Τροφη για σκεψη το τριημερο ταινιων της Επιτροπης Ισοτητας Δημου Κομοτηνης

Σε συνεργασία με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και στόχο την ευαισθητοποίηση σε όλα τα θέματα ισότητα που αφορούν την Κομοτηνή

Αφορμή για να συζητήσουμε τα ζητήματα της ισότητας, της ενδοοικογενειακής βίας, της καταπίεσης και της προσπάθειας για να αποτιναχθούν τα στερεότυπα των φύλων ελπίζουν πως θα αποτελέσουν οι τρείς ταινίες που θα προβληθούν στο θερινό ΔΗΠΕΘΕ από τη Δευτέρα 13 μέχρι την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας και του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής.

Για τις τρεις ταινίες αυτές αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο ελπίζουν πως θα βοηθήσουν να προχωρήσει η συζήτηση για όλα τα θέματα της ισότητας, τόσο τώρα αλλά και στο μέλλον, μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου η κ. Έλπη Μπλεκάτση, μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Κομοτηνής.

Ο λόγος στην ίδια λοιπόν…

Πάντα επίκαιρη η Μελίνα

ΠτΘ: Από την προσεχή Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη έχουμε προβολών ταινιών που έχουν να κάνουν με τη γυναίκα, μεταξύ των οποίων και η «Κραυγή γυναικών» του Ζυλ Ντασέν, που είχε προγραμματιστεί πριν από έξι μήνες και είχε αναβληθεί.

Ε.Μ.: Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε πρώτη φορά την «Κραυγή γυναικών» που ήταν να παρουσιαστεί στις 23 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, και είχε ματαιωθεί λόγω κορωνοϊού.

Να ευχαριστήσουμε πολύ πάλι το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη που μας παραχώρησε δωρεάν την «Κραυγή γυναικών» και επίσης να ευχαριστήσουμε το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής που είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, για ένα τριήμερο ταινιών, με τη δική μας ματιά, στο οποίο συνέπραξε και ο Ξενώνας.

Έχουμε τρεις ταινίες, με πρώτη την «Κραυγή γυναικών» που είναι σκηνοθετημένη από τον Ζυλ Ντασέν, σε ένα σενάριο του Μίνου Βολανάκη και βασίζεται στη Μήδεια του Ευριπίδη. Η ταινία έχει να κάνει με τη γυναίκα που είναι καταπιεσμένη.

Είναι μια συνάντηση δύο γυναικών, η ηθοποιός που την υποδύεται η Μελίνα Μερκούρη, η οποία θέλει να ανεβάσει τη Μήδεια του Ευριπίδη και συναντά εκείνη την ώρα μια αληθινή γυναίκα που βρίσκεται στις φυλακές που έχει σκοτώσει τα παιδιά της. Αφορά όλες τις καταπιεσμένες γυναίκες, είναι η περίπτωση αυτή του Ευριπίδη που αφορά τους ανθρώπους που αδικούνται, πέραν του αδίκου και μεταβάλλονται σε θηρία.

Η Μήδεια του Ευριπίδη ήταν μια γυναίκα ξένη, που έφυγε για άλλη χώρα και η οποία αποχωρίστηκε τα παιδιά της σε οριακή κατάσταση. Παρόλο ότι η ταινία είναι άνω των 40 ετών, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις γυναίκες αυτές τις μετανάστριες, μόλις πρόσφατα έχουμε δει γυναίκες στο Αφγανιστάν που αποχωρίζονται τα παιδιά τους σε τραγικές συνθήκες. Άρα είναι ένα έργο που θα μπορούμε να σκεφτούμε πάρα πολλά πράγματα, και θα δούμε και πάρα πολλούς μεγάλους ηθοποιούς. Παίζει η Έλεν Μπέρνστιν, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Κώστας Αρζόγλου, ο Ανδρέας Φιλιππίδης, ο Μάνος Κατράκης, η Μπέτη Βαλάση και άλλοι.

Ενδοοικογενειακές σχέσεις και βία

ΠτΘ:  Τη δεύτερη μέρα έχουμε το Lady bird…

Ε.Μ.: Είναι μια ωδή στην εφηβεία, ανεξάρτητος αμερικάνικος κινηματογράφος, μια ταινία που μπορούν να τη δουν έφηβοι, μητέρες, πατεράδες, γιατί είναι μια ταινία για τις σχέσεις. Πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις μάνας-κόρης από την εφηβεία, πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, πώς πολλές φορές δεν τα αφήνουμε να αναπτύξουν τα δικά τους φτερά να φύγουν, αλλά απλά είμαστε πιο πραγματιστές και  δεν τα ενθαρρύνουμε, ίσως απαξιώνουμε και τα χαρακτηριστικά τους.

Είναι μια ταινία που αξίζει να τη δει κανείς και η οποία έχει πολύ καλές ερμηνείες, πήρε και δύο Χρυσές Σφαίρες και νομίζω ότι είναι ταινίες που μπορεί να μας κάνουν να σκεφτούμε.

Τέλος η ταινία του Ξενώνα, «Μετά τον χωρισμό», αφορά μια γυναίκα που έχει πάρει διαζύγιο και είναι κακοποιημένη και ζητάει από το δικαστήριο να αναλάβει την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού της, αλλά ο δικαστής δίνει συνεπιμέλεια. Είναι πάρα πολύ σύγχρονο το θέμα. Καλούμε τον κόσμο, τους συνδημότες μας να έρθουν, γιατί είναι μια ευκαιρία να δούμε τρεις πολύ καλές ταινίες.

Απαραίτητη η συζήτηση για τα θέματα της ισότητας

ΠτΘ: Είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αυτά τα ζητήματα, τα σύγχρονα ζητήματα, που δυστυχώς παραμένουν επίκαιρα…

Ε.Μ.: Ακριβώς αυτό θέλαμε να δώσουμε αυτό το τριήμερο. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια ταινία και για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, δεν μιλάμε καθόλου στην Κομοτηνή γι’ αυτό, και είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Μένει να μιλήσουμε όλο τον χειμώνα, κορωνοϊού επιτρέποντος, για τέτοια ζητήματα στην πόλη μας, γιατί μόνο μιλώντας μέσα από αυτά τα ζητήματα και μη προσποιούμενοι, όπως δεν προσποιούνταν ποτέ και η Μελίνα Μερκούρη στη ζωή της, μόνο έτσι μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα.

ΠτΘ: Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας;

Ε.Μ.: Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας μόλις συστάθηκε, άρχισε και ο κορωνοϊός. Οπότε αυτό έκανε τα πράγματα ακόμα δυσκολότερα. Έχουμε όμως μπροστά μας χρόνο να αναδείξουμε σημαντικά ζητήματα και νομοθετικά, γιατί υπάρχουν φοβερά θέματα και δεν είναι μόνο θέματα αμιγώς γυναικεία, είναι θέματα της συνολικής κοινότητάς μας.

Έχουμε να αναδείξουμε θέματα για τη συνεπιμέλεια, τα εργατικά, πόση ανεργία υπάρχει στην Κομοτηνή, έχουμε αναδείξουμε θέματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, πιστεύουμε ότι με το πού θα μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε εκδήλωση, θα είμαστε εκεί για να μπορέσουμε να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας σε αυτή την πόλη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.