Το χρονικο της ενσωματωσης της Δυτικης Θρακης στον εθνικο κορμο

Διαδικτυακές διαλέξεις από το «Ινστιτούτο π² – Πρόοδος στην Πράξη» σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Kύκλο διαδικτυακών συναντήσεων με ειδικούς, στα θέματα που αφορούν τη γεωγραφία, την ιστορία και τον πολιτισμό της Θράκης ξεκίνησε το «Ινστιτούτο π² – Πρόοδος στην Πράξη» σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης με διακεκριμένους ομιλητές, την ιστορικό, συγγραφέα και καθηγήτρια Λένα Διβάνη καθώς και τον Άγγελο Συρίγο, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και νυν υφυπουργό Παιδείας στα θέματα ανώτατης εκπαίδευσης .
Για 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον κορμό της Ελλάδας η πρόεδρος και Ιδρύτρια Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Αγγέλα Γιαννακίδου στο μήνυμά της τονίζει:
100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον κορμό της Ελλάδας είμαστε εδώ, δυνατοί και μάχιμοι. Μπορεί οι επετειακές εκδηλώσεις να χάθηκαν μέσα στη συνθήκη της πανδημίας, όμως η λέξη αυτής της δοκιμασίας δηλώνει και απαιτεί έναν αγώνα μέσα από την αμοιβαία κατανόηση, τη κοινή προσπάθεια τη συναίνεση.
Προτάγματα και αρχές που δοκιμάζουν τις αντοχές μας, προάγουν την κοινωνική ισότητα και μας συνδέουν με τις αξίες, τα κυρίαρχα ζητήματα της Θράκης, όπως αυτά της συμβίωσης της αποδοχής του άλλου και της κοινής προσπάθειας.
Είμαστε εδώ, 100 χρόνια μετά την ενσωμάτωση της Θράκης, σ αυτό το σταυροδρόμι των νέων γεω-οικονομικών διακυβευμάτων, για να ξαναδούμε μέσα από έγκυρο επιστημονικό λόγο, γεγονότα και συνθήκες να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση με τον τόπο μας, να περάσουμε από το συναίσθημα στη συνειδητοποίηση που θα μας οδηγήσει σε πράξεις μιας άλλης διαχείρισης, αυτής που απαιτεί η νέα πραγματικότητα.

 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τον κύκλο διαλέξεων στο κανάλι του Ινστιτούτου π2 – Πρόοδος στην Πράξη στο YouTube.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.