Το Δρολαπι του Ευαγγελου Αυδικου παρουσιαζεται στην Κομοτηνη

Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στο Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο

Οι εκδόσεις του Βιβλιοπωλείου της Εστίας, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης, η Πολιτιστική Κοινότητα Νέων Κομοτηνής, το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο και ο Παρατηρητής της Θράκης  θα πραγματοποιήσουν την παρουσίαση του μυθιστορήματος του Ευάγγελου Αυδίκου, Δρολάπι. Η παρουσίαση θα λάβει χώρα,  παρουσία του συγγραφέα, στο Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο (Δημοκρίτου 7Α), την Τρίτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 18:30.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Σοφία Μενεσελίδου, φιλόλογος με ΜΑ στον Οπτικό Πολιτισμό

Γιάννης Στρούμπας, φιλόλογος, συγγραφέας

Μελτέμ Ιμάμογλου, φιλόλογος με MA στη Νεοελληνική Φιλολογία.

Θα συντονίσει η Νατάσσα Βαφειάδου, δημοσιογράφος.

Αποσπάσματα από το μυθιστόρημα θα αναγνώσουν οι Νικόλαος Κλεάνθους και Κωνσταντίνα Κάκκου μέλη της Πολιτιστικής Κοινότητας Νέων Κομοτηνής.

Θα χαιρετίσουν ο γραμματέας του Συλλόγου Ηπειρωτών Αργύρης Μπίστας και ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Νέων Αλέξανδρος Μουρατίδης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

Η πίεση στην αριστερή πλευρά υπήρξε μεγάλη και συνεχής, δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί στο δέντρο, η μεγάλη κλίση της κατηφόρας αύξησε την ταχύτητα της πτώσης, ως εδώ ήταν, θα αφήσει τα κόκαλά της στον Άραχθο. Ωστόσο, διατηρούσε τη νηφαλιότητά της, όταν ο κίνδυνος έγινε ιστορία το απέδωσε στην ψυχολογική υποστήριξη του Λευτέρη, έμαθε τρόπους αντίδρασης σε δύσκολες στιγμές.

Η Αρσινόη αναζητούσε κάποια λύση, έναν από μηχανής θεό. Είχε απλώσει τα χέρια, αναζητώντας κάτι να αρπαχτεί, να ανακόψει την ταχύτητα της καθόδου. Στα δεξιά της η παλάμη γραπώθηκε από κάτι, δεν μπορούσε να το αναγνωρίσει, όμως ένιωσε οξύ πόνο από τα αγκάθια του φυτού. Ούρλιαξε από τον πόνο, σαν να της έμπηγαν καρφιά, το ουρλιαχτό ήταν η απάντηση, η απόφασή της να νικήσει το θεριό, είχε συμμαχήσει με τον καιρό που λυσσομανούσε και το ποτάμι που ετοιμαζόταν να υποδεχτεί την προσφορά της θυσίας. Η καθοδική πτώση έχασε τη δύναμή της, σύρθηκε κάποια μέτρα ακόμη, ώσπου ένας βάτος έφραξε τον δρόμο προς το νερό”.

Τι είναι το δρολάπι; “Υδρολαίλαψ” είναι η λέξη που μας έρχεται από παλιά. Η βρόχινη λαίλαπα, η αλύπητη βροχή, ανακατεμένη με δυνατό αέρα. Το μυθιστόρημα οργανώνεται με άξονα το ανεμόβροχο, που εμφανίζεται στην αφήγηση τόσο με την κυριολεκτική όσο και με τη μεταφορική του σημασία.

Τρία ζευγάρια που αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους, χωρίς τη σκόνη της συμβατικότητας. Το δρολάπι και η γέφυρα που πέφτουν παρασύρουν και τις δικές τους ψευδαισθήσεις. Ένας κόσμος καταρρέει. Οι βεβαιότητες παρασύρονται από το ανεμόβροχο, από το ποτάμι ή απ’ όσες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη απορρυθμίζοντας τη ζωή.

…και τον συγγραφέα

Ο Ευάγγελος Γρ. Αυδίκος γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1951. Σπούδασε στο Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εργάστηκε για πολλά χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως φιλόλογος. Είναι ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Έχει εκδώσει πέντε μυθιστορήματα, μία συλλογή διηγημάτων και πάνω από είκοσι βιβλία με μελέτες. Από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του Οδός Οφθαλμιατρείου, 2019.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.