Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνης για δευτερη χρονια στο “TALE OF X CITIES”

Άνοιξε η πρόσκληση συμμετοχής στα online σεμινάρια και εργαστήρια του προγράμματος

Το “TALE OF X CITIES υλοποιήθηκε ήδη για πρώτη χρονιά το 2021 μετά από πρωτοβουλία του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX, σε συνεργασία με πάνω από 20 φορείς από πόλεις της Βορείου Ελλάδας. Στην Κομοτηνή φορέας υλοποίησης ήταν και θα είναι και για το 2022 το  ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

Το Tale of X Cities αποσκοπεί στην διαμόρφωση καινοτόμων πρακτικών για τη συλλογική ευημερία, που επιτυγχάνεται μέσω του αυτοπροσδιορισμού της κοινότητας, της χειραφέτησης, της ενδυνάμωσης και της αλληλεγγύης. Σε αυτό το πλαίσιο, η τέχνη και η δημιουργικότητα λειτουργούν ως βασικοί παράγοντες για τον οραματισμό εναλλακτικών στρατηγικών για την τοπική ανάπτυξη. Πρόκειται για μία διαδικασία που διαμορφώνεται με την ενεργό συμβολή του καλλιτέχνη ως καταλύτη και του πολίτη ως συν-παραγωγού.

Το Tale of X Cities περιλαμβάνει σεμινάρια και εργαστήρια που υλοποιούνται στο διαδίκτυο (μέσω ZOOM), και ένα τελικό υβριδικό Φεστιβάλ, μια γιορτή που παρουσιάζει τα έργα των συμμετεχόντων και δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων. Επιπλέον δράσεις που επιμελείται το Goethe-Institut Thessaloniki προς ενίσχυση του προγράμματος υλοποιούνται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς (συμμετοχή διεθνών καλλιτεχνών, training φορέων, συνεργασίες με γειτονικές χώρες). 

Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής

Τα σεμινάρια και εργαστήρια του Tale of X Cities είναι ανοιχτά σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και των ειδικοτήτων, που ζουν σε πόλεις της Βορείου Ελλάδας. Στηρίζονται στη φιλοσοφία της άτυπης εκπαίδευσης και της βιωματικής και συνεργατικής μάθησης. 

Στα σεμινάρια, ειδικοί από διαφορετικούς τομείς (λογοτεχνία, θέατρο, δημοσιογραφία, βίντεο, φωτογραφία, podcast), ανάμεσά τους οι Μιμή Ντενίση (ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, μεταφράστρια και παραγωγός) και Σώτη Τριαντάφυλλου (συγγραφέας, αρθρογράφος, ιστορικός), εισάγουν τους συμμετέχοντες στην τέχνη της αφήγησης ιστοριών με διαφορετικά εκφραστικά μέσα. 

Στα εργαστήρια που ακολουθούν, οι συμμετέχοντες καλούνται να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες, χρησιμοποιώντας τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες. Καταθέτουν τις προτάσεις τους για τη δημιουργία έργων, στην υλοποίηση των οποίων έχουν την στενή καθοδήγηση της επιμελητικής/καλλιτεχνικής ομάδας του προγράμματος και προσκεκλημένων ειδικών, καθώς και την υποστήριξη των συνεργαζόμενων φορέων. Ήδη το 2021, τα εργαστήρια οδήγησαν στη δημιουργία έργων —βίντεο, φωτογραφίες, podcast, εγκαταστάσειςκαι performances— που είναι διαθέσιμα εδώ.

Τα σεμινάρια/εργαστήρια πραγματοποιούνται μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης (ZOOM), δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας μιας κοινότητας ανθρώπων από πολλές διαφορετικές πόλεις. Στην ιστοσελίδα του προγράμματος δημιουργείται μία βιβλιοθήκη με τα σεμινάρια και σχετικό υλικό αναφοράς, διαθέσιμο στους συμμετέχοντες και άλλους ενδιαφερόμενους.

Λεπτομέρειες Συμμετοχής

Σημαντικές Ημερομηνίες: 

Σεμινάρια: 27 Απριλίου – 8 Ιουνίου

Εργαστήρια παραγωγής έργων: 15 Ιουνίου – 30 Ιουλίου

Ολοκλήρωση παραγωγής έργων: Σεπτέμβριος-Οκτώβριος

Τελικό φεστιβάλ: Οκτώβριος (η τελική ημερομηνία θα καθοριστεί σύντομα)

Ημέρες και ώρες συναντήσεων εργαστηρίων:

Σεμινάρια: κάθε Τετάρτη, 18:00-19:30

Εργαστήρια παραγωγής έργων: οι συναντήσεις καθορίζονται με βάση τον αριθμό των προτάσεων. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες και οι συναντήσεις διαμορφώνονται αναλόγως, σε ομάδες ή/και όλοι οι συμμετέχοντες μαζί. 

Ο αριθμός των εργαστηρίων και οι ώρες μπορεί να τροποποιηθούν, με κοινή απόφαση κατά τη διάρκεια του προγράμματος, για να εξυπηρετηθούν ανάγκες των συμμετεχόντων.

Το εργαστήριο υλοποιείται διαδικτυακά μέσω zoom. Δεν απαιτείται εγγραφή στην εφαρμογή. Δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες και υποστήριξη στους συμμετέχοντες, προκειμένου να εξοικειωθούν με την χρήση της εφαρμογής.

Δεν απαιτείται χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού για την παραγωγή των έργων.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.

Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις, και δεν υπάρχει κανένας ηλικιακός ή άλλος περιορισμός.

Η φόρμα υποβολής ενδιαφέροντος συμμετοχής είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του προγράμματος: https://www.x-cities.net/participationform.html

Προθεσμία υποβολής: 15 Απριλίου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.