Το “Only Murders in the Building” επεστρεψε καλυτερο απο ποτε

tv’s... inspector

Πρεμιέρα έκανε στις 28 Ιουνίου μέσω της Hulu η δεύτερη σεζόν του “Only Murders in the Building”, μίας εκ των σειρών που ξεχώρισαν την περασμένη σεζόν με τα πρώτα δύο επεισόδια να γίνονται διαθέσιμα. Η σκοτεινή κωμωδία μυστηρίου με το σπαρταριστό τρίο των Steve Martin, Martin Short και Selena Gomez που έκλεψε τις καρδιές των θεατών είναι και πάλι κοντά μας, αυτή τη φορά με ένα πολύ πιο πολύπλοκο και μακρύ μυστήριο που ανακατεύει περισσότερους χαρακτήρες και επεκτείνει την πλοκή και τον κόσμο της σειράς.

Το τελευταίο επεισόδιο του πρώτου κύκλου έκλεισε με ένα twist αφού είδαμε τη Bunny – Jayne Houdyshell – την ψυχρή και μάλλον κακόψυχη διαχειρίστρια της πολυκατοικίας όπου λαμβάνει χώρα η πλοκή, δολοφονημένη στο διαμέρισμα της Mabel – Selena Gomez – και το αγαπημένο μας τρίο να συλλαμβάνεται για τον φόνο. Επαναλαμβάνοντας το μοτίβο της προκατόχου της ή νέα σεζόν έχει πάλι στο κέντρο της τον φόνο ενός μισητού προσώπου που ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να θέλει νεκρό και φυσικά οι Martin, Short και Gomez καλούνται να λύσουν το μυστήριο, αυτή τη φορά όμως όχι απλώς επειδή είναι true crime nuts, αλλά και επειδή πρέπει να «καθαρίσουν» τα ονόματα τους και να αποδείξουν πως είναι αθώοι. Νέοι ένοικοι – μεταξύ των οποίων και η Amy Schumer σε ένα πολύ παράλογο και ξεκαρδιστικό guest – νέοι ύποπτοι έρχονται στο προσκήνιο, ενώ περισσότερο φως πέφτει επάνω στους παλιούς καθώς γίνεται γνωστή η ιστορία του κτιρίου, το πώς χτίστηκε, μυστικά του που δεν ξέραμε ως τώρα, ενδυναμώνοντας το world-building της σειράς χωρίς ωστόσο να κουράζει ή να «κλέβει» χρόνο από τους αγαπημένους μας ήρωες. Η Mabel, ο Charles και ο Oliver συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο και οι χαρακτήρες τους ουδέποτε μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Αντιθέτως, αποκτούν περισσότερες διαστάσεις, backstories και ιστορίες που τους βγάζουν και εκτός του εμβληματικού κτιρίου του έργου. Εάν κάτι μπαίνει σε δεύτερη μοίρα αυτό είναι το μυστήριο, η εξέλιξη του οποίου είναι αισθητά πιο αργή αφού το βάρος έχει μετατοπιστεί στους ήρωες, τις απαραίτητες πληροφορίες για το backstory που πρέπει να λάβουμε, αλλά και την επέκταση του κόσμου της ιστορίας. Ίσως να κάποιοι να προτιμούσαν τον πιο low-key τόνο των προηγούμενων επεισοδίων, είναι φανερό όμως πως ο πήχης έχει ανέβει και οι φιλοδοξίες των δημιουργών το ίδιο. Και δεν πρόκειται για ατυχής υπερβολή όπως στην περίπτωση του “Stranger Things”, αλλά μάλλον για ευτύχημα που έχει φυσικά και τα αρνητικά του, όπως περίπου οποιαδήποτε δημιουργική παρέμβαση.

Πάμε λοιπόν στους ήρωες μας: Η Mabel της Gomez είναι ξεκάθαρα περισσότερο στο προσκήνιο από ποτέ άλλωστε. Πολλοί ήρθαν προ εκπλήξεως βλέποντας την Gomez να αποδεικνύει πως το υποκριτικό της εύρος δεν περιορίζεται σε sassy ατάκες και το υλικό που της δίνεται είναι αισθητά «βαρύτερο». Τα τραύματα που κουβαλούσε από την πρώτη σεζόν δεν έχουν γιατρευτεί πλήρως, αντιθέτως έχουν προστεθεί καινούργια στην εξίσωση, ενώ πιο ενεργό ρόλο έχουν τομείς της ζωής της όπως ο εργασιακός, αλλά και ο ερωτικός. Μας θυμίζει πως το νόημα της ζωής της δεν είναι το να λέει εξυπνάδες και να κάνει διαρρήξεις στα διαμερίσματα των γειτόνων της και είναι ευχάριστο και ανανεωτικό για τη σειρά να εκμεταλλεύεται την ίδια την ηθοποιό της και όχι απλά το status της. Ο Charles του Martin εξερευνά το παρελθόν του, τον πατέρα που ποτέ δε γνώρισε πραγματικά με όλα αυτά τα μυστικά που ανακαλύπτει και τον συγκλονίζουν και είναι όλα όσο θλιβερά προμήνυαν τα hints που μας άφησε ο προηγούμενος κύκλος αν όχι περισσότερο. Τα θλιβερά flashbacks της παιδικής του ηλικίας υποδεικνύουν μία θλιβερή σύνδεση με το μυστήριο που θα ξετυλιχθεί στα επόμενα επεισόδια και που αναμένεται βαρύτερο και περιπλοκότερο του προκατόχου του. Ο Oliver του Short πάλι εκτός από το να είναι ο αστειότερος χαρακτήρας της σειράς δε φαίνεται να κάνει κάτι παραπάνω για την ώρα, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση μια σειρά σα το “Only Murders in the Building” να αφήσει έναν ηθοποιό σα τον Martin Short ανεκμετάλλευτο.

Εάν υπάρχει κάτι που ενοχλεί και ξενίζει σε αυτή τη δεύτερη σεζόν αυτό είναι όλα τα “meta” αστειάκια που τείνουν να επαναλαμβάνονται και να κουράζουν. Μικρό τίμημα να πληρώσει όμως κανείς για ένα τόσο διασκεδαστικό έργο με τέτοιο μεταλλασσόμενο τόνο. Η ικανότητα του να μεταπηδά από την κωμωδία στο δράμα και ταυτόχρονα να κρατάει την αίσθηση του μυστηρίου και του εγκλήματος είναι αξιοζήλευτη και χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το εξαιρετικό σενάριο τολμώ να πω πως ευθύνεται κυρίως το εξίσου καταπληκτικό καστ. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα ensemble που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση με χημεία που σκοτώνει και αυτό απλά φαίνεται.

Εξυπνότερη, πολυπλοκότερη, μεγαλύτερη σε πολλά επίπεδα, αστειότερη και πιο all star από ποτέ η δεύτερη σεζόν του “Only Murders in the Building” μπορεί να είναι παραγεμισμένη, είναι όμως τόσο, μα τόσο διασκεδαστική και επιφυλάσσει ένα ξεκαρδιστικό guest της Shirley MacLaine. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.