Το βιβλιο «Μαρτυρες, Μαρτυριο και Προφητικη Μαρτυρια» του Νικου Κοσμιδη παρουσιαζεται στην Κομοτηνη

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής και το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού, διοργανώνουν την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, στις 18:00-20:00, την παρουσίαση του βιβλίου «Μάρτυρες, Μαρτύριο και Προφητική Μαρτυρία, κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους» (Εκδόσεις Ακρίτας, 2023), του Νίκου Κοσμίδη.

Το βιβλίο, εξετάζει τη θεολογική και εκκλησιαστική μαρτυρία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέναντι στα φαινόμενα του εθνικισμού, του μιλιταρισμού, του αντισημιτισμού και του φασισμού-ναζισμού, κατά την ταραγμένη περίοδο του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Στα θέματα του βιβλίου εντάσσονται, επίσης, η συζήτηση περί της σχέσεως θρησκείας και βίας, η θεωρία του δίκαιου πολέμου και η θέση της έννοιας του μαρτυρίου στη σύγχρονη συλλογική μνήμη.

Μέσα από τις σελίδες του έργου, ο αναγνώστης παρακολουθεί έναν συνεχή διάλογο της ιστορίας του ανθρώπινου πόνου, της πίστης και του μαρτυρίου, καθώς και την οικουμενική θέαση μιας προφητικής μαρτυρίας ειρήνης, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και καταλλαγής, σε καιρούς πολέμου, βίας, μίσους και θανάτου.

Για το βιβλίο και για θέματα που σχετίζονται με την ιστορική μνήμη των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, θα μιλήσουν η Δρ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, Δικηγόρος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, ο κ. Patryk Panasiuk, Θεολόγος και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» (Fundacja Hagia Marina / Πολωνία), και ο συγγραφέας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης και της ανοιχτής συζήτησης που θα ακολουθήσει της παρουσίασης, έχει η Δρ. Νάγια Δαλακούρα, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, συγγραφέας.

Την εκδήλωση υποστηρίζουν η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει», το Ίδρυμα «Αγία Μαρίνα» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Πανδρόσου.

 Ο Νίκος Κοσμίδης

Ο συγγραφέας είναι Υπ. Διδ. στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με προπτυχιακές σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και μεταπτυχιακές στην Ορθόδοξη Θεολογία (ΕΑΠ). Συμμετείχε σε αποστολές, επιτροπές και διοργανώσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, και εργάστηκε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (Γενεύη). Συμμετέχει στον συντονισμό του προγράμματος Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού και είναι Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Έχει βραβευθεί με το μετάλλιο “Meritorious for the Treblinka Museum”.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.