Το εθιμο της «Γυναικοκρατιας» γιορταστηκε και φετος σε Ξυλαγανη και Μικρο Κρανοβουνι

Ένα από τα πιο παλιά και «καθαρά» θρακιώτικα έθιμα γιορτάστηκε τις προηγούμενες ημέρες και συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου, ανήμερα της γιορτής της Αγίας Δομνίκης ή Δόμνης, σε πολλά μέρη της Θράκης, κυρίως στη Ροδόπη αλλά και στον Έβρο, η λεγόμενη «Ημέρα της Μπάμπως» ή αλλιώς η ημέρα της «Γυναικοκρατίας».
 
Πρόκειται για μια γιορτή που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Βόρεια και Ανατολική Θράκη στις νέες τους πατρίδες και αποτελεί μία γιορτή η οποία τιμά την γιαγιά, την μάμμη όπως την έλεγαν οι αρχαίοι, η οποία με τη σοφία και την πείρα της βοηθούσε τις έγκυες γυναίκες στη γέννα.
 
Μια γιορτή που ξεκινούσε με τελετή τιμητική στην μπάμπω-μαμή, ντυμένη με την παραδοσιακή ανατολικορωμυλιώτικη φορεσιά της, που επισκέπτονταν οι γυναίκες και της πρόσφεραν δώρα, πετσέτες και σαπούνι, την ανέβαζαν σε κάρο και την οδηγούσαν στην πλατεία του χωριού, στήνοντας χορό.
 
Η γιορτή της μπάμπως, σε επίπεδο Ροδόπης γιορτάστηκε και φέτος στην Ξυλαγανή αλλά και στο Μικρό Κρανοβούνι, από τον εκεί Σύλλογο Γυναικών «Άγιος Παντελεήμων» που τηρούν κάθε χρόνο την παράδοση της γιορτής η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με τη ζωή της γυναίκας αλλά και με τις ανατροπές στη συνήθη ζωή της κοινότητας, καθώς την ημέρα της μπάμπως οι γυναίκες αναλαμβάνουν όλους τους «ανδρικούς» ρόλους και οι άνδρες παραμένουν σπίτι ασχολούμενοι με τις δουλειές του σπιτιού.

Γιορτή της μπάμπως αλλά και γυναικοκρατίας λοιπόν και φέτος με το έθιμο να κορυφώνεται πλέον το βράδυ σε γλέντι αποκλειστικό για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του οποίου ακούγονται πολλά βωμολοχικά και φαλλικά άσματα. Και επειδή η γιορτή της μπάμπως είναι η ημέρα που οι γυναίκες άρχουν και εξουσιάζουν, έτσι και κατά τη διάρκεια του γλεντιού είναι αυτές που επιτρέπουν σε κάποιους άντρες να είναι παρόντες μόνον αφού πρώτα τάξουν και δωρίσουν. Όπως έγινε και στο φετινό γλέντι στην Ξυλαγανή όπου το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Μαρωνείας- Σαπών κ.Γιάννης Σταυρίδης, και ο συμπολίτης φωτογράφος κ.Πέτρος Πουλαράκης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.