«Το ταλεντο της αποτυχιας» ειναι το νεο, απολυτως επιτυχες, βιβλιο του Καβαλιωτη συγγραφεα Κοσμα Χαρπαντιδη

—Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ο μωβ σκίουρος»

Τα βιβλία έρχονται και μας βρίσκουν, την κατάλληλη στιγμή, όπως συνέβη κι αυτή τη φορά με «Το ταλέντο της αποτυχίας» του Δραμινού στην καταγωγή, Καβαλιώτη στη ζωή, και Θεσσαλονικιού μυθοπλαστικά Κοσμά Χαρπαντίδη, «Το Άκυρο αύριο του οποίου στάθηκε ικανό να συντηρήσει ζωντανή την προσμονή μας για το νέο του βιβλίο πέντε ολόκληρα χρόνια σχεδόν μετά (2017-2022). 

«Το ταλέντο της αποτυχίας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ο μωβ σκίουρος» ήταν όπως ακριβώς το αναμέναμε, θιασώτες όντες της λογοτεχνικής γραφής του Κοσμά Χαρπαντίδη.

22 διηγήματα, εκ των οποίων τα 7 πρώτα γεμάτα Θεσσαλονίκη, ήτοι  Νίκο Μπακόλα, Αντώνη Βογιάζο, Ντίνο Χριστιανόπουλο, Γιώργο Ιωάννου, Νίκο-Γαβριήλ Πεντζίκη,  αλλά κι ένα εκπληκτικό εσωτερικό πορτραίτο του αγαπημένου ποιητή Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου: ένα πραγματικό ποίημα «για μια αριστοκρατική ερήμωση, μια μοναξιά ραφινάτη», αυτή του ποιητή, στο διήγημα «Αποσπάσματα από μια βιογραφία του Α. Ασλάνη».    

Ήταν όπως το περιμέναμε…. «Αφού η αποτυχία», όπως αναγράφεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου,  «είναι το δηλητήριο των ικανών, [που] τους στερεώνει, για να την περιγράψουν…  Όπως ακριβώς κάνει ο εξαιρετικός κ. Κοσμάς Χαρπαντίδης, απολύτως επιτυχής και στις 19 περί αποτυχίας αφηγήσεις ζωής ή τα 19 από τα 22 διηγήματα της συγκεκριμένης συλλογής.

Απολύτως επιτυχής,  όπως εύστοχα σημειώνει και ο Καβαλιώτης συνοδοιπόρος του και συγγραφέας  κ. Διαμαντής Αξιώτης σε βιβλιοκριτικό του σημείωμα στο ενημερωτικό site kavalapost, με τίτλο «Νυν ευπλόηκα, ότε εναυάγησα – Στο νέο βιβλίο διηγημάτων “Το ταλέντο της αποτυχίας”, ο επίμονος αναγνώστης διαπιστώνει πως ο πολυδιαβασμένος Κοσμάς Χαρπαντίδης κατέχει, αποδεδειγμένα βήμα το βήμα, το ταλέντο της συγγραφικής επιτυχίας»,  επιλέγοντας ως εξής:

«Με την εισχώρηση, μέσω της ανάγνωσης των διηγημάτων της συλλογής, στο συγγραφικό σύμπαν του Κοσμά Χαρπαντίδη, όλβιος εστί όστις, πλήρης ταλέντου της αποτυχίας, του επιτραπεί να αναφωνήσει: “Νυν ευπλόηκα, ότε εναυάγησα (Έπλευσα καλά, όταν ναυάγησα)”»*. 

Καλούς και ακύμαντους και με ευδία πλόες στο νέο σας βιβλίο κ. Χαρπαντίδη. Τ.Κ.- Β. 

* Ζήνωνoς Κιτίεως, 334-262 π.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.