«Το δικο της δωματιο» στη σκηνη του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνης απο 29 Μαρτιου

Η Μυρσίνη Λαντζουράκη σκηνοθετεί το θεατρικό έργο του Γιάννη Λασπιά, που βασίζεται στο δοκίμιο της Βιρτζίνια Γουλφ “A room of one's own”

Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής παρουσιάζει στην Κεντρική Σκηνή του το έργο του Γιάννη Λασπιά  «Το δικό της δωμάτιο» βασισμένο στο δοκίμιο της Βιρτζίνια Γουλφ “A room of one’s own”. 

Παραστάσεις θα δοθούν από την Τετάρτη 29 Μαρτίου έως και την Κυριακή 2 Απριλίου και από την Τετάρτη 5 Απριλίου έως και την Κυριακή 9 Απριλίου 2023,  στις 9 το βράδυ, στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

Το σημείωμα της σκηνοθέτιδος

«Μα εμείς σας ζητήσαμε να μιλήσετε για τις Γυναίκες και την Πεζογραφία. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το θέμα μας».

Πόσα ερωτηματικά εγείρονται από αυτήν τη φράση που βγαίνει από το στόμα του διευθυντή του Κολεγίου Νιούχαμ (Newham) του Cambridge προς τη Βιρτζίνια Γουλφ, επισκέπτρια στο Κολέγιο για να δώσει διάλεξη με τίτλο «Γυναίκα και Πεζογραφία», κάπου στα 1928. Ποιο θα μπορούσε να είναι το κάτω κείμενο; Από το ξεκίνη-«Μα» του, διαμορφώνει μία αρνητική διατύπωση, από την οποία προκύπτει ότι «εμείς», δηλαδή «εμείς όλοι που είμαστε υπεύθυνοι για την πρόσκληση σας εδώ», δεν είμαστε σίγουροι για το αν τελικά θα ικανοποιηθούν οι προσδοκίες μας. Ποιοι εμείς; οι καθηγητές, επιμελητές, φοιτητές του Πανεπιστημίου, άντρες ως επί το πλείστον, διότι ιστορικά τα Ανώτατα Ιδρύματα ανοίγουν δειλά τις πόρτες τους στις γυναίκες μόλις το 19ο αιώνα, αλλά με διακρίσεις και απαγορεύσεις. «Σας ζητήσαμε λοιπόν να μας μιλήσετε για τις γυναίκες και την πεζογραφία, οπότε μείνετε στο θέμα μας και μην εισέρχεστε σε αναλύσεις των οποίων η έκβαση είναι αμφιλεγόμενη, άτοπη και ουσιαστικά ανούσια!», θα εννοούσε ο “ποιητής”.

Με αφορμή τις ομιλίες της στο Κολέγιο Νιούχαμ και στο Κολέγιο γυναικών Γκίρτον του Κέιμπριτζ τον Οκτώβριο του 1928, η Γουλφ συγγράφει το δοκίμιο «A room of one’s own» (Ένα δωμάτιο ολόδικο της). Στα έξι κεφάλαια του δοκιμίου, μέσα από συσχετισμούς ιστορικούς και μυθοπλαστικούς, αναζητά, αποκαλύπτει, σχολιάζει τις κοινωνικές ανισότητες, τα στερεότυπα του φύλου και τα εμπόδια που συναντά στο δρόμο της η ελεύθερη έκφραση της γυναίκας ανά τους αιώνες. Ο Γιάννης Λασπιάς συνθέτει με αφορμή το σύγγραμμα της Γουλφ μια θεατρική δήλωση, μια performance, όπου τρεις γυναικείες μορφές, που άφησαν το αποτύπωμα τους στην ιστορία της λογοτεχνίας και ένα φανταστικό πρόσωπο (δημιούργημα της ίδιας της Γουλφ) καταθέτουν την αγωνία τους, την ευαισθησία τους, τον αγώνα τους γι’ αυτό που σήμερα θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: την ελευθερία της γυναίκας στην έκφραση και τη δημιουργία.

Οι συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Μυρσίνη Λαντζουράκη,

Σκηνογραφία- Ενδυματολογία: Ιωάννης Ν. Καραγκιουλμέζης,

Μουσική: Μαρίνος Τόκας,

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ραφαηλία Γενήουστα,

Promo: Μιχάλης Δανιήλ Βαμβακάς,

Φωτισμοί: Γιάννης Τζατζανάς,

Ηχοληψία: Ελένη Αποστολίδου

Παίζουν: Χρύσα Ιωαννίδου, Βούλα Παναγιωτίδου, Δημήτρης Πάσσος, Μαρία Χαριτοπούλου

Info

Εισιτήρια : κανονικό 10 ευρώ, μειωμένο 5 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων)

Οδηγίες για τους θεατές

  • Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής (Γ.Κονδύλη 30)
  • Ώρα έναρξης παραστάσεων 9 το βράδυ
  • Προσέλευση κοινού 20΄ πριν την ώρα έναρξης κάθε παράστασης
  • Η είσοδος στις παραστάσεις γίνεται ύστερα από την προμήθεια των ηλεκτρονικών εισιτηρίων αξίας 10 ή 5 ευρώ, μέσω της πλατφόρμας : www.ticketservices.gr
  •  Η πλατφόρμα θα κλείνει μισή ώρα (30΄) πριν την έναρξη της κάθε παράστασης.
  •  Για τα εισιτήρια των 5 ευρώ θα γίνεται ο έλεγχος των απαραίτητων δικαιολογητικών στο ταμείο του θεάτρου.
  • Σε περίπτωση διαθεσιμότητας εισιτηρίων πριν την έναρξη της παράστασης, οι θεατές θα εξυπηρετούνται από το ταμείο του θεάτρου
  • Απαγορεύεται η είσοδος μετά την έναρξη της παράστασης

Πληροφορίες στο τηλ. 2531037770 εργάσιμες ημέρες και ώρες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.