Το “Mare of Easttown” και η εκκωφαντικη επιστροφη της Kate Winslet στην τηλεοραση

tv’s... inspector

Το “Mare of Easttown” της HBO, που έκανε πρεμιέρα στις 18 Απριλίου, είναι ένα αστυνομικό δράμα μυστηρίου που ακολουθεί τη Mare Sheehan (Kate Winslet), ντετέκτιβ που προσπαθεί να εξιχνιάσει μία δολοφονία τη στιγμή που η ίδια βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Διαδραματιζόμενο σε μία μικρή κοινότητα στα προάστια της Φιλαδέλφειας, το πρώτο επεισόδιο ξεκινάει εισάγοντας τον θεατή σιγά σιγά στη ζωή και τον χαρακτήρα της Mare, αλλά και του Easttown, της γενέτειράς της όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Η Mare είναι μία διαζευγμένη γυναίκα που σιχαίνεται το γεγονός πως μένει μία ανάσα από τον πρώην της. Μένει με  τη μητέρα, την έφηβη κόρη της και τον μικρό εγγονό της, την κηδεμονία του οποίου πήρε μετά την αυτοκτονία του γιου της. Η επαγγελματική της ζωή δεν βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο, αφού έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ανέλαβε την υπόθεση της εξαφάνισης μίας κοπέλας και ακόμη δεν έχει βρει τίποτε. Παράλληλα η αφήγηση ακολουθεί και την Erin McMenamin, μία έφηβη μητέρα που ζει με τον αγροίκο πατέρα της και μοιράζεται την κηδεμονία του παιδιού της με τον πρώην της. Και οι δύο αρνούνται να πληρώσουν το επείγον χειρουργείο που χρειάζεται να κάνει το παιδί για την ακοή του, ενώ η ίδια φέρεται να έχει ακόμη αισθήματα για τον πρώην της. Τα αισθήματα αυτά δεν αρέσουν καθόλου στη νυν κοπέλα του, η οποία για να την εκδικηθεί συνομιλεί μαζί της μέσω ενός ψεύτικου προφίλ, της κλείνει ραντεβού στο δάσος, όπου μαζεύονται και πολλοί συμμαθητές τους, τη γελοιοποιεί και βιαιοπραγεί άσχημα εναντίον της. Η Erin παίρνει το ποδήλατό της, φεύγει, και το επόμενο πρωί η αστυνομία βρίσκει το πτώμα της παρατημένο στο ποτάμι. Η δολοφονία της προκαλεί μεγάλη ταραχή στη μικρή κοινότητα του Easttown, και η Mare είναι αποφασισμένη να φτάσει στη λύση του μυστηρίου.

Η ηρωίδα που υποδύεται η Kate Winslet παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού δεν πρόκειται για κάτι που συναντάμε συχνά στην αμερικανική τηλεόραση: την ασυμπαθή φιγούρα μιας ανέκφραστης αστυνομικού που αντιμετωπίζει με μεγάλη προκατάληψη τους γύρω της, εκδηλώνει μεγάλη αδιαφορία για τα συναισθήματα των άλλων –τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο– και που δεν διστάζει να καταχραστεί την εξουσία της. Παρόλες αυτές τις ατέλειές της όμως, η Mare είναι κατανοητή στον θεατή λόγω της αυθεντικότητας που κουβαλά ως χαρακτήρας, αλλά και ως ερμηνεία, και κερδίζει μέχρι και τη συμπόνια του θεατή λόγω του τραύματος που κουβαλάει από τον χαμό του γιου της. Ένα τραύμα που αρνείται να αποδεχτεί και ακόμα πιο πεισματικά να ζητήσει βοήθεια για να γιατρέψει. Κατορθώνει να μείνει ανέκφραστη και ατσάλινη ακόμα και όταν της λένε πως ήταν κακή μάνα και πως εξαιτίας της αυτοκτόνησε ο γιος της. Επεισόδιο το επεισόδιο μαθαίνουμε περισσότερα γι’ αυτό, ενώ η εμφάνιση του Richard στη ζωή της, ενός άνδρα που την πολιορκεί και που δείχνει ίσως και να καταλαβαίνει ορισμένα πράγματα για αυτό που περνάει φαίνεται πως τη βοηθάει να γίνει καλύτερα. Τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει μετά. Η υπόθεση της Erin αποκαλύπτεται συνεχώς όλο και πιο περίπλοκη, και οι ανατροπές από τα πρώτα τρία επεισόδια είναι πολλές, όπως και τα “red herrings” βέβαια, ενώ οι αντιφάσεις του χαρακτήρα της Mare δυσκολεύουν συνεχώς τα πράγματα τόσο για την ίδια όσο και για τους άλλους.

