Τους εθνομαρτυρες κληρικους της τιμησε η Μητροπολη Μαρωνειας και Κομοτηνης

Ομιλία από τον Διάκονο Αρσένιο Βασιλείου και επιμνημόσυνη δέηση

Το Σάββατο , 21η Οκτωβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας Κομοτηνής και εν συνεχεία προέστη της επιμνημοσύνου δεήσεως υπέρ αναπαύσεως των μακαρίων Εθνοϊερομαρτύρων Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως:

1. Ιερέως Δημητρίου Καβάζη, Εφημερίου Κρωβύλης, 24-04-1944

2. Ιερέως Γεωργίου Βουλγαράκη, Εφημερίου Νέας Αδριανής, 13-11-1944 ,

3. Ιερέως Θεοδώρου Παπαδοπούλου, Εφημερίου Αιγείρου, 22-06-1941 και

4. Ιερέως Βαγιάννη Εμμανουηλίδη, Εφημερίου Συκοράχης, 25-06-1944,

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Ιερολογιώτατος Διάκονος Αρσένιος Βασιλείου, ο οποίος παρουσίασε τον βίο, το έργο και το μαρτυρικό τέλος των τιμωμένων Εθνοϊερομαρτύρων Κληρικών, προτρέποντας άπαντας να μιμηθούμε το παράδειγμά τους.

Συγκεκριμένα ο Ιερολογιώτατος έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο, από τη δημιουργία εθνικού βουλγαρικού κράτους, μέχρι και την κατοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τους Βούλγαρους την περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου για να τονίσει πως «ιδιαιτέρως σκληρή ήταν η στάση των κατακτητών έναντι του ιερού κλήρου της δυτικής Θράκης, εξ ενός εμφανεστάτου λόγου: η πνευματική καθηγεσία του κατώτερου κλήρου ιδίως, αποτελούσε εμπόδιο στην υποταγή του πληθυσμού. Η τριβή κι η συνάφεια του απλού ιερέα του χωριού ή της αστικής συνοικίας με το ποίμνιό του, η τέλεση των ακολουθιών και των μυστηρίων, η καθημερινή παραμυθία στον χειμαζόμενο λαό στου οποίου τα μαρτύρια ήταν κοινωνός, αποτελούσαν κάρφος εν τω οφθαλμώ της μισάνθρωπης διοίκησης. Γι’ αυτό κι οι πρώτοι διωχθέντες ήσαν τα μέλη του κλήρου. Ιδιαιτέρως πρέπει να επισημάνουμε ότι, όταν οι άνθρωποι αυτοί, οι κληρικοί, όπερ και το σύνηθες, αρνούνταν την υποχώρηση απέναντι στις συστάσεις ή τις απειλές, αποτελούσαν τα πρώτα θύματα των θηριωδιών».

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή, επεσήμανε την συμβολή του ιερού Κλήρου στη διάσωση των παραδόσεων της Πίστεως και της Πατρίδος μας και τόνισε ότι η αυτοθυσία των Προγόνων μας, Κληρικών και Λαϊκών, κατά την διάρκεια της Βουλγαρικής κατοχής των ετών 1941 – 1944 αποτελεί φάρο και πυξίδα για όλους μας, σε καιρούς μάλιστα χαλεπούς που αμφισβητούνται αξίες και ιδεώδη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Τρισάγιο στο όπισθεν του Αγίου Βήματος του Ιερού Ναού ευρισκόμενο μνημείο των τιμωμένων Εθνοϊερομαρτύρων Κληρικών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.