Το «Εργοστασια…», μια μυθιστορηματικη καταγγελια  του παραλογισμου της κρατικης γραφειοκρατιας  και της «εργοστασιακης» κατασκευης ενοχων

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, «Εργοστάσια», εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή 2023, σ.104

Οι εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου με τίτλο «Εργοστάσια…». Μετά το πρώτο του έργο, το ερωτικό μυθιστόρημα, με τίτλο «Λητώ+» (εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή 2020), που αποτέλεσε την πρώτη συγγραφική του απόπειρα, ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, αλλάζει θεματολογία και μας συστήνει, για να μιλήσουμε με σύγχρονους όρους,  έναν «οδηγό επιβίωσης» για τους νέους Μηχανικούς που επιχειρούν να μπουν στο Δημόσιο, όπου τα πάντα μπορεί να συμβούν. Ακόμη κι ένας αθώος να επιφορτισθεί  «εργοστασιακά» το φορτίο της ενοχής της κρατικής μηχανής, που μπορεί να διαβάζει τους νόμους κατά το δοκούν και κατά το συμφέρον της,  προκειμένου στην πραγματικότητα να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους οι διοικούντες και ιθύνοντες.

Το βιβλίο χωρίζεται σε εννέα κεφάλαια και μας ταξιδεύει στη βορειοανατολική Ελλάδα, αρχίζοντας από τη δεκαετία του 1980 και πιο συγκεκριμένα «Τον Αύγουστο του 1981, σχεδόν δύο μήνες πριν εκλεγεί Πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Στάθης επιλέγει να διοριστεί στο Δημόσιο ως Πολιτικός Μηχανικός σε μια ακριτική περιοχή, κάπου στα βορειοανατολικά της Ελλάδας. Και ενώ η εργασιακή του πορεία στα πρώτα είκοσι χρόνια της είναι συνηθισμένη, στη συνέχεια θα αρχίσει να παίρνει σταδιακά μια εντελώς απροσδόκητη τροπή…», όπως γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Από τα πρώτα κιόλας κεφάλαια γίνεται φανερό πως η Θράκη αποτελεί το κέντρο δράσης της ιστορίας, με πρωταγωνιστή, τον Στάθη που παρουσιάζεται να βιώνει ατμόσφαιρα αναβίωσης της «Δίκης» του Κάφκα, ως το «τέλειο» θύμα, στις πλάτες του οποίου θα επιχειρηθεί να φορτωθούν οι ευθύνες των πολιτικών προϊσταμένων και των υπερκείμενων δομών του δημοσίου, με το πλήρωμα του χρόνου να τον βρίσκει υπόλογο είκοσι χρόνια μετά, και πιο συγκεκριμένα το 2002, όταν μαζί με άλλους μόνιμους Μηχανικούς  του Δημοσίου βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατασπατάληση Δημοσίου χρήματος στο πλαίσιο των υπηρεσιακών τους υποχρεώσεων ως μέλη των Επιτροπών Ελεγχου των Ιδιωτικών επενδύσεων της Θράκης.

Σοφία Πίτατζη, «Το “Εργοστάσια…” Οδηγός επιβίωσης στο Δημόσιο για νέους Μηχανικούς»

Το προλογικό σημείωμα των «Εργοστασίων» υπογράφει η συνάδελφος του συγγραφέα, κ. Σοφία Πίτατζη, Πολιτικός Μηχανικός, η οποία και σημειώνει:

«Ο Αλέξανδρος, που πάντα ήθελε να αυτοπροσδιορίζεται ως ερασιτέχνης blogger και όχι ως λογοτέχνης, δήλωσε ότι δεν θα εκδώσει άλλο βιβλίο… Ευτυχώς δεν κράτησε τον λόγο του… Περίμενε, βέβαια, πολλά χρόνια μήπως κάποιος από τους συναδέλφους του επαναφέρει στο προσκήνιο την ιστορία της ποινικοποίησης του κλάδου των Μηχανικών της Θράκης κατά την πενταετία 2002-2007. Και εφόσον δεν συνέβη κάτι τέτοιο, έγραψε ένα δεύτερο βιβλίο.

Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Εργοστάσια…» εξιστορεί τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι μόνιμοι Μηχανικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με κακουργηματικές πράξεις

διασπάθισης Δημοσίου χρήματος στο πλαίσιο των υπηρεσιακών τους καθηκόντων ως μέλη των Επιτροπών Ελέγχου των Ιδιωτικών επενδύσεων της Θράκης. Ο συγγραφέας, ελέγχοντας άριστα τα συναισθήματά του, προσεγγίζει τα γεγονότα με ορθολογισμό και χιούμορ, κινούμενος στο όριο της πραγματικότητας και του μύθου, παρόλο που πρόκειται για μια αληθινή ιστορία. Μια ιστορία που έζησα και εγώ έμμεσα ως νέα Μηχανικός και που σαφώς καθόρισε τα επόμενα βήματα και τις επιλογές μου στο Δημόσιο.

Το βιβλίο θα μπορούσε να έχει ως εναλλακτικό τίτλο «…Οδηγός επιβίωσης στο Δημόσιο για νέους Μηχανικούς», καθώς ξεκινάει ουσιαστικά από ένα… απλό φιλικό χτύπημα στην πλάτη και μια επίκληση στο συναίσθημα από τον οικείο Προϊστάμενο… για να εξελιχθεί στη συνέχεια σε δικαστικό θρίλερ… με την πλοκή του σεναρίου του να αγγίζει τα υψηλά στάνταρ μιας δυνατής κινηματογραφικής ταινίας».

Γενικώς πάντως το «Εργοστάσια» είναι ένα βιβλίο που έλειπε στα γράμματα της Θράκης και της χώρας. Γιατί κάποτε πρέπει να ακούγεται και η αλήθεια, έστω και μυθιστορηματικά, γιατί σε πολλές εκ των καταδικών που επεφύλαξε το Δημόσιο σε υπαλλήλους του ή ιδιώτες, αποσείοντας ευθύνες και έχοντας ιδιοτελή πολιτικά κίνητρα, ανθρώπινες ζωές, αλλά και οικογένειες και παιδιά, καταστράφηκαν, αντιμετωπίζοντας τη χλεύη και τη ρετσινιά για τους δικούς τους ανθρώπους που οδηγήθηκαν για κακουργηματικές πράξεις στα δικαστήρια, ακόμη κι όταν κατοπινά δικαιώθηκαν. Επιτέλους, φως δηλαδή και στην αλήθεια των αδικουμένων, την τόσο δυσεύρετη. 

Ο συγγραφέας Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1952 στην Κομοτηνή. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως Πολιτικός Μηχανικός το 1978 στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Διορίστηκε στα μέσα του 1981 και δούλεψε σε Τεχνικές υπηρεσίες του Δημοσίου στην Κομοτηνή. Μετά από τη συνταξιοδότησή του δημιούργησε το προσωπικό του διαδικτυακό περιοδικό TimeLineAlex, όπου προβάλλει εκδηλώσεις Πολιτισμού.

Είναι παντρεμένος με τη Δώρα Κάσσα-Παπαδοπούλου, Φιλόλογο. Έχουν δύο παιδιά και δύο εγγόνια. Τα προσωπικά του βιώματα και η ενασχόλησή του με τον Κινηματογράφο τον οδήγησαν να γράψει μέσα στο 2020 το ερωτικό μυθιστόρημα: «Λητώ+» και τρία χρόνια αργότερα το δικαστικό χρονικό «Εργοστάσια…»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.