«Το Παρκο της Τιμωριας» η ταινια της εβδομαδας απο την Κινηματογραφικη Λεσχη της Πολιτιστικης Κινησης

Μία από τις σημαντικότερες πολιτικές ταινίες της δεκαετίας του ‘70

Την Αμερικανοβρετανική ταινία «Το πάρκο της τιμωρίας» φιλοξενεί αυτή την Κυριακή, στις 20:30 η Κινηματογραφική Λέσχη της Πολιτιστικής Κίνησης ν.Ροδόπης, η οποία πρόσφατα «εγκαινίασε» την επίσημη σελίδα της στο Facebook.
 
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες πολιτικές ταινίες των ‘70s, η οποία δοκιμάζει τα όρια της μυθοπλασίας και του σινεμά βεριτέ, καθώς αποτελεί μία ευθεία καταγγελία των μεθόδων καταστολής και προπαγάνδας του αμερικανικού κράτους την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ, που επανέρχεται με άμεσο τρόπο στην επικαιρότητα.
 
Η σκηνοθεσία είναι του Πίτερ Γουότκινς, ενώ η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2008.
 
Όπως έχει γραφτεί θεωρείται η πιο γνωστή (τηρουμένων των αναλογιών) ταινία από την μεγάλη φιλμογραφία του Βρετανού κινηματογραφιστή. «Το Punishment Park πλέον δεν συνιστά ένα έργο “πολιτικής φαντασίας” αλλά μια τομή στην γυαλιστερή επιφάνεια μιας “δήθεν” σε όλες τις εκφάνσεις της, εικονικά ευημερούσας κοινωνίας, μια τολμηρή, οδυνηρή τομή, στο σώμα ενός κοινωνικού μοντέλου που νοσεί βαρύτατα» έγραψαν σχετικά. 

Λίγα λόγια για την υπόθεση της ταινίας 

Ο πόλεμος στην Ινδοκίνα κλιμακώνεται. Η κυβέρνηση της Αμερικής έχει αυξήσει τις στρατολογήσεις. Μαζικές διαδηλώσεις, επιθέσεις εναντίον κέντρων στρατολόγησης και άλλες πράξεις «δολιοφθοράς». Λόγω του μεγάλου αριθμού «πολιτικών εγκληματιών» που δημιουργεί αυτή η κατάσταση, τα ποινικά ιδρύματα σε ολόκληρη τη χώρα ξεχειλίζουν από τους κρατούμενους. Στρατόπεδα συγκέντρωσης ανταρτών ανοίγουν σε όλη την επικράτεια. Οι κρατούμενοι σε αυτά τα στρατόπεδα – κυρίως νέοι άντρες και γυναίκες – παρουσιάζονται ενώπιον νομιμοφανών δικαστηρίων και καταδικάζονται με διάφορες κατηγορίες συνωμοσίας για τις οποίες η ενοχή είναι εξ’ αρχής δεδομένη. Στους κατηγορούμενους προσφέρεται μια επιλογή. Είτε να εκτίσουν την ποινή τους σε μια ομοσπονδιακή φυλακή ή να υποβληθούν σε τριήμερο μαρτύριο στο Punishment Park που συνορεύει με το στρατόπεδο κράτησης.
 
Info
Είσοδος: 3 ευρώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.