Τριτη χρονια αγωνων αρχαιου δραματος

Ο Θεσμός ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΜΙΚΡΟΥ ΔΙΑΚΟΣΜΟΥ και του ιδρυτού του σκηνοθέτη -Καραγκιοζοπαίχτη. Τις προηγούμενες δυο χρονιές, στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας σμίξανε θίασοι από πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τους τρεις νομούς της Θράκης.
 
Κατά τον Αριστοτέλη, η Μεσημβρία είναι η πατρίδα του Αισώπου και είναι η πιο αρχαία και μετρήσιμη μαρτυρία. Οπότε από την Αλεξανδρούπολη για δυο χρονιές ήρθαν θίασοι φέρνοντας διασκευασμένους μύθους του Αισώπου και παίζοντας από την ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου.
Τα Άβδηρα είναι η πατρίδα του αρχαίου λυρικού ποιητή Ανακρέοντα, οπότε για δυο χρονιές από τα Άβδηρα το ‘’ΑΞΙΟΝ’’ έφερε χορο – λυρικό θίασο με δουλειά πάνω στον Ανακρέοντα. Από την Ροδόπη δε, που διαθέτει το εξαίσιο θέατρο της αρχαίας Μαρώνειας, ήρθαν θίασοι, από Σάπες – Κομοτηνή- Ξυλαγανή ανεβάζοντας έργα τραγικών μας ποιητών.
 
Μια πανδαισία χαράς του πνεύματος, που η δημοτική αρχή επί δημαρχίας κ. Ηλία Ιωαννάκη και υπεύθυνο πολιτισμού κ. Παναγιώτη Αριαντζή στήριξαν οργανωτικά και οικονομικά όσο μπορούσαν. Το θέατρο γέμιζε φίσκα για δύο χρονιές κι έκλεισαν οι πόρτες λόγω μεγάλης προσέλευσης του κόσμου. Τα κέρδη πολλαπλά. Από τρεις νομούς να συρρέει κόσμος, θεατρικές ομάδες…
 
Φέτος όμως ο Μικρός Διάκοσμος απόμεινε εντελώς μόνος του, τα δύο στελέχη του όμως, ο γράφων σκηνοθέτης Γιάννης Βουλτσίδης και η Γεωργία Γιαννοπούλου δεν το’ βαλαν κάτω. Μπορεί να μην υπήρξε καμιά υποστήριξη, αλλά εμείς συνεχίζουμε.
 
Τα παιδιά ήθελαν να συνεχισθεί ο θεσμός και ανυπομονούσαν ν’ αρχίσουν οι πρόβες, γιατί όταν ‘’εθισθεί’’ κάποιος στα όμορφα, τον βούρκο τον αφήνει πίσω.
Οπότε εμείς του Μικρού Διάκοσμου είχαμε να επιλέξουμε ή σταματάμε τον θεσμό, λόγω ανυπαρξίας χρημάτων ή τον συνεχίζουμε με δικό μας κόστος. Για πάνω από τρεις μήνες εκπαιδεύουμε ομάδες σε Σάπες -Ξυλαγανή –Άβδηρα και Αλεξανδρούπολη με δικά μας έξοδα, με δωρεάν προσφορά εκπαίδευσης των ομάδων, γιατί το πάθος των παιδιών και το δικό μας για τα ωραία υπερβαίνει τις δυσκολίες.
 
Αλλά δεν είχαμε τα λεφτά, να μεταφέρουμε τους θιάσους με πούλμαν, να κάνουμε τεχνική υποστήριξη στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας κι έτσι για φέτος φιλοξενούμενοι από τον σύλλογο ‘’ΔΡΩ’’ των Σαπών, η δουλειά – η πολύ πλούσια και φέτος, να σκεφτείτε ότι φέτος συμμετέχει με ομάδα και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – θα παρουσιασθεί στο ανοιχτό αμφιθέατρο των Σαπών Κυριακή 14 Ιουνίου 8 μμ. 

Ο θεσμός προχωράει και βρήκαμε πολύτιμους συμμάχους

1. Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Για το 2016 θα’ ναι ο οργανωτής του θεσμού και δη η Αντιπεριφέρεια Ροδόπης, όπως συζητήθηκε με τον κ. Χρήστο Μέτιο.
2.  Η ΕΛΜΕ Ροδόπης με ανακοίνωσή της θα υποστηρίξει τον θεσμό ώστε να μπει η λογική της προετοιμασίας των θιάσων στο επίσημο πρόγραμμα των σχολείων.
3.  Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο με καθηγητή τον κ. Σίμο Παπαδόπουλο, συμμετέχει στην επιτροπή ανάδειξης και συνέχισης του θεσμού ‘’Αγώνες δράματος.
4. Συστήθηκε επιτροπή από ανθρώπους της τέχνης της πολιτικής της εκπαίδευσης και της οικονομίας, για υποστήριξη του θεσμού.
 
