«Το προσφατο μελλον. Η κλασικη αρχαιοτητα ως βιοπολιτικο εργαλειο» του Δημητρη Πλαντζου παρουσιαζεται στην Κομοτηνη

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Πλάντζου «Το πρόσφατο παρελθόν. Η κλασική αρχαιότητα ως βιοπολιτικό εργαλείο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου και ώρα 20.00, ενώ θα ακολουθήσει και συζήτηση, την οποία θα συντονίσει η Νάγια Δαλακούρα, Δρ Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος.
 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Βάλια Κράββα, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο ΤΙΕ-ΔΠΘ
Βασίλης Δήμου, Δρ Αρχαιολόγος
Δημήτρης Πλάνζος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ 

«Το πρόσφατο μέλλον. Η κλασική αρχαιότητα ως βιοπολιτικό εργαλείο»… 

«Το πρόσφατο μέλλον» είναι ένα βιβλίο που εντάσσεται στον χώρο της πολιτισμικής κριτικής. Μέσα από τις σελίδες του φέρνει στο φως τους διάφορους τρόπους με τους οποίους η κλασική αρχαιότητα χρησιμοποιείται ως βιοπολιτικό εργαλείο στη σημερινή Ελλάδα , πως δηλαδή ένα καταστατικό αρχαιολατρικό ήθος πλαισιώνει συγκεκριμένες πολιτικές ή ιδεολογικές ατζέντες. Καλύπτει την τελευταία περίπου δεκαετία  -από τη τελετή έναρξης του 2004 έως την Αμφίπολη- , ενώ ενδιάμεσα αναλύει άλλες στιγμές του πρόσφατου εθνικού βίου, όπως τελετές και επιτελέσεις μικρότερης εμβέλειας , αλλά και αρχαιολατρικές χρήσεις του παρελθόντος στα επεισόδια της Κερατέας, στις πιο πρόσφατες οργανωμένες αντιδράσεις στη λεγόμενη «μνημονιακή» πολιτική, ή στην πολιτική και κοινωνική δράση του ομοφυλόφιλου κινήματος.
 
 Αν και δεν πρόκειται για ένα βιβλίο για την κρίση, επιχειρεί να σκιαγραφήσει την πολιτισμική ιστορία της κρίσης, τους λόγους περί βίας, κοινωνίας των πολιτών και ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς και τη διαπλοκή τους στον λόγο περί παρελθόντος ως μηχανισμού για τον έλεγχο του παρόντος. Τολμά επίσης την κριτική προσέγγιση σε ένα ακανθώδες ζήτημα της νεοελληνικής κουλτούρας: τον τρόπο που η κλασική κληρονομιά προσφέρεται για χρήση από τον ακροδεξιό χώρο (είτε πρόκειται για τη Χρυσή Αυγή είτε για ομάδες και συλλογικότητες που αφιερώνουν χρόνο και προσπάθεια στη διάδοση και εμπέδωση υπερσυντηρητικών, ξενοφοβικών, σεξιστικών και ακραία εθνικιστικών ιδεών, με πρόσχημα την καλλιέργεια της κλασικής κληρονομιάς). 

…και ο Δημήτρης Πλάντζος 

Ο Δημήτρης Πλάντζος είναι κλασικός αρχαιολόγος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, μελέτες και άρθρα για την ελληνική τέχνη, τη θεωρία και μεθοδολογία της κλασικής αρχαιολογίας, τις νεωτερικές προσλήψεις του κλασικού πολιτισμού και τις βιοπολιτικές χρήσεις της αρχαιότητας. Από το 2009 συνδιευθύνει την πανεπιστημιακή ανασκαφή στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς και από το 2013 διδάσκει κλασική αρχαιολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.