Το “Yellow Jackets” ειναι η νεα τηλεοπτικη εμμονη

tv’s... inspector

Πολλοί μπορεί να το έχετε ακούσει να αναφέρεται ως το «νέο Lost», όμως δεν πρόκειται για μία από τις δεκάδες ανώφελες προσπάθειες της αμερικανικής τηλεόρασης να αναπαράγει την επιτυχία του “Lost”, όπως είδαμε με το άγευστο “Manifest” ή με το αβυσσαλέο “The I-Land”. Η συγκεκριμένη σειρά είναι κάτι δικό της και δεν στηρίζεται πάνω στην επιτυχία καμίας προηγούμενης σειράς, παρά ορισμένες ομοιότητες στο concept.

Τι είναι το “Yellow Jackets”;

Πίσω στο 1996 οι “Yellow Jackets” –μία γυναικεία εφηβική ομάδα soccer από το New Jersey– ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στο Seattle για ένα τουρνουά. Ενώ βρίσκονται στο αεροπλάνο και πετάνε κάπου πάνω από τον Καναδά, το αεροπλάνο συντρίβεται, πέφτοντας βαθιά μέσα στην ερημιά ενός δάσους, όπου οι επιβάτες αποκλείονται για δεκαεννέα μήνες. Εν έτει 2021, οι επιζώντες προσπαθούν να προχωρήσουν με τις ζωές τους, κρατώντας επτασφράγιστο μυστικό ό,τι συνέβη εκείνους τους δεκαεννέα μήνες που μάχονταν για την επιβίωση στη μέση του πουθενά. Η αφήγηση μοιράζεται σε αυτούς τους δύο χρόνους, όπου παρακολουθούμε τις ηρωίδες ως έφηβες αποκλεισμένες στο δάσος και ως ενήλικες στον έξω κόσμο με το μετατραυματικό στρες και μία απροσδιόριστη απειλή να τις κυκλώνει.

Στην αφήγηση του 1996 παρατηρούμε το πώς η δυναμική τής ομάδας εναλλάσσεται όταν γίνεται το δυστύχημα και τα κορίτσια καλούνται να επιβιώσουν στο δάσος. Η αγαπητή σε όλους αρχηγός της ομάδας, Jackie (Ella Purnell) σύντομα σταματάει να είναι αρεστή και «ισχυρή» όταν αδυνατεί να προσαρμοστεί στις δυσκολίες της ζωής στο δάσος και καταρρέει δίχως να φανεί χρήσιμη σε τίποτε και κρατώντας πίσω την ομάδα. Την ίδια στιγμή το «φυτό», η Misty, που οι περισσότερες κορόιδευαν και χλεύαζαν, αποδεικνύεται πολύτιμη με τις γνώσεις της και προσφέρει σωτήρια βοήθεια. Η δυναμική και γενναία Taissa γίνεται η ανεπίσημη αρχηγός της ομάδας και η prom queen Jackie «εκθρονίζεται», ενώ η κολλητή της, Shauna, που ως τώρα ζούσε στη σκιά της, αρχίζει επιτέλους να «αναπνέει» και το ίδιο κάνει με έναν τρόπο και η πιο edgy Natalie.

