν σήμερα, πίσω στο μακρινό 1915 γεννήθηκε στα Τρίκαλα ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές, που σφράγισε με το μουσικό του έργο μία ολόκληρη εποχή! Το πιο περίεργο όμως είναι πως ,επίσης μία μέρα σαν και σήμερα το 1984 έφυγε από τη ζωή.

Με αφορμή, λοιπόν τον ερχομό, αλλά και το φευγιό Βασίλη Τσιτσάνη από αυτόν τον κόσμο, που κάπως θαρρείς τα σκάρωσε και γίναν και τα δύο την ίδια ακριβώς ημέρα, το ραδιόφωνο του Παρατηρητή συλλέγει 5+1 διασκευές τραγουδιών, που ίσως και να μην ήξερες ότι είναι δημιουργήματά του.

Πέφτεις σε λάθη, τι έχεις πάθει;

Ένα όμορφο χασαποσέρβικο, που γνωρίσαμε μέσα από την ερμηνεία της Σωτηρίας Μπέλλου, σε μία Gypsy Swing διασκευή των Gadjo Dilo, που κυκλοφόρησε αρκετά χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεση.

Ο έρωτας που φωτίζει τα μάτια σου…

Ένα πολυτραγουδισμένο κομμάτι του Τσιτσάνη, που για πρώτη φορά ηχογραφείται το 1947 με ερμηνευτές την Ιωάννα Γεωργακοπούλου και τον Στελλάκη Περπινιάδη να την συνοδεύει, διασκεύασαν οι Imam Baildi μισό και πλέον αιώνα μετά την πρώτη ηχογράφηση, με τους ερμηνευτές να παραμένουν οι ίδιοι, όπως ακριβώς στην πρώτη εκτέλεση του κομματιού!

Σαν απόκληρος γυρίζω

«Σαν απόκληρος γυρίζω στην κακούργα ξενιτιά» τραγούδησε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και πάλι για πρώτη φορά η Σωτηρία Μπέλλου, που συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τον Βασίλη Τσιτσάνη. Το 2014 οι  Locomondo μας συστήνουν ξανά το τραγούδι, σε μια reggae εκδοχή.

Αράπικο λουλούδι

Η φωνή της Στέλλας Χασκίλ αυτή τη φορά, είναι που ερμήνευσε πρώτη το «αράπικο λουλούδι», το 1947. Στη σειρά παλιών λαϊκών τραγουδιών, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια ο Σωκράτης Μάλαμας και συγκεκριμένα στην τρίτη ενότητα των «Σκέτων», ακούμε επανεκτελέσεις τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη. Μία εξ αυτών είναι και το «Αράπικο Λουλούδι» δια στόματος Σωκράτη Μάλαμα μαζί με την Ιουλία Καραπατάκη και τον Φώτη Σιώτα!

Την αντάμωσα ένα βράδυ

Την αντάμωσε ένα βράδυ στην Αθήνα, ήταν ωραία και του κράτησε σκλάβα την καρδιά. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν οι στίχοι που έγραψε και τραγούδησε για πρώτη φορά ο Βασίλης Τσιτσάνης το 1983. Το 2007 ο Φοίβος Δεληβοριάς το διασκευάζει και το κομμάτι συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο του με τίτλο «Έξω».

Αχάριστη δεν πόνεσες για μένα

Ένα από τα πιο αγαπημένα και γνωστά τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη διάλεξε να διασκευάσει, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Μυστακίδης. Η «Αχάριστη», που φωνογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1947, παίρνει μία εντελώς διαφορετική και άκρως ατμοσφαιρική μορφή στη διασκευή που έγινε το 2019 δια χειρός Δημήτρη Μυστακίδη και μπορεί να την βρει κανείς στον δίσκο «Εδώ κι εκεί».

Τσιτσάνης και για…βρέφη;

Και πριν το τέλος της συλλογής ετούτης θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο συνθέτης Τάσος Ιωαννίδης,  γνωστός για τη σειρά παιδικών τραγουδιών «Λάχανα και Χάχανα» είναι και ο δημιουργός της σειράς τραγουδιών με θέμα «Μουσική για βρέφη – Έλληνες Συνθέτες».

Το πρώτο cd της σειράς αυτής αφορά των Βασίλη Τσιτσάνη, τιτλοφορείται ως «Τσιτσάνης για βρέφη» και περιλαμβάνει 10 κομμάτια του Βασίλη Τσιτσάνη, διαμορφωμένα για πολύ μικρά – μικρά παιδάκια και αναλαμβάνει πλήρως το νανούρισμα, τη διασκέδαση και τη διαπαιδαγώγηση αυτών!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.