Το εγχειριδιο της Πατρισια Λιβι για τον σχεδιασμο της κοινωνικης ερευνας

Και στα ελληνικά σε μετάφραση Αλκήστιδος Δαλκαβούκη και επιμέλεια των Δημοκριτειακών Βασίλη Δαλκαβούκη και Κυριάκου Σγουρόπουλου

―Patricia Leavy, «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, Ποσοτικές και ποιοτικές προσεγγίσεις, μεικτές μέθοδοι, καλλιτεχνική έρευνα και συμμετοχική έρευνα βασισμένη στην κοινότητα», Αλκηστις Δαλκαβούκη(μτφρ.), εκδ. University Studio Press, Θεσσαλονίκη  2021

Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο για φοιτητές και ερευνητές εγχειρίδιο κυκλοφόρησε εδώ και λίγους μήνες που αφορά στους τρόπους που σχεδιάζεται και υλοποιείται μια κοινωνική έρευνα,  φέρει δε την υπογραφή στη μετάφραση της Αλκήστιδος Δαλκαβούκη,  ―που είναι ερευνήτρια και  κόρη του Αναπληρωτή καθηγητή του ΤΙΕ/ΔΠΘ κ. Βασίλη Δαλκαβούκη―  και  στην επιμέλεια της έκδοσης του Βασίλη Δαλκαβούκη  και του Κυριάκου Σγουρόπουλου.

Patricia Leavy

Το βιβλίο περιλαμβάνει τις κυριότερες μεθοδολογικές προσεγγίσεις και αποτελεί έναν οργανωμένο οδηγό χρήσης στον σχεδιασμό της κοινωνικής έρευνας. Στις σελίδες του εξετάζονται οι πέντε σημαντικότερες δομές που έχουν στα χέρια τους οι κοινωνικοί ερευνητές: ποιοτική (qualitative), ποσοτική (quantitative), μεικτές μέθοδοι (mixed methods), καλλιτεχνική (arts-based) και συμμετοχική με βάση την κοινότητα (community-based participatory).

Βασίλης Δαλκαβούκης

Αναφέρονται τα βασικά στοιχεία του ερευνητικού σχεδιασμού γενικά, αλλά δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και σε άλλα θέματα. Ζητήματα αιχμής, όπως η διάχυση των μελετών και ο διαμοιρασμός των δεδομένων, η σύνθεση ερευνητικών προτάσεων που απευθύνονται σε διάφορα ακροατήρια και πολλά άλλα, καλύπτονται με ιδιαίτερο τρόπο. Για κάθε προσέγγιση παρουσιάζεται ένα πρότυπο ερευνητικής πρότασης και επεξηγείται με λεπτομέρειες πώς να σκεφτούμε και να συμπληρώσουμε το κάθε τμήμα του. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στην εξειδικευμένη ορολογία που χρησιμοποιείται, όπως και στα παιδαγωγικά του χαρακτηριστικά. Τα παραδείγματα που χρησιμοποιούνται από τη διεπιστημονική έρευνα αντλούν από σύγχρονα γεγονότα και ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Όσον αφορά τη δεοντολογική πρακτική, εκτός από το εκτενές κεφάλαιο αφιερωμένο στη δεοντολογία, το βιβλίο διαθέτει ενότητες με τη σήμανση «Η δεοντολογία στην πράξη» για κάθε μία από τις πέντε μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Οι «Στάσεις επανάληψης», τα «Θέματα για περαιτέρω ενασχόληση», «Η συμβουλή του ειδικού» κ. ά., είναι ενότητες που ενισχύουν τη δομή και τη χρησιμότητα του βιβλίου.

Κυριάκος Σγουρόπουλος

Οι συντελεστές της έκδοσης

• Η Patricia Leavy(Πατρίσια Λίβι) είναι κοινωνιολόγος, πρώην κάτοχος της Έδρας Κοινωνιολογίας και Εγκληματολογίας και ιδρυτική διευθύντρια των Σπουδών Φύλου στο Κολλέγιο Stonehill, στο Easton της Μασαχουσέτης.

• Ο Βασίλης Δαλκαβούκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

• Ο Κυριάκος Σγουρόπουλος είναι μέλος του Εργαστηρίου Διδακτικού Προσωπικού του ίδιου τμήματος.

Καλοτάξιδο!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.