Το χθες συναντησε το σημερα στο Λαογραφικο Μουσειο Κομοτηνης

Χριστουγεννιάτικα καλαντίσματα, και μια διαφορετική προσέγγιση του Μουσείου μέσα από την κίνηση λίγο πριν τα Χριστούγεννα

Τα παραδοσιακά κάλαντα με το μοντέρνο χορό, μέσα από το χώρο αλλά και τα εκθέματά του, συνέδεσε το Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με την εκδήλωση «Χορεύοντας αλλιώς … με τον χρόνο-Χριστουγεννιάτικα καλαντίσματα» το απόγευμα της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου.

Μέσα από την σύμπραξη της ΔΚΕΠΠΑΚ, της Σχολής Χορού Plié και του ΜΟΚ, οι επισκέπτες του μουσείου έζησαν μια διαφορετική εμπειρία.

Τα μέλη του εργαστηρίου χόρεψαν σε διαφορετικά δωμάτια, ανάμεσα σε υφαντά, ξυλόγλυπτα, κοσμήματα και φορεσιές, και στους δύο ορόφους του Μουσείου, δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές να ζήσουν ο καθένας μια διαφορετική εμπειρία, ανάλογα με το σημείο που βρισκόταν.

Στη συνέχεια τα παιδιά του ΜΟΚ είπαν παραδοσιακά κάλαντα, μπαίνοντας στο μουσείο φέρνοντας στο σήμερα μια σκηνή που έζησε πολλές φορές το κτίριο, όταν ήταν αρχοντικό, μαζί με τα παραδοσιακά δώρα που πήραν όταν είπαν τα κάλαντα.

Η τοπική κοινωνία σχετίζεται με την ιστορία

Η βραδιά αυτή αποτελούσε μια διαφορετική προσέγγιση του Μουσείου μέσα από την κίνηση, το χορό και ένα διαφορετικό τρόπο έκφρασης ανάμεσα στις συλλογές, σημείωσε η υπεύθυνη του Μουσείου, μουσειολόγος κ. Κέλυ Γκόγκου, σε μια δράση, τόνισε, «που αποτελεί την αφορμή, αν θέλετε, να κινητοποιηθούμε ως τοπική κοινωνία να σχετιστούμε με την ιστορία μας».

Όλοι περιμένουν σε ένα λαογραφικό μουσείο να ακούγεται παραδοσιακή μουσική, σημείωσε, και αυτό έκαναν, αλλά προσεγγίζοντας τις συλλογές του μουσείου μέσα από την κίνηση. Μία διαφορετική εμπειρία, χορεύοντας ανάμεσα σε υφαντά, ξυλόγλυπτα, κοσμήματα και φορεσιές.

«Οι συμβολισμοί που υπάρχουν στην ελληνική παράδοση συναντούν τους συμβολισμούς του σώματος. Με την, κίνηση, την έκφραση και τη ζωντάνια του τώρα, ερχόμαστε σε επαφή με την ιστορία του παρελθόντος, που έχει τόσα πολλά να μας πει και να μας διδάξει, παρόλο που μένει σιωπηλό» ανέφερε, με την βοήθεια της Σχολής χορού Plié και τα παιδιά του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής.

Χορός σε όλα τα δωμάτια του κτιρίου

Οι χορογραφίες για το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγιναν σε σκηνοθεσία Φωτεινής Κουτλογεωργίου και χορογραφία της Αρετής Μίχου.

Η κ. Κουτλογεωργίου τόνισε πως χρησιμοποίησαν σαν οδηγό τους τις δυνατότητες που τους έδωσε το κτίριο, το οποίο είναι μοναδικό από μόνο του, με τα μικρότερα τους παιδιά να αποτελούν τα πνεύματα του σπιτιού, τα οποία το ζωντανεύουν, ενώ οι μεγαλύτερες μαθήτριες τους ακολούθησαν τις χορογραφίες, με βάση το χώρο και τα δωμάτια του.

«Έχουμε χρησιμοποιήσει όλους τους χώρους του κτιρίου, όλα τα δωμάτια, από το κελάρι, το ισόγειο και τον όροφο επάνω» ανέφερε.

Μια ιδιαίτερη σύμπραξη

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη σύμπραξη για μια ιδιαίτερη εκδήλωση, τόνισε η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, που ευχαρίστησε την κ. Κουτλογεωργίου που αποδέχτηκε τη πρόταση για τη συνεργασία, αλλά και τον ΜΟΚ, με τον οποίο έχουν μια άριστη συνεργασία, ξεκινώντας από το συγκεκριμένο χώρο, μιας και το Λαογραφικό έχει παραχωρηθεί από αυτόν στη ΔΚΕΠΠΑΚ ώστε να λειτουργήσει.

Και γι’ αυτή τη λειτουργία, μια από τις πιο επιτυχημένες επιλογές για τη ΔΚΕΠΠΑΚ σύμφωνα με την κ. Λιβεριάδου, ήταν η κ. Γκόγκου ως συνεργάτης στο μουσείο που τους έδωσε τη δυνατότητα να ανοίξουν το μουσείο το κοινό, και να κάνουν ιδιαίτερες δράσεις.

«Ήταν ανάγκη αυτός ο υπέροχος χώρος με όλα αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα που υπάρχουν, να βγει προς τα έξω» ανέφερε, ευχόμενη υγεία την νέα χρονιά και αισιοδοξία σε όλους.

Πάντα πρόθυμος για συνεργασίες ο ΜΟΚ

Τέλος ο πρόεδρος του ΜΟΚ κ. Στέφανος Κούκλαρης ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάστηκαν για αυτή τη δράση, στην οποία συμμετείχαν με παιδιά από το παιδικό και εφηβικό τμήμα του Ομίλου, με κάλαντα από διάφορες περιοχές της Θράκης.

Ο Όμιλος είναι ανοιχτός σε κάθε είδους συνεργασία που έχει σκοπό την προαγωγή της παράδοσης και της λαογραφίας της Θράκης, από κάθε σύλλογο, φορέα και σωματείο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.