Το αδιαχωρητο στην εκδηλωση για την Αλωση στο Εκκλησιαστικο Μουσειο

Παρουσιάστηκε η δραματοποιημένη παράσταση «Η Άλωση της Πόλης και η πνευματική επιβίωση του Ελληνισμού»

Για τρίτη συνεχή χρονιά, ο χώρος του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Κομοτηνής άνοιξε της πόρτες του στο κοινό, για να παρακολουθήσει μια επετειακή εκδήλωση για την 29η Μαΐου, ημέρας της αλώσεως της Κωνσταντινούπολης. Φέτος η Μητρόπολη Μαρώνειας και Κομοτηνής, που έχει αναλάβει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, παρουσίασε τη δραματοποιημένη παράσταση «Η Άλωση της Πόλης και η πνευματική επιβίωση του Ελληνισμού». Πρόκειται για το μονόλογο μιας βενετσιάνας πριγκίπισσας, που θαυμάζει τον βυζαντινό πολιτισμό, μία τραγωδία που ζωντανεύει τα γεγονότα της πολιορκίας, της άμυνας και της πτώσης της Πόλεως, και μια σύντομη περιδιάβαση στους επόμενους δύσκολους αιώνες των ηρώων και των νεομαρτύρων. Επίσης, ακούστηκαν τραγούδια για την Πόλη και τον Ελληνισμό, καθώς και βυζαντινοί ύμνοι.
 
Ο χώρος του Εκκλησιαστικού Μουσείου γέμισε ασφυκτικά από συμπολίτες μας, που ενδιαφέρονταν να παρακολουθήσουν την παράσταση, ενώ το «παρών» έδωσαν και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, όπως ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο αντιδήμαρχος, κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ, κ. Νατάσσα Λιβεριάδου, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, κ. Σοφία Μενεσελίδου κ.α. 

Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων «Η 29η Μαΐου είναι μια μέρα που πρέπει να θυμόμαστε και μέσα από τα μηνύματά της να οριοθετούμε το μέλλον, αλλά και το σήμερα»


Στον μήνυμά του, ο Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων, τόνισε την ανάγκη να διατηρείται άσβεστη η μνήμη των ιστορικών γεγονότων αλλά και να διδάσκονται οι σύγχρονοι έλληνες από τα μηνύματα της θυσίας των προγόνων τους. «Η 29η Μαΐου είναι μια μέρα που πρέπει να θυμόμαστε», τόνισε, «και μέσα από τα μηνύματα που αυτή η ημέρα διερμηνεύει σε όλους μας να οριοθετούμε το μέλλον, αλλά και το σήμερα». «Είναι μια μέρα που όλοι οι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχνούμε», προσέθεσε, «διότι από το παλιό γεννήθηκε το καινούργιο, γεννήθηκε ο νέος ελληνισμός, αφού εμείς είμαστε απόγονοι τέτοιων ηρωικών κι επιφανών ανδρών, που το αίμα και τα οστά τους φυλάττουν και την ιστορία μας αλλά και τα όρια της πατρίδος μας γης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.