Το νεο ποιητικο αποτυπωμα του Πασχαλη Κατσικα

Πασχάλης Κατσίκας, «Νήσος Κίρκη», Εκδ. Δρόμων, 2024

Τα τελευταία χρόνια έχω τη μεγάλη χαρά να προσθέσω στους φίλους μου έναν εκλεκτό δημιουργό που δραστηριοποιείται με μεράκι και αφιερώνει στη Θράκη τις ποικίλες δράσεις του. Αναφέρομαι στον Πασχάλη Κατσίκα. Θα έλεγα ότι μια δημιουργική έκρηξη χαρακτηρίζει εσχάτως την παρουσία του Πασχάλη στα λογοτεχνικά πράγματα της Θράκης, και όχι μόνο. Εκτός από τις ποιητικές του συλλογές σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικές φωλιές, συναντά ο αναγνώστης και η αναγνώστρια ποικίλα πεζά και ποιήματα.

Εργοβιογραφικά στοιχεία

Προτού παρουσιάσω την πρόσφατη πέμπτη ποιητική του συλλογή, θα πούμε λίγα εργοβιογραφικά στοιχεία. Ο Πασχάλης Κατσίκας  γεννήθηκε στο Reutlingen της Γερμανίας το 1971 και ζει στην Κομοτηνή από το 1977. Εργάζεται στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι συντάκτης στα περιοδικά Εξιτήριον, Λογοτεχνικό Δελτίο και μέλος του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος. Ποιήματα και πεζά του έχουν δημοσιευθεί στα ηλεκτρονικά περιοδικά: Ποιείν, Poeticanet, Εξιτήριον, Φρέαρ, Culturebook, Θράκα, Νότες Λογοτεχνίας, Λόγω Γραφής, Φτερά Χήνας, Fractal, Χάρτης, Ιστορίες Μπονζάι (Πλανόδιον), Ατέχνως, Περί Ου, Μονόκλ, Το κόσκινο, Bookpress, Booksitting. Στα έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά: Μανδραγόρας, Οροπέδιο, Νέο Υπόστεγο, Λογοτεχνικό Δελτίο (Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος), Ποιητικά τοπία (Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης) και στην εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης.

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Τεταρτημόρια» (εκδ. Παρατηρητής της Θράκης, 2019), «Ρετάλια» (εκδ. Γράφημα, 2020), «Το κοιμώμενο τσίρκο» (Εξιτήριον, free e-book, 2021 & Ιδιωτική έκδοση, 2021), «Τα κόκκινα πουλιά» (εκδ. Δρόμων, 2022). Και τώρα, η νέα συλλογή «Νήσος Κίρκη», Εκδ. Δρόμων, 2024. Το εξώφυλλο κοσμεί το έργο του Γιάννη Τσατσάγια, ενώ η φιλολογική  επιμέλεια είναι της Ιφιγένειας Σιαφάκα.

«Νήσος Κίρκη»

  Το βιβλίο διαιρείται σε τέσσερις ενότητες. Αναφέρω το πρώτο ποίημα κάθε ενότητας, που είναι τυπωμένο με πλάγια γράμματα και κατά κάποιο τρόπο είναι το μότο της ενότητας.

1.    Σήμερα, 12 ποιήματα

2.    Πριν περάσω το κατώφλι, 12 ποιήματα

3.    Γυαλιά πρεσβιωπίας, 14 ποιήματα

4.    Έχω έναν καφενέ, 9 ποιήματα.

   Με καταγοήτευσαν τα σαράντα εφτά ποιήματα του βιβλίου, που αποτελούν μια κατάθεση μνήμης, απ’ την Κίρκη = Ποίηση. Ο Πασχάλης έχει ταυτιστεί με τη δημιουργία, με την ποίηση αλλά –σε άλλα κείμενά του– με τον πεζό λόγο.

Μαζί διασχίζαμε βουνά, χαράδρες

τα καταπράσινα του Νέστου Τέμπη

Ψήλωνα εγώ, κι εσύ μεγάλωνες,

  Τα συναισθήματα ποτίζουν τη δημιουργία, αναδεύοντας όλες της φύσης τις ουσίες.

Όσο ζυγώνω γίνεσαι ακριβότερος

Κι άλλον δεν γνώρισα, για να πληρώνω, τρόπο.

Η ζωή, η κοινωνία και ο άνθρωπος αποτελούν όχι  μόνο το πλαίσιο της δημιουργίας αλλά και το «τέλος» κατά τον Αριστοτέλη της ποιητικής οντολογίας.

Με πρόσωπα ήρεμα δίνουν ελπίδα

Θα ’ναι καλύτερος ο άλλος κόσμος.

Στη δεύτερη ενότητα βρίσκουμε ένα ποίημα που με συγκινεί, γιατί μου θυμίζει τα φοιτητικά μου χρόνια.

Φοιτητικές εστίες

Μετά το πρώτο ραντεβού

Κάτω από την Καμάρα

Με  φίλησες στο μάγουλο

Στις σκάλες του Σ4 πριν χαθείς

Γύρισα στο δωμάτιο

Ξάπλωσα χωρίς ν’ αλλάξω ρούχα,

Δίχως να πλυθώ

Εκείνο υπήρξε το μόνο βράδυ

Που μ’ ονειρεύτηκα άπτερο

Ανάμεσα σε θυσάνους.

    Στα τέλη του 2021 τον παρακάλεσα να μου στείλει ποιήματα για να  παρουσιάσω, μαζί με άλλους 29 ποιητές, τα «Ποιήματα Εποχής»,  που τα δημοσίευσα ηλεκτρονικά. Κλείνοντας  αναφέρω ένα ποίημά του, ως δείγμα ποιητικής. Δεν ξέρω αν έχει δημοσιευθεί αλλού.

Τα Αδιήγητα ποιήματα

Όσο ωριμάζουν πληγώνονται απ’ τον χρόνο
κι εγώ τα περιθάλπω με στοργή
Πρωί και βράδυ από μία εκφώνηση δυνατά
μου έχουν συστήσει οι γιατροί
τις λέξεις τους ν’ αλλάζω τακτικά προτού κακοφορμίσουν
Κι όταν πια είναι ικανά να εργαστούν
λιγάκι πριν γεράσουν, σε σας τα παραδίδω.

Πασχάλης Κατσίκας, νοσηλευτής  ποιημάτων…

Ξάνθη, 4 Απριλίου 2024

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.