Οι ισορροπίες ανατρέπονται συνεχώς μέσα στο δάσος, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στον έξω κόσμο στην αφήγηση του 2021. Η Taissa είναι μία μάχιμη πολιτικός, παντρεμένη με τη Simone και μητέρα ενός πεντάχρονου αγοριού, που προσπαθεί με κάθε θυσία να διαφυλάξει τα «μυστικά του δάσους» για να προφυλάξει την καριέρα της. Η Natalie είναι μία αυτοκαταστροφική αλκοολική γυναίκα γεμάτη ψυχικά τραύματα, η Shauna μία οικογενειάρχης που προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της πως είναι η γυναίκα της διπλανής πόρτας –κάτι που δεν υπήρξε ποτέ της– και η Misty μία νοσοκόμα που όσο ακίνδυνη δείχνει τόσο ακραία και επικίνδυνη είναι στην πραγματικότητα. Όταν όμως μία ρεπόρτερ τις πλευρίζει επίμονα και τις πιέζει να της πουν τι πραγματικάσυνέβη στο δάσος εκείνους τους δεκαεννέα μήνες, εκείνες είναι πεπεισμένες πως μόνο ρεπόρτερ δεν είναι, ενώ, όταν αρχίζουν να λαμβάνουν εκβιαστικά μηνύματα και το μετατραυματικό στρες επιστρέφει πιο ακμαίο από ποτέ, τα πράγματα βγαίνουν εκτός ελέγχου και συσπειρώνονται για να διαχειριστούν την κατάσταση –συνήθως αποκλείοντας τη Misty.

Το καστ του “Yellow Jackets” είναι πολυτάλαντο και είναι προς τιμήν των ηχηρών ονομάτων των ηθοποιών που υποδύονται τις ενήλικες εκδοχές των χαρακτήρων και δίνουν τον χώρο που χρειάζεται στις νέες συναδέλφους τους. Η Melanie Lynskey και η Sophie Nelisse ξεδιπλώνουν με μαεστρία τη διαρκή κατάσταση καταπίεσης της Shauna, που καταπνίγει τις σκοτεινές πλευρές της. Η Juliette Lewis υποδύεται αριστοτεχνικά τη διαλυμένη Natalie με όλο τον θυμό και όλο το συσσωρευμένο τραύμα που κουβαλάει, όπως όλες τους, με τη διαφορά όμως πως η Natalie είναι η μόνη που δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια να κρύψει την κατάρρευσή της και αυτό κάνει την ερμηνεία τής Lewis ακόμη καλύτερη, ενώ η Sophie Thatcher, στη νεαρή εκδοχή της, προσδίδει και τη ζωντάνια και το χαμένο potential πίσω από το τσαλακωμένο πρόσωπο της ηρωίδας. Η Christina Ricci και η Sammi Hanratty κλέβουν την παράσταση με τον ρόλο της Misty. Όλη η παράνοια και η ακρότητα που κουβαλάει ο χαρακτήρας, η διαρκής επιθυμία της να ενταχθεί, διαγράφεται σε κάθε κίνηση στην ερμηνεία τους μαζί με τη διπροσωπία της.

Όπως είπαμε δεν μιλάμε για ένα ακόμη “Lost”, πιο έντονος είναι ο παραλληλισμός με τον “Άρχοντα των Μυγών”. Δεν χρειάζεται όμως να το συγκρίνουμε με κάτι γιατί απόλυτα δεν μοιάζει με τίποτα. Είναι κάτι δικό του και δείχνει πως έχει να προσφέρει πολλά φρέσκα πράγματα χωρίς καμία σοβαροφάνεια, χωρίς να κρύβει την ασχήμια της ιστορίας του σε prestige δράμα και μακιγιάζ. Εμβαθύνει σε θέματα όπως η επιβίωση, το μετατραυματικό στρες, την εφηβική οργή και δεν ντύνει τα θέματα που εξερευνά με πρεστίζ, αλλά με συνταρακτική πλοκή, cliffhangers, αληθινούς χαρακτήρες με αληθινή εξέλιξη και ανεξάντλητο, αγωνιώδες μυστήριο.

Το “Yellow Jackets” ξεκίνησε αθόρυβα στις 14 Νοεμβρίου στο Showtime, έχει μερικές βδομάδες όμως που έχει εκτοξευτεί και ακόμη δεν έχει φτάσει καν στο πικ της επιτυχίας του, αφού αν κρίνουμε από το φινάλε της πρώτης σεζόν έχουμε να περιμένουμε πολύ σοκαριστικά πράγματα. Μένουμε συντονισμένοι για την εξέλιξη της ιστορίας, όποτε το Showtime αποφασίσει να μας τη χαρίσει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.