«Τραπεζουντα: Το διαμαντι της Ανατολης»

Το νέο μυθιστόρημα του Θοδωρή Δεύτου παρουσιάζεται στην Κομοτηνή

Το μυθιστόρημα του Θοδωρή Δεύτου με τίτλο «Τραπεζούντα: Το διαμάντι της Ανατολής» θα παρουσιαστεί το Σάββατο 13 Φεβρουάριου και ώρα 19:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής (Πολυλειτουργικό Κτίριο Κομοτηνής-έναντι Δημοτικού Κολυμβητηρίου, πλησίον του χώρου της λαϊκής αγοράς), σε συνδιοργάνωση των Ποντιακών Σωματείων Νομού Ροδόπης.
 
Για το βιβλίο αλλά και τον συγγραφέα θα μιλήσουν ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης, Δρ. Κοινωνικών Επιστημών και η κ.Ειρήνη Χρυσοστομίδου, απόφοιτος τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας Δ.Π.Θ.

Η περίληψη του βιβλίου

Η άτακτη αποχώρηση του Ρωσικού στρατού από την πόλη προκαλεί πανικό, κι έτσι η οικογένεια του γνωστού μεγαλέμπορου σιτηρών και καπνών Λάμπου Κυριακίδη αποφασίζει να εγκαταλείψει την Τραπεζούντα κακήν-κακώς. Η εγγονή του Λάμπου, η Πινίτσα, έχει δύο μικρά παιδιά και μπροστά στον φόβο του αφανισμού, αποφασίζει να αφήσει το ολίγων μηνών αγοράκι της, στον Τούρκο υπηρέτη, τον Χασάν, με την ελπίδα ότι αργότερα θα επέστρεφε να το πάρει. Η οικογένεια μοιράζεται, άλλοι έρχονται στην Ελλάδα και άλλοι περνούν στην Γεωργία. Η μοιρασμένη οικογένεια Κυριακίδη περνά πολλές δοκιμασίες, εδώ κι εκεί. Στην Ελλάδα η κατάσταση μετά την Μικρασιατική καταστροφή είναι άθλια, αλλά και στην Ρωσία, τα δεινά που περνούν οι μειονότητες από το νέο καθεστώς, δεν είναι λίγα. Στην Ελλάδα έχει φτάσει η Πινίτσα με το δυόμιση χρονών κοριτσάκι της και η γιαγιά Θεοφρονία, ενώ στη Ρωσία, ο γιος της οικογένειας ο Ιεροκλής με την οικογένεια του. Ο πόνος για το μωρό που έμεινε πίσω, αγιάτρευτος, αξεπέραστος, αλλά έπρεπε να αγωνιστούν, να ζήσουν, με το όραμα πάντα να επιστρέψουν να το βρουν και να το πάρουν.
 
Από τα χρώματα και τα αρώματα της Τραπεζούντας ως τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Κατερίνης, της Νέας Σάντας, τις περιπέτειες στο Σοχούμι, την εξορία στον Καύκασο, την αναγκαστική μετανάστευση στο Μόναχο και το λυτρωτικό ταξίδι της επιστροφής.
 
Η πορεία στο άγνωστο για την οικογένεια του μεγαλέμπορου σιτηρών Λάμπου Κυριακίδη, είναι μια ιστορία μέσα στην πραγματική ιστορία, που θα σας συναρπάσει.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Θεόδωρος Δεύτος γεννήθηκε το 1957 στο Μαυρόπουλο Πωγωνίου Ιωαννίνων.
Σπούδασε Μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε στην δημόσια εκπαίδευση από το 1986-2015. Εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ιλίου από το 2006. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου( 2001-2011), Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου Ιλίου την περίοδο 2008-2010 & Πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και Άθλησης από το 2010-2014.
 
Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 2004.

Έγραψε τα εξής βιβλία:
(2015) Τραπεζούντα, Το διαμάντι της Ανατολής, Ωκεανός
(2011) Μήπως αγάπησα λάθος πατρίδα;, Μπουκουμάνης
(2008) Σμύρνη, συγγνώμη, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2006) Μη ρωτάς γιατί, Δωδώνη
(2004) Ο ηπειρώτικος γάμος, Ιδιωτική Έκδοση

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.