Το αποτυπωμα του 8ου Θαυματος

Ξυπνά αναμνήσεις το υλικό από το περιοδικό του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής που ψηφιοποίησε ο δάσκαλος Νίκος Βόλτσης

Στη συγκέντρωση και ψηφιοποίηση ενός πραγματικού «θησαυρού»  για την εκπαιδευτική ιστορία του τόπου μας προχώρησε ο συνταξιούχος δάσκαλος κ. Νίκος Βόλτσης. Πρόκειται για μια συλλογή από την αλληλογραφία, τα άρθρα σε εφημερίδες αλλά και εξώφυλλά που σχετίζονται με το μαθητικό περιοδικό «8ο Θαύμα». Δημιουργοί του εν λόγω περιοδικού ήταν οι μαθητές του 8ου δημοτικού σχολείου για μία δεκαετία περίπου από το 1990 μέχρι το 2000.

«Το 8ο Θαύμα» ήταν ένα μηνιαίο περιοδικό όπου τα άρθρα του είχαν σχέση με τη σχολική ζωή, την παράδοση και τα έθιμα του τόπου μας, το περιβάλλον, τις εθνικές και θρησκευτικές γιορτές και την παιδική λογοτεχνία. Με την δημιουργία του «8ου Θαύματος» οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μαθαίνουν και να αντλούν πληροφορίες για ένα θέμα με έναν πιο δημιουργικό τρόπο. Το παρουσιαζόμενο υλικό έχει πολλαπλή σημασία καθώς δείχνει ένα σχολείο εξωστρεφές σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την τοπική κοινωνία αλλά και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Χαρακτηριστική είναι η ανταλλαγή επιστολών με σχολεία από τη Γερμανία μέχρι την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Ν. Βόλτσης: «Προσπαθώ να θυμηθώ, να αναδείξω και να σας θυμίσω»

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Βόλτσης για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την κίνηση, απευθυνόμενος στους τότε μαθητές του σχολείου: «Το άγνωστο μέλλον σας, τότε που φοιτούσατε στο Δημοτικό Σχολείο σήμερα είναι παρόν. Το παρόν δεν υπάρχει χωρίς το παρελθόν. Αυτή τη σχέση ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν προσπαθώ να θυμηθώ, να αναδείξω και να σας θυμίσω, με δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχατε, αλλά και υποστηρίξατε με περίσσιο ενθουσιασμό. Ίσως κάποιες θα τις έχετε ξεχάσει. Το προσωπικό μου αρχείο, όμως, είναι εδώ για να σας τις θυμίσει. Ελπίζω, έστω και στιγμιαία, να αναπολήσατε καλές στιγμές και να νιώσετε και πάλι ξένοιαστα παιδιά».

Όσοι θέλουν μπορούν να βρουν το υλικό στην Ηλεκτρ. Διεύθυνση: https://ogdoo-thavma-komotini.blogspot.com/2021/06/blog-post.html

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.