Το “Only Murders in the Building” ειναι το outsider της σεζον

tv’s... inspector

Η τελευταία μέρα του καλοκαιριού ήταν αρκετά θλιβερή για ευνόητους λόγους. Μαζί με τις υποχρεώσεις του φθινοπώρου όμως μας έφερε και τη σπαρταριστή μαύρη κωμωδία μυστηρίου της Hulu “Only Murders in the Building” και θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες γι’ αυτό.

Η ιδιοφυία που ακούει και στο όνομα Steve Martin είχε στο μυαλό της μία σειρά για τρεις παράξενους ηλικιωμένους, φανατικούς με το να λύνουν μυστήρια, αλλά μόνο μέσα στην πολυκατοικία που διαμένουν, γιατί δεν θέλουν να βγαίνουν έξω. Δέκα χρόνια μετά τη γέννηση της ιδέας μάς χάρισε αυτήν τη σειρά, στην οποία πρωταγωνιστούν δύο ηλικιωμένοι και μία millennial –όλοι φανατικοί με το true crime–, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθειά τους να εξιχνιάσουν τη δολοφονία του γείτονά τους, Tim Kono. Μία δολοφονία που έχει διαπράξει κάποιος άλλος γείτονάς τους, αφού όπως όλα δείχνουν κάποιος που διαμένει στην πολυκατοικία κρύβεται πίσω από το έγκλημα. O Steve Martin λοιπόν υποδύεται τον Charles-Haden Savage –κανείς δεν τον φωνάζει έτσι βέβαια–, έναν ξεχασμένο ηθοποιό που έγινε γνωστός μέσα από ένα επίσης ξεχασμένο αστυνομικό δράμα των ’80s και που έκτοτε δεν έχει κάνει τίποτε το αξιόλογο. Ο ίδιος είναι πολύ υποχόνδριος, μοναχικός και ζει μία αποστειρωμένη και άδεια ζωή. Στον αντίποδα του Charles –άλλα όχι και πολύ– βρίσκεται ο Oliver Putnam του ξεκαρδιστικού Martin Short, ένας διαχυτικός, επηρμένος, ενθουσιώδης ξοφλημένος σκηνοθέτης του Broadway με πολλές οικονομικές δυσκολίες. Το τρίο συμπληρώνει η Mabel Mora της Selena Gomez, μία νεαρή κοπέλα για την οποία δεν γνωρίζουμε πολλά· εκ πρώτης όψεως πολύ έξυπνη, πολύ μοναχική και με πολλά μυστικά. Οι τρεις τους μοιράζονται δύο κοινά: Τη μοναχικότητά τους και το πάθος τους για το ίδιο true crime podcast το οποίο ακούν και οι τρεις την ώρα που δολοφονείται ο Tim Kono, η οποία δολοφονία του όχι απλά τους οδηγεί σε έρευνες για την εξιχνίασή της αλλά και στη δημιουργία ενός δικού τους true crime podcast σαν αυτό με το οποίο έχουν πωρωθεί.

Η σειρά πατάει αρκετά πάνω στη χημεία των ηθοποιών της και το εγχείρημα θα είχε αποτύχει εάν αυτή δεν υπήρχε. Παρόλα αυτά το δίδυμο των Short και Martin –όπως έχει αποδείξει και στο παρελθόν– είναι εγγύηση και σε συνδυασμό με το κωμικό timing της Gomez –που είχε να επιδείξει από το παιδικό sitcom του Disney Channel “Wizards of Waverly Place”, από όπου ξεκίνησε– και το ευφυές σενάριο, πρόκειται για μία ομάδα που θα μιλάμε για καιρό.

Με αφορμή αυτό το μυστήριο και την αποστολή που ξεκινούν οι ήρωές μας βλέπουν τις ζωές τους να αποκτούν νόημα και σκοπό και ήδη από τα πρώτα επεισόδια να εξελίσσονται μέσω της σχέσης που αναπτύσσουν ο ένας με τον άλλο.

Το χιούμορ της σειράς μπορεί σε στιγμές να χαρακτηριστεί μαύρο, αλλά συνήθως είναι περισσότερο αιχμηρό και σε άλλες στιγμές σατιρικό, όπως για παράδειγμα στην ίσως πιο αστεία σκηνή της σειράς έως τώρα, όπου βλέπουμε τους ένοικους της πολυκατοικίας να μένουν τρομερά ασυγκίνητοι και αδιάφοροι απέναντι στον θάνατο του γείτονά τους, αλλά να συγκινούνται και να στεναχωριούνται με την είδηση του θανάτου της γάτας ενός άλλου.

Μέσα από την ιστορία που συγγράφουν ο Steve Martin και ο John Hoffman θίγεται συχνά με κωμικό τρόπο το ερώτημα του πόσο καλά γνωρίζουμε τους γείτονές μας, το τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες, τι συμβαίνει αφότου χαιρετίσουμε ευγενικά τον γείτονά μας στο ασανσέρ και πάει ο καθένας στο διαμέρισμά του και ποιες είναι οι σχέσεις μας μαζί του, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να εξετάσει το τι είναι αυτό που τραβάει τόσο πολύ κόσμο στο true crime σήμερα, πόσο κοντά μας είναι πραγματικά αυτές οι καταστάσεις και πώς από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί κανείς να βρει τον εαυτό του μέσα σε μία τέτοια ιστορία.

Μέσα από την ιστορία που συγγράφουν ο Steve Martin και ο John Hoffman θίγεται συχνά με κωμικό τρόπο το ερώτημα του πόσο καλά γνωρίζουμε τους γείτονές μας, το τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες, τι συμβαίνει αφότου χαιρετίσουμε ευγενικά τον γείτονά μας στο ασανσέρ και πάει ο καθένας στο διαμέρισμά του και ποιες είναι οι σχέσεις μας μαζί του, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να εξετάσει το τι είναι αυτό που τραβάει τόσο πολύ κόσμο στο true crime σήμερα, πόσο κοντά μας είναι πραγματικά αυτές οι καταστάσεις και πώς από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί κανείς να βρει τον εαυτό του μέσα σε μία τέτοια ιστορία

Ο Martin με μεγάλη φυσικότητα φέρνει στη ζωή τον στατικό και μονότονο Charles, που βρίσκεται ξαφνικά έξω από τα νερά του, με κωμικά αποτελέσματα, ενώ ο Oliver του Short είναι σπαρταριστός και υπερβολικός όπου απαιτείται, αλλά και ένας χαρακτήρας που συμπονάς όταν πρέπει, ακολουθώντας το μοτίβο του καραγκιόζη για τους άλλους που στην πραγματικότητα όμως κουβαλάει τα δικά του τραύματα, και η Mabel της Gomez, αισθητά αποστασιοποιημένη και επιφυλακτική λόγω του μυστηριώδους ιστορικού της που αποκαλύπτεται βήμα βήμα, χρησιμοποιεί και αυτή ένα σαρκαστικό προσωπείο για να καλύψει τις δικές της πληγές.

Το “Only Murders in the Building” είναι σε στιγμές μία ξεκαρδιστική κωμωδία/παρωδία με μερικές δόσεις δράματος και σε άλλες ένα αγωνιώδες μυστήριο με μερικές δόσεις θρίλερ. Είναι η σειρά που πρέπει να δεις τέλος πάντων, αν όχι για το μυστήριο, τότε για το καλύτερο κωμικό ensemble της χρονιάς και για το σπαρταριστό weird guest του Sting. Ή έστω για τη νεκρή –ενδεχομένως δολοφονημένη– γάτα που βρίσκεται στην κατάψυξη (δες και θα καταλάβεις).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.