Το κουρμπανι της Αναληψεως παραμενει ζωντανο στην Ξυλαγανη

Ένωσαν τις δυνάμεις τους οι τρεις Σύλλογοι της Ξυλαγανής αναβιώνοντας ένα από τα παλιότερα έθιμα της περιοχής

Τα καζάνια στη φωτιά, για να ετοιμάσουν το παραδοσιακό κουρμπάνι  στο παρεκκλήσι της Αναλήψεως στην Ξυλαγανή, έβαλαν από νωρίς την Πέμπτη 13 Ιουνίου οι κάτοικοι του οικισμού, κρατώντας ζωντανό το έθιμο που έφεραν οι πρόγονοί τους από τις χαμένες πατρίδες.

Για ακόμα μια φορά συνέπραξαν τρεις Σύλλογοι, ο Σύλλογος Γυναικών Ξυλαγανής, ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής και ο Σύλλογος Πατεράδων Ξυλαγανής, με τη συνδρομή του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών και της Περιφέρειας ΑΜΘ-ΠΕ Ροδόπης, και έβαλαν  τα καζάνια στη φωτιά, με δωρεές και χορηγίες ζώων από τοπικούς κτηνοτρόφους και κρεοπώλες, που δίνονται υπέρ υγείας, μαζί με άρτο και άλλα είδη.

Να θυμίσουμε πως ο εορτασμός της Αναλήψεως αποτελούσε παλιότερα σημείο αναφοράς για όλη την περιοχή, με τον λοφίσκο στον οποίο βρίσκεται το παρεκκλήσι να φιλοξενεί ένα μεγάλο πανηγύρι μέχρι αργά, με χορούς και τραγούδια.

Μπορεί πλέον οι χοροί να γίνονται το βράδυ στην κεντρική πλατεία του οικισμού, όμως το πνεύμα τους παραμένει ζωντανό στο σήμερα, και στο έθιμο που συνεχίζουν οι Ξυλαγανιώτες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.