Επίκειται συνάντηση όλων αυτών των φορέων συν του υπεύθυνου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Μακεδονίας -θράκης κ. Π. Κεραμάρη με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Χρήστου Μέτιου. Γιατί πρέπει να κοιτάμε μπροστά, να συντηρούμε και να αναβαπτίζουμε τους πετυχημένους θεσμούς. 

Αρχαία Μεσσήνη, ένα καλό παράδειγμα

Στο Αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης, ο εκεί Δήμος, η Περιφέρεια και η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οργανώνουν πενταήμερο ‘’Αγώνων Δράματος’’ και έρχονται σχολεία από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και παρουσιάζουν τις δουλειές τους. Να τι μπορούμε να πετύχουμε και εμείς όλοι μαζί, ξεκαθαρίζοντας και τους ρόλους μας. 

Η φετινή γιορτή

Στις 14 Ιουνίου Κυριακή 8μμ. στις Σάπες, θα παρουσιασθεί το τρίτο φεστιβάλ ‘’Αγώνες Δράματος’’ ώστε να συντηρηθεί η φλόγα και του χρόνου να επιστρέψει δυναμωμένο και μονιασμένο στο φυσικό του χώρο, στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας.
 
Σας καλούμε λοιπόν, να ρθείτε να απολαύσετε το κάτωθι πρόγραμμα
 
• Θεατρική ομάδα Λυκείου Γυμνασίου Σαπών
• Θεατρική ομάδα λυκείου Ξυλαγανής
Με ‘’Ιφιγένεια εν Αυλίδι‘’ Ευριπίδη Και ‘’Ιππείς’’ Αριστοφάνη
• Θεατρική ομάδα εκπαιδευτηρίου ΑΞΙΟΝ [Άβδηρα Ξάνθης] με ‘’Ανακρέοντα’’
• Μουσική ομάδα Λυκείου Ξυλαγανής.
• Μουσικό σχολείο Κομοτηνής
• Μουσικό τμήμα ΔΠΘ [παιδαγωγικό τμήμα Αλεξανδρούπολης]
 
Ποίηση: Ανακρέοντα
Μελοποίηση: Γ, Βουλτσίδη
Μετάφραση: Ντίνος Χριστιανόπουλος
 
Καλλιτεχνική επιμέλεια:
Γιάννη Βουλτσίδη
Οργάνωση παραγωγής:
ΜΙΚΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ
Διοργάνωση εκδήλωσης:
Σύλλογος ΔΡΩ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά για την συμπαράσταση ανθρώπους όπως τον Λυκειάρχη Ξυλαγανής κ. Ανέστη Ποιμενίδη και την Γυμνασιάρχη και την Λυκειάρχη Σαπών.
 
Τη φιλόλογο μουσικό κ. Ελεάνα Γουγούση και Γυμνάστρια κ. Μαρία Φίτσιου, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ροδόπης, του καθηγητές του ΑΞΙΟΝ κ. Αργύρη Δημητρίδη και κ. Στέλιο Κολοβό, του καθηγητές Δημοκρίτειου κ. Σίμο Παπαδόπουλο, κ. Π. Τηγανούρια, κ. Ε. Κοψαλίδου, τον κ. Ηλία Ιωαννάκη, Διευθυντή του Μουσικού σχολείου Κομοτηνής και τον εκπαιδευτικό κ. Βασίλη Σερμπέζη.
 
Δεν θα μπορούσα να ξεχάσω βέβαια και την κ. Αριάδνη Ζαμπογιάννη που φιλοξένησε πρόβες των παιδιών στο στούντιό της στις Σάπες, όπως και τον Ιερέα της κεντρικής εκκλησίας των Σαπών Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης που φιλοξενεί πρόβες μας στο κιόσκι της Εκκλησίας.
 
Υ.Γ.: Δεν ευχαριστούμε τα παιδιά των θιάσων, διότι τους αισθανόμαστε μέλος της μεγάλης προσπάθειας, όπως και τον σύλλογο ΔΡΩ, και στο κάτω κάτω εμείς όλοι θα ευχαριστηθούμε, αν ευχαριστηθεί ο κόσμος τη δουλειά μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.