Το Φεστιβαλ Cosmopolis γινεται… κλασικο

Η όπερα Cosi fan tutte θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, φέρνοντας το φεστιβάλ και στην πόλη μας

Άλκης Ζoπόγλου, καλλιτεχνικός διευθυντής φεστιβάλ Cosmopolis

«Το Cosmopolis έχει πλέον την πεποίθηση ότι πρέπει να ανοίξει την αγκαλιά του σαν φεστιβάλ μουσικής σε όλα τα είδη της μουσικής»

Tην αγκαλιά του στην κλασική μουσική και στα είδη της στην διάρκεια των αιώνων μέχρι σήμερα ανοίγει το φεστιβάλ Cosmopolis σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, με τους νέους που την μελετούν να συναντούν καταξιωμένους καλλιτέχνες, να αποκτούν ινδάλματα και να οραματίζονται την μελλοντική τους σχέση με αυτήν, μέσα από το φεστιβάλ CosmoClassical, που θα λάβει χώρα από τις 12 Νοεμβρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, με την παρουσίαση της όπερας του Μότσαρτ Cosi fan tutte στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Πρωταρχικό και κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχει ο Καβαλιώτης συνθέτης Γιάννης Α. Παπαϊωάννου, έργα του οποίου παρουσιάζονται, αναδεικνύοντας την αξιόλογη συνθετική του δράση, με συναυλίες και διαλέξεις να εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του CosmoClassical.

Για αυτή την επέκταση του Φεστιβάλ Cosmopolis σε ένα νέο είδος μουσικής, αλλά και σε μια νέα περίοδο, μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής και την Νατάσσα Βαφειάδου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Cosmopolis κ. Άλκης Ζoπόγλου.

Σε νέα είδη μουσικής το Cosmopolis

Ο κ. Ζoπόγλου σημείωσε πως το 2020 κατόρθωσαν να γίνει το Φεστιβάλ, αν και σε πιο περιορισμένη μορφή, όμως φέτος, έχοντας πιο ξεκάθαρα πλαίσια υγειονομικά στα χέρια του, «άπλωσαν» το Cosmopolis, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί ακόμα από τον Νοέμβριο του 2019.

Το Φεστιβάλ, για να έχει διάρκεια μέσα στο χρόνο, έχει τρείς θεματικές περιόδους: το πρώτο το Cosmohome που είναι στο τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού, η δεύτερη το Cosmoworld, τέλος Ιουλίου με τέλος Αυγούστου και η τρίτη το Cosmoclassical.

«Το Cosmopolis έχει πλέον την πεποίθηση ότι πρέπει να ανοίξει την αγκαλιά του σαν φεστιβάλ μουσικής σε όλα τα είδη της μουσικής» σημείωσε, και ένα μεγάλο κομμάτι της μουσικής πραγματικότητας είναι και η κλασική μουσική.

Οι νέοι που την μελετούν λοιπόν, μέσα από το Cosmoclassical μπορούν να συναντήσουν καταξιωμένους καλλιτέχνες να οραματιστούν σε εισαγωγικά την μελλοντική τους σχέση με αυτήν.  «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αναδειχθούν νέες προοπτικές στους χιλιάδες μαθητές που σπουδάζουν την κλασσική μουσική τόσο στην περιοχή της πόλης της Καβάλας αλλά και της περιφέρειας» σημείωσε. Για αυτό γίνεται και μια μεγάλη προσπάθεια για διάχυση του εγχειρήματος και στην περιφέρεια, ώστε να έχουν την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης της κλασικής μουσικής χωρίς να υπάρχουν οι γνωστές παρωπίδες και ενδοιασμοί. Άρα λοιπόν η κλασική μουσική αντιμετωπίζεται από το φεστιβάλ cosmopolis κάτω από μία διαφορετική οπτική. «Αυτό είναι που θέλουμε να περάσουμε. Θέλουμε να φέρουμε την κλασική μουσική πιο κοντά στον κόσμο, να μην θεωρείται “εκλεπτυσμένη” μουσική και να την αγκαλιάσει κάθε ανθρώπινο ων. Γιατί αυτό που έχει σημασία στο τέλος είναι ότι η μουσική είναι για όλους δεν είναι για κάποιους περιορισμένους ανθρώπους» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ζοπόγλου.

Η όπερα στο φυσικό της χώρο

Για αυτό και ξεκίνησαν, για πρώτη φορά φέτος, την Cosmoclassical orchestra, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, με  στόχο να παραμείνει θεσμός στην περιοχή μας. Πάνω από 50 ταλαντούχοι και αξιόλογοι νέοι και νέες μουσικοί και καλλιτέχνες 18 έως 29 ετών από όλη την Ευρώπη θα επανδρώσουν την ορχήστρα αυτή, δουλεύοντας εθελοντικά για να ανεβάσουν την όπερα Cosi fan tutte του Μότσαρτ.

Την εποπτεία θα έχει η Καβαλιώτισσα σοπράνο διεθνούς φήμης Αλεξία Βουλγαρίδου, που θα συνεργαστεί τόσο με την ομάδα του Cosmopolis και ένα επιτελείο για να υποστηρίξει τους μουσικούς, που θα δουλέψουν για δύο εβδομάδες για την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας, και θα παρουσιαστεί τόσο στην Καβάλα, όσο και στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, με τον κ. Ζoπόγλου να τονίζει πως ήταν σημαντικό να ανέβει ένα τέτοιο έργο σε αυτή τη σημαντική δομή.

Η νέα αυτή προσπάθεια φαίνεται πως θα πατήσει γερά στα πόδια της, ανέφερε, και ήδη πολλοί μουσικοί θέλουν να συμμετέχουν του χρόνου. «Είναι κάτι πολύ δυνατό που στήνεται και πιστεύω ότι σε συνεργασία με την  Περιφέρεια θα έχει κέρδος όλη η περιφέρεια» εκτίμησε ο ίδιος.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, με συναυλία αφιερωμένη στον συνθέτη Ανδρέα Παπαϊωάννου, με την σοπράνο Μέλα Γεροφώτη και την πιανίστα Φανή Καραγιάννη, ενώ το Σάββατο το αφιέρωμα θα συνεχιστεί με τον Απόλλωνα Γραμματικόπουλο στο βιολί, την Ήβη Παπαθανασίου στα τσέλο, και τον Κώστα Χάρδα στο πιάνο.

Στις 19 Νοεμβρίου ο Καβαλιώτης Κωνσταντίνος  Χίζαρης θα παρουσιάσει συνθετικά του έργα και στις 20 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί το Flaurimba Duo, από την σολίστ κρουστών Fiona Pui-yee Foo στην μαρίμπα και τη Ρεβέκκα Μελετιάδου στο φλάουτο.

Στις 26 Νοεμβρίου φιλοξενείται η πολωνική μπάντα Volosi Band και στις 27 Νοεμβρίου θα ανέβει στην σκηνή η Τάνια Γιαννούλη, μία από τις σημαντικότερες παρουσίες της σύγχρονης ελληνικής και ευρωπαϊκής μουσικής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.