Το βιβλιο του Γιαννη Μπαλαμπανιδη «Οι ιδεες της προοδου και της συντηρησης» παρουσιαζεται στην Κομοτηνη

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου στο ΟΧΤΩ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής, η Ομάδα Ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη «Politics Society», ο Παρατηρητής της Θράκης και το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μπαλαμπανίδη «Οι ιδέες της προόδου και της συντήρησης: Δοκίμιο για την πολιτική σε ρευστούς καιρούς» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ. Η παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 20 Μαρτίου και ώρα 19.00 στο καφέ ΟΧΤΩ (Β. Παύλου 8, Κομοτηνή).

Με τον συγγραφέα θα συζητήσουν για το βιβλίο οι:

  • Στέφανος Γραβάνης, Μέλος ΕΕΠ Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού Νομικής Σχολής ΔΠΘ
  • Κωνσταντίνος Δικαίος, Αν. Καθηγητής Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης ΔΠΘ
  • Γιώργος Πεταλωτής, Δικηγόρος, πρ. Υπουργός

Θα συντονίσει η Νατάσσα Βαφειάδου, Δημοσιογράφος

Θα προλογίσουν οι:

  • Αλέξανδρος Χατζόπουλος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κομοτηνής
  • Ιωάννης Μιχαηλίδης, Πρόεδρος της Ομάδας Ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη «Politics Society»

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Η βασική θέση που προσπαθεί να υποστηρίξει αυτό το βιβλίο είναι ότι η διάκριση μεταξύ προοδευτικής και συντηρητικής πολιτικής συνεχίζει να έχει νόημα, αν και όχι το νόημα που είχε κάποτε. Οι έννοιες είναι προϊόντα της ιστορίας, αλλάζουν μαζί με τις ανθρώπινες κοινωνίες.

Εδώ, λοιπόν, επιχειρούμε να τις προσεγγίσουμε με μια, όπως έλεγε πριν από έναν σχεδόν αιώνα ο Γιώργος Θεοτοκάς στο «Ελεύθερο πνεύμα», «αεροπορική ματιά» στην Ευρώπη και στον οικείο μας δυτικό κόσμο. Να διακρίνουμε «από ψηλά» νέες δυναμικές πολιτικοποίησης, ξεφεύγοντας λίγο από το καθ’ ημάς εθνοκεντρικό βλέμμα. Να εντοπίσουμε τους κόμβους όπου διασταυρώνονται παλιές και καινούριες έννοιες: Αριστερά και Δεξιά, μεσαία τάξη και gig economy, επισφάλεια και πολιτικές ταυτότητας, wokeism, πολιτική ορθότητα, νατιβισμός, intersectionality, αντισυστημισμός, κλιματική αλλαγή.

Με αυτές τις καινούριες λέξεις και ιδέες, τις διαιρέσεις που προσλαμβάνουν νέες μορφές και περιεχόμενα, θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την πολιτική στους ρευστούς καιρούς μας. Έχοντας ως αφετηρία τη σκέψη ότι η σύγκρουση μπορεί να είναι ταυτόχρονα μια δημοκρατική διαπάλη διαφορετικών ιδεών για τον κόσμο, αλλά και ότι οι ισχυρές πολιτικές ταυτότητες μπορεί να αναζωογονούν, αντί να υπονομεύουν, τον κοινό μας δεσμό.

Το δοκίμιο αυτό έχει όμως και έναν ειδικότερο στόχο: να ανιχνεύσει τους όρους πολιτικοποίησης ιδίως της δικής μας γενιάς, της «διεθνούς» γενιάς των πάνω-κάτω συνομηλίκων, που μεγαλώσαμε με αυξημένες προσδοκίες για να βρεθούμε καθηλωμένοι στην ιδιαίτερη ανθρωπολογική συνθήκη που λέγεται υπάλληλος γραφείου. Το πρωτογενές υλικό της πολιτικής μας συγκρότησης περιλαμβάνει τις αισθητικές αναφορές της γενιάς μας, τις πολιτισμικές της αναπαραστάσεις, τα καλειδοσκοπικά ερεθίσματά της, υψηλά και ταπεινά, εκλεπτυσμένα και ποπ.

Ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης

O Γιάννης Μπαλαμπανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980. Σπούδασε νομικά και πολιτική επιστήμη στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Είναι διδάκτωρ Συγκριτικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Συμμετέχει στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού “Σύγχρονα Θέματα” και είναι επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.