Το ολοζωντανα φασματικο οραμα του Μαρτιν ντ’ Αουνες

Μια ημέρα των ημερών παραμονές του Πάσχα των Ορθοδόξων του έτους ˏβκαˊ βρισκόμουν στο αγρόκτημά μου Ναράνια παρά τη νότια κοίτη του ποταμού Έβρου στη χουέρτα της Τορτόσα. Χουέρτα στη γλώσσα μας σημαίνει την αρδεύσιμη πεδιάδα στα περίχωρα μίας πόλης την απλωμένη σε κήπους, σε οπωρώνες και σε αγρούς. Και το βράδι στον ύπνο μου εμφανίστηκε σε όραμα ολοζώντανα φασματικός εμπρός μου ευγενής της παλαιάς οικογενείας των Μονκάδα, λευκοντυμένος και μου είπε:

«Μαρτίν, ξύπνα και προετοιμάσου ίνα συγγράψεις βίβλο σπουδαία αφηγουμένη όσων μεγάλων θαυμαστών έχεις ζήσει και επιζήσει, βίβλο που ο Θεός απεργάστηκε στους πολέμους όπου έλαβες μέρος και θα ευαρεστηθεί να φανερωθούν από εσένα και όχι από τρίτο. Να γνωρίζεις πως έχει παρατείνει τη ζωή σου ως την ευτυχή αυτή ηλικία και θα σου χαρίσει ευλογημένα τέλη για τέσσερις λόγους. Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι πως τήρησες τις εντολές που είχες λάβει από το Στέμμα της Αραγώνας σε στεριά και θάλασσα. Ο δεύτερος είναι ότι ποτέ δεν επιθύμησες να αντιγυρίσεις το κακό με κακό σε κανέναν υπό την εξουσία σου. Πολλοί άνδρες σημαντικοί που τέθηκαν στις προσταγές σου σε πρόδωσαν, σε πλήγωσαν και αναλογίστηκαν τον θάνατό τους όταν έπεσαν στα χέρια σου. Εσύ όμως, ευχαρίστησες το Θεό για την εύνοια Του προς το πρόσωπό σου και ενώ εκείνοι θεώρησαν κάτι παραπάνω από βέβαιο τον θάνατο και τον χαμό, τούς παρέδωσες στην κρίση του Κυρίου, τους ελευθέρωσες από τη φυλακή και τους απέστειλες στη χώρα τους σώους και αβλαβείς ενδεδυμένους μάλιστα με ιματισμό ταιριαστό στο αξίωμα του καθενός. Ο τρίτος είναι η ευαρέσκειά Του να αφηγηθείς εσύ αυτές τις περιπέτειες και τα θαύματα, διότι δεν υπάρχει άλλος άνθρωπος ζωντανός σήμερα στον κόσμο που θα μπορούσε να τα εξιστορήσει καλύτερα και με μεγαλύτερη αλήθεια. Και ο τέταρτος, διότι οποιοσδήποτε και εάν είναι βασιλιάς της Αραγώνας οφείλει να πράττει ορθά αφού μάθει για την ευλογία Του κατά τη διάρκεια των γεγονότων που θα αφηγηθείς εσύ στον ίδιο και στο λαό του. Χρειάζεται να πιστέψει ειλικρινά ότι θα πηγαίνει πάντα από το καλό στο καλύτερο όσο υιοθετεί και αφιερώνει το χρόνο του στην αλήθεια και στην ακεραιότητα, να γνωρίζει ότι ο Κύριος βοηθά πάντα τους δικαίους, να κατέχει πως αν βαδίζει ηθικά στη ζωή όταν χρηματοδοτεί πόλεμο έστω και με λίγους μόνο ακολούθους εξυψώνεται από τον Θεό και Εκείνος του χαρίζει τη νίκη και τον ικανώνει ώστε να διαλύει αντιπάλους που βαδίζουν εναντίον του με έπαρση και πολυάριθμους στρατούς. Για όλους αυτούς του λόγους, ξύπνησε, Μαρτίν, παιδί μου, σήκω και ξεκίνα να γράφεις την ιστορία σου με τον καλύτερο τρόπο εφόσον ο Θεός εσένα επέλεξε και αξίωσε».

