Το “μπλε φεγγαρι” του Αυγουστου: Εκδηλωσεις και ιστορικοι τοποι για να απολαυσεις την Πανσεληνο

100 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του "μπλε" αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Γεγονός είναι πως στην Πανσέληνο του Αυγούστου το φεγγάρι μοιάζει μεγαλύτερο και πιο λαμπερό. Ο λόγος; Τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιώς τον Αύγουστο, ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας τροχιάς του στον ουρανό, ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα.

Σε αυτή τη θέση η πανσέληνος μπορεί να δημιουργήσει αυτού του είδους την οπτική απάτη, όμως η πραγματικότητα είναι ότι επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι πρόκειται για μια ψευδαίσθηση που έχει καταφέρει να χτίσει έναν ολόκληρο μύθο.

Τον φετινό Αύγουστο απολαύσαμε ήδη την πρώτη υπερπανσέληνο και τώρα ετοιμαζόμαστε για τη δεύτερη στις 31 Αυγούστου.

Το επερχόμενο φεγγάρι χαρακτηρίζεται ως «υπερπανσέληνος», ενώ έχει ονομαστεί «μπλε φεγγάρι». ‘Μπλε φεγγάρι’ ονομάζουμε τη δεύτερη πανσέληνο που συμβαίνει μέσα σ’ ένα μήνα (το σύνηθες είναι μία πανσέληνος το μήνα) ή την τρίτη από τις τέσσερις πανσελήνους μιας εποχής του χρόνου. Στον αγγλοσαξωνικό κόσμο, απ’ όπου και η σχετική «φιλολογία», ονομάζεται Blue Moon.

Είναι ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, αλλά όχι ασυνήθιστο. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «Οnce in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια. Μπλε Φεγγάρι έχουμε κάθε δύο με τρία χρόνια, όταν αθροίζονται οι 11 ημέρες που περισσεύουν από τους 12 σεληνιακούς κύκλους του χρόνου

Η φράση δεν έχει να κάνει με το χρώμα του φεγγαριού, αλλά με τη σκόνη που συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα από κάποια μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όπως συνέβη με την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, όταν το φεγγάρι φαινόταν μπλε για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Εκδηλώσεις Αυγουστιάτικης Πανσελήνου από το ΥΠΠΟΑ

Το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει, και φέτος -23η χρονιά- τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία, την Πέμπτη 31 Αυγούστου, σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα.

100 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 χώρους, ενώ άλλοι 50 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό.

Η φετινή διοργάνωση θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 30 Αυγούστου. Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, τις οποίες διοργανώνουν οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, πολλές σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.

Επίσης, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων μάς καλεί το βράδυ της πανσελήνου της 31ης Αυγούστου σε μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά συμπαράστασης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.