«Το “Mare of Easttown” είναι μία σειρά που αξίζει να δεις για όποιον λόγο εσύ θες. Για το μυστήριο; Για το οικογενειακό δράμα; Για την ατμόσφαιρα; Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αστυνομικό δράμα που φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της επαρχίας, τα μυστικά και τα ελαττώματα μίας μικρής κοινότητας γεμάτη τραύματα, λάθη και διαγενεακά τραύματα, που χωρίς να κρίνει τους χαρακτήρες της για τα ελαττώματά τους –όσο μεγάλα κι αν είναι– σου παρουσιάζει την αλήθεια τους ωμή μπροστά σου και σε αφήνει να επιλέξεις εσύ πώς θα τους δεις και πώς θα τους κρίνεις»

Το “Mare of Easttown” είναι μία πολύ προσεγμένη παραγωγή από όλες τις απόψεις. Πατάει πάνω σε ένα πολύ δυνατό σενάριο που σε κάθε στροφή του έχει και κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον και συναρπαστικό –μέσα στο ίδιο μουντό σκοτάδι που το χαρακτηρίζει βέβαια– και έχει ένα εξαιρετικό καστ, με την Kate Winslet να δίνει μία ερμηνεία καριέρας σε έναν αρκετά πολύπλοκο ρόλο με πολλές διαστάσεις και αντιφάσεις, αλλά και άλλα δυνατά ονόματα. Για παράδειγμα την αξιολάτρευτη Jean Smart που υποδύεται τη μητέρα της, με την οποία έχει τρομερή χημεία και κάθε σκηνή τους είναι απόλαυση, ιδίως αυτές στις οποίες τσακώνονται και βρίζονται, με μία γλύκα κι ένα υπόγειο χιούμορ συνήθως, αλλά και την Julianne Nicholson που υποδύεται τη φίλη της Mare που είναι πάντα εκεί για να την ηρεμήσει και να τη σταματήσει από λάθη, αλλά ποτέ δεν το καταφέρνει γιατί ποτέ η Mare δεν την ακούει. Η σκηνοθεσία και το επίπεδο παραγωγής κυμαίνονται στα ύψη, ενώ η όλη ατμόσφαιρα θυμίζει μία μαυρίλα ανάλογη με αυτή του “The Killing” και του “Sharp Objects” ή και του “Broadchurch”, χωρίς ωστόσο να φτάνει τη μαεστρία του δεύτερου σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Το “Mare of Easttown” είναι μία σειρά που αξίζει να δεις για όποιον λόγο εσύ θες. Για το μυστήριο; Για το οικογενειακό δράμα; Για την ατμόσφαιρα; Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αστυνομικό δράμα που φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της επαρχίας, τα μυστικά και τα ελαττώματα μίας μικρής κοινότητας γεμάτη τραύματα, λάθη και διαγενεακά τραύματα, που χωρίς να κρίνει τους χαρακτήρες της για τα ελαττώματά τους –όσο μεγάλα κι αν είναι– σου παρουσιάζει την αλήθεια τους ωμή μπροστά σου και σε αφήνει να επιλέξεις εσύ πώς θα τους δεις και πώς θα τους κρίνεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.