Πετάχτηκα τρομαγμένος από τον ύπνο και περίμενα να δω αυτό το υψηλό πρόσωπο. Δε βρήκα κανέναν γύρω μου. Άφησα να περάσει καιρός χωρίς καμία επιθυμία να ξεκινήσω αυτό το βιβλίο και σύντομα μια άλλη νύχτα, στη χουέρτα μας είδα πάλι στον ύπνο μου ολοζώντανα φασματικό τον ευγενή Μονκάδα:

«Παιδί μου, τι κάνεις; Γιατί περιφρονείς την εντολή μου; Σήκω και ξεκίνα αμέσως αυτό που σε πρόσταξα! Να γνωρίζεις ότι εάν το πράξεις, τα τέκνα σου, όλοι οι συγγενείς και φίλοι σου θα ανταμειφθούν δαψιλώς παρά Θεού για τον κόπο και τον μόχθο σου και περισσότερο εσύ ο ίδιος, επιπλέον δε και από κάθε άρχοντα που θα βλαστήσει από τον Οίκο της Αραγώνας».

Και με σφράγισε με το σημείο του σταυρού και ευλόγησε εμένα, τη σύζυγο και τα παιδιά μας και εξαφανίστηκε.

Και άρχισα αμέσως αυτή τη διήγηση και προσεύχομαι όλοι όσοι τη διαβάζετε να με πιστέψετε, διότι ειλικρινά όλα όσα γράφει είναι πέρα ως πέρα αληθινά και να μην αμφισβητήσετε τίποτα. Και κάθε φορά που ακούτε για τις μεγάλες μάχες και τους άθλους των όπλων, να είστε πεπεισμένοι ότι όλες οι νίκες εξαρτώνται αποκλειστικά από την ισχύ και την επιθυμία του Θεού και όχι των ανθρώπων. Και ας γνωρίζετε όλοι ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να πιστέψω ότι η Καταλανική Συντροφία, η οποία εισχώρησε τόσο πολύ στη Ρωμανία, θα είχε εξακολουθήσει εκεί τόσο πολύ αν δεν συνέβαιναν δύο πράγματα τα οποία οι Καταλανοί πάντα έχουν στο μέτωπό τους: αφενός οποιαδήποτε νίκη κερδίζουν δεν την αποδίδουν ποτέ στην αξία τους, αλλά αποκλειστικά στη δύναμη και στο θέλημά Του και αφετέρου πως πάντοτε επιθυμούν να βασιλεύει η δικαιοσύνη ανάμεσά τους. Και αυτά τηρούν όλοι από τον μικρότερο ως τον μεγαλύτερο. Και έτσι, για την αγάπη Του, εσείς, άρχοντες αναγνώστες, εμποτίστε με αυτά τις καρδιές σας καθώς η περίσταση το απαιτεί και εξασκήστε τα και Εκείνος θα ευοδώσει τις υποθέσεις σας προς το καλό. Και η διήγηση αυτή που ιστορώ, εγώ ο Μαρτίν ντ’ Αουνές, εκ της αρχοντίας της Τορτόσα της επαρχίας Κάτω Έβρου της Ταραγόνα της κομητείας της Βαρκελώνης, ολοζώντανα φασματικός εν όψει του Πάσχα των Ορθοδόξων του έτους ˏβκαˊ ας είναι χαριστήριος αγάπης και προς τιμή του Παρατηρητή, του βασιλέως Χριστού, της ευλογημένης Του μητέρας και του Οίκου της Αραγώνας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

O Γιώργος Γκόζης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970. Έχει δημοσιεύσει ως σήμερα τέσσερα προσωπικά πεζογραφικά και ένα αγιολογικό έργο. Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί στα περισσότερα ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά, σε αφιερώματα και σε ανθολογίες σύγχρονης πεζογραφίας, ενώ μεταφράζει σερβική πεζογραφία του 20ου αιώνα. Έργο του έχει συμπεριληφθεί στο θεατρικό αναλόγιο «Ανασκαφή-1» του ΚΘΒΕ. Άρθρα και κριτικές του κυκλοφορούν στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τακτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και υποψήφιο μέλος της Pen Greece. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αλβανικά, στα σουηδικά και στα ισπανικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.