To “ Intimacy” του Netflix ειναι το outsider του μηνα

tv’s... inspector

Μια από τις νέες προσθήκες στο ενεργητικό του Netflix είναι η ισπανική σειρά “Intimacy” με την Itziar Ituno – “La casa de papel” – στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόκειται για ένα κοινωνικό δράμα με στοιχεία σασπένς και κεντρικό θέμα την παραβίαση της ιδιωτικότητας, τις κοινωνικές προεκτάσεις και τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να υπάρχουν σε ακραίες περιπτώσεις. Και αν εξαιρέσουμε μερικές κακοτοπιές και τα over the top και αχρείαστα voiceovers πρόκειται για μια σειρά που αξίζει να δεις.

Το “Intimacy” ακολουθεί την Malen Zubiri, δήμαρχο σε μια πόλη στην Ισπανία σε περίοδο εκλογών, που βλέπει τη ζωή της να ανατρέπεται όταν ξαφνικά διαρρέει στο διαδίκτυο ένα βίντεο από μια ερωτική της συνεύρεση. Αμέσως βιώνει την κοινωνική κατακραυγή και όλα αυτά για τα οποία δούλευε και αγωνιζόταν σκληρά τόσα χρόνια, φτάνοντας μια ανάσα πριν την κορυφή, κινδυνεύουν να χαθούν. Η έφηβη κόρη της περνάει κρίση, το κόμμα την αναγκάζει να παραιτηθεί και ο πατέρας της την κατηγορεί και δηλώνει απογοητευμένος. Όλοι περιμένουν από αυτή να δείξει μεταμέλεια και νιώσει ντροπή. Θεωρούν αυτονόητο πως θα πρέπει να αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο και να αποσύρει την υποψηφιότητα της και χωρίς να το λένε ευθέως και ευθαρσώς την κατηγορούν. Η Malen ωστόσο αρνείται να νιώσει ντροπή και γνωρίζει πολύ καλά πως δεν έχει φταίξει σε τίποτα και πως είναι το θύμα σε αυτή την ιστορία, όχι ο θύτης, και δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει σε όποιον κρύβεται πίσω από αυτό να σβήσει την καριέρα της εν μια νυκτί.

Δυστυχώς η εποχή του διαδικτύου εκτός από πολλά εφόδια έχει δώσει στον άνθρωπο και πολλά όπλα και η πλήρης κατάρριψη και παραβίαση της ιδιωτικότητας είναι πια ζήτημα πατήματος ενός κουμπιού. Με ένα πάτημα ενός κουμπιού σβήνουν καριέρες, αξίες, προσωπικότητες, και το “Intimacy” του “Netflix” αυτό το ξέρει πολύ καλά και εμβαθύνει στο θέμα με κάθε δυνατό τρόπο κοιτάζοντας το από πολλές και διαφορετικές οπτικές, χωρίς να περιορίζεται και χωρίς να το θυσιάζει για drama. Η οπτική της Malen άλλωστε δεν είναι η μοναδική. Στον δρόμο της η Malen συναντάει την Bego που έχει μόλις ξεκινήσει μια αναζήτηση δικαιοσύνης για τον άδικο χαμό της αδελφής της, Ane – που αυτοκτόνησε μετά από την ψυχολογική της κατάρρευση όταν κυκλοφόρησαν προσωπικές της στιγμές στο ίντερνετ με τους συναδέλφους της να ανταλλάσσουν βίντεο και φωτογραφίες χέρι χέρι ταπεινώνοντας την και ωθώντας την περισσότερο στην κατάρρευση που την οδήγησε στην αυτοκτονία. Η ιστορία της Bego και της Ane δίνει στη Malen τη δύναμη να αντισταθεί στην κατακραυγή που βιώνει και όλους τους μεσήλικους προνομιούχους άντρες του κόμματος που προσπαθούν να την αναγκάσουν να παραιτηθεί. Παίρνει την κατάσταση στα χέρια της και πλέον ακόμα και το κίνητρό της στην πολιτική παίρνει άλλες διαστάσεις. Όσο παλεύει όμως για τη δικαιοσύνη των άλλων τόσο κλείνει τα μάτια απέναντι στη δική της και αυτό το βλέπουμε καθαρά από την οπτική της Alicia Vazquez, επιθεωρήτρια υπεύθυνη για υποθέσεις προσωπικών δεδομένων που εμπλέκεται και στην υπόθεση της Ane, αλλά και στην υπόθεση της Malen. Η Malen ωστόσο αρνείται πεισματικά την βοήθεια της Alicia φοβούμενη τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια καταγγελία και μια ενδεχόμενη δικαστική διαμάχη στην ήδη πληγμένη καριέρα της.

Και κάπως έτσι το “Intimacy” μέσα από τα μάτια τριών γυναικών που η κάθε μία με τον τρόπο της, από τη θέση της, δίνει τη δική της μάχη, αποπειράται να αγγίξει θέματα δυστυχώς πιο επίκαιρα από ποτέ στην εποχή του revenge porn και του “me too”. Και το κάνει με τον δικό του τρόπο που σε άλλες στιγμές είναι διακριτικός και «με το γάντι» και σε άλλες συνοδεύεται από μελοδραματικά voiceovers, όλες όμως παίρνοντας μορφή από δυνατές ερμηνείες που αποφεύγουν το δράμα και την υπερβολή των αντίστοιχων Αμερικανικών σειρών, κι ας έχουμε συνηθίσει στην ευκολία τους. Δίνει φωνή σε γυναίκες σα τη Malen που βιώνει τον απόλυτο σεξισμό στον χώρο της πολιτικής και που ακούει από την μέντορα της όλα όσα αναγκάστηκε εκείνη να υπομείνει για να επιβιώσει σε έναν τέτοιο χώρο. Η Malen όμως επιλέγει να προσαρμόσει τον χώρο και όχι να προσαρμοστεί αυτή στην αδικία του. Δίνει φωνή σε ανθρώπους σαν την Bego, που μπορεί να μην έχουν βιώσει την παραβίαση της ιδιωτικότητας και τη διαπόμπευση από πρώτο χέρι, αλλά έχουν δει αγαπημένα τους πρόσωπα να υποφέρουν η ακόμα και να πεθαίνουν. Και παλεύουν να τα δικαιώσουν μέχρι τέλους. Δίνει φωνή σε ανθρώπους σαν την Ane που δεν άντεξαν την ταπείνωση, τον εξευτελισμό και την απομόνωση μίας τέτοιας κατάστασης και έφτασαν ως την αυτοκτονία. Δίνει φωνή σε όλους όσους έχουν δει την ιδιωτικότητα τους να καταπατείται, να δημοσιοποιείται, σε όσους έχουν βρεθεί δακτυλοδεικτούμενοι, αναγκασμένοι να λογοδοτούν για την προσωπική τους ζωή, όσους έχουν κατηγορηθεί για αυτή.

Σε ήπιους τόνους, οκτώ επεισόδια, ατμοσφαιρικά πλάνα και πολύ δυνατές ερμηνείες, με διακριτικότητα, ρεαλισμό και χωρίς Emmy speeches του Hollywood, το “Intimacy” ή μάλλον το “Intimidad” του Netflix κατάφερε να θίξει πολύ σημαντικά και επίκαιρα θέματα και ας ελπίσουμε πως θα ανοίξει και πολλά αυτιά και μάτια. Μπορεί να μην έχει κάνει – ακόμη τουλάχιστον ποτέ δε ξέρεις – τον θόρυβο που κάνουν άλλες πιο εμπορικές σειρές της πλατφόρμας, αλλά στην ποιότητα βάζει κάτω πολλές από αυτές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.