Το Σαββατο η πρεμιερα των Γιορτων Παλιας Πολης Ξανθης
33 χρόνια ζωής συμπληρώνουν φέτος οι Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης. 33 χρόνια που αποβλέπουν στην ανάδειξη, προβολή και ανάπτυξη ενός οικιστικού χώρου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με βαριά ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Για άλλη μια χρονιά η δημοτική αρχή της γειτονικής πόλης κατήρτισε ένα πρόγραμμα γεμάτο εκδηλώσεις που απευθύνεται σε όλους. Η επίσημη έναρξη των Γιορτών θα γίνει το Σάββατο 31 Αυγούστου στην Πλατεία Μητροπόλεως από τον Δήμαρχο Ξάνθης Ευστράτιο Κοντό, για να ακολουθήσει συναυλία με τη Ματούλα Ζαμάνη.
Μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Μιχάλης Τσέπελης εξήρε τη συμβολή των συλλόγων της πόλης στη διοργάνωση εκδηλώσεων κάνοντας λόγο για συνολικά ένα πρόγραμμα ποικίλων δράσεων που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. «Εμείς ως δήμος ετοιμάσαμε κάποιες εκδηλώσεις. Από κει και πέρα έρχεται και το κομμάτι των πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων οι οποίοι κι αυτοί στα στέκια τους οργανώνουν δικές τους εκδηλώσεις. Οπότε στο σύνολο το τελικό βγαίνει ένα ωραίο αποτέλεσμα, ένα πρόγραμμα πολυδιάστατο, για όλα τα γούστα, ώστε να μπορέσει ο επισκέπτης από νωρίς το απόγευμα μέχρι και το βράδυ να περιπλανηθεί στα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιά πόλης και να διασκεδάσει και να δει από εκθέσεις και εκδηλώσεις για παιδάκια με γονείς, μέχρι συναυλίες και να γευτεί και τα εδέσματα που προσφέρουνε οι σύλλογοι στα στέκια τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Διαφορετικές ξεναγήσεις
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Τσέπελης στις οργανωμένες ξεναγήσεις που θα προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και να θαυμάσουν «κρυμμένα μυστικά» της Παλιάς Πόλης. Όπως περιέγραψε ο ίδιος «όταν καθίσαμε να σχεδιάσουμε το πρόγραμμα για τις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης, προσπαθούσαμε να σκεφτούμε πράγματα που θα μπορούσαν να είναι καινούργια στον θεσμό ώστε να υπάρξει μια μικρή ανανέωση, να υπάρξουνε μικρές πινελιές. Ο θεσμός είναι έτσι φτιαγμένος που είναι δύσκολο να μπούνε καινούργια πράγματα. Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος, υπάρχει μουσική, υπάρχει ζωντάνια, οπότε σκεφτήκαμε μέσα από τις ξεναγήσεις που θα γίνουν στον παραδοσιακό οικισμό, να βάλουμε κάποιες μικρές πινελιές. Αυτό που αποφασίσαμε να κάνουμε λοιπόν είναι να γίνει μια δραματοποίηση με τις ξεναγήσεις, σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα «Έντιμοι Απατεώνες», και την Καθηγήτρια του Δημοτικού Ωδείου κ. Βαρβάρα Στράντζαλη. Οι ξεναγήσεις θα γίνονται από την κ. Νατάσσα Μιχαηλίδου, πιστοποιημένη ξεναγό και σε κάποια σημεία της ξενάγησης στην Παλιά Πόλη, θα υπάρχουν κάποιες εκπλήξεις για τους ξεναγούμενους».
Πέρα από τις «διαφορετικές» ξεναγήσεις ο κ. Τσέπελης στάθηκε και στην ευκαιρία που δίνει ο θεσμός στην προβολή της δουλειάς νέων καλλιτεχνών με την καθιέρωση της νεανικής σκηνής, αλλά και τη φιλοξενία σχημάτων και καλλιτεχνών του τόπου στην κεντρική σκηνή του, όπως των «BeetRootoos» και της «Μπάντα Τέτοια».
Επίσης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τη δημιουργία για πρώτη φέτος ενός σχεδίου εκκένωσης σε περίπτωση που χρειαστεί, κάτι που όλοι απευχόμαστε.
Σχέδιο εκκένωσης
«Για πρώτη φορά φέτος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία του δήμου Ξάνθης και την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κατατεθεί ένα σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση ανάγκης, ώστε να γνωρίζουνε και οι πολίτες και οι σύλλογοι το πώς να αντιδράσουν και ποιοι είναι οι οδοί διαφυγής, αλλά και οι οδοί που θα έρθουνε τα οχήματα έκτακτης ανάγκης» σημείωσε ο κ. Τσέπελης για να εξηγήσει πως «θα υπάρχουν μέσα στην Παλιά Πόλη χάρτες σε συγκεκριμένα σημεία, αλλά και σε όλα τα στέκια των συλλόγων θα υπάρχει το QR code που θα μπορεί να σκανάρει ο επισκέπτης και να δει άμεσα στο κινητό του τον χάρτη και το σχέδιο εκκένωσης».
Κλείνοντας ο κ. Τσέπελης στάθηκε για άλλη μια φορά στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, ευχαριστώντας τους για τη συμβολή και την αγαστή συνεργασία.
Info
Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στον ακόλουθο ηλεκτρονικό σύνδεσμο:
https://www.cityofxanthi.gr/enimerosi/nea/press/giortes-palias-poles-2024-programma-ekdeloseon
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
