Το 7ο Φεστιβαλ ισπανοφωνου κινηματογραφου ανοιγει τις πυλες του στην Ξανθη

Από τη Δευτέρα 11 έως και το Σάββατο 16 Μαΐου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η κινηματογραφική Λέσχη της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, σε συνεργασία με το Instituto Cervantes, την Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα και το φροντιστήριο «ΔΙΑΣ» παρουσιάζουν το 7ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη από τη Δευτέρα 11 έως το Σάββατο 16 Μαΐου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο με ώρα έναρξης των προβολών στις 21.00.
 
Το Φεστιβάλ δίνει τη δυνατότητα στους ισπανόφωνους να εξασκήσουν τη γλώσσα ενώ στο σινεφίλ κοινό να γνωρίσει ταινίες που θα ήταν αδύνατο να παρακολουθήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης. 

Το μήνυμα των διοργανωτών

Κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αι. συντελέστηκε μια σειρά αλλαγών στον τομέα της κινηματογραφικής δημιουργίας, που έφερε σε επαφή την 7η τέχνη με άλλους κλάδους της οπτικοακουστικής παραγωγής.
 
Σ’ αυτό το πλαίσιο, όπου τα κινηματογραφικά έργα προβάλλονται σε διαφορετικά μέρη και μέσα και όχι μόνον στους κινηματογράφους και στις τηλεοράσεις (αλλά και στους υπολογιστές και στα κινητά τηλέφωνα π.χ.), έχουμε να κάνουμε πλέον με ένα πολύ ευρύτερο και ποικίλο κοινό.
 
Η ποικιλία των δυνατοτήτων όσον αφορά την κινηματογραφική δημιουργία και παραγωγή ανταποκρίνεται έξυπνα στο άνοιγμα προς νέα είδη κοινού, τα οποία θα συναντηθούν με ιστορίες, χαρακτήρες και τρόπους αφήγησης υποχρεωτικά διαφορετικούς. Αυτός ο κινηματογραφικός κύκλος περιλαμβάνει πέντε ταινίες που ενσαρκώνουν διαφορετικές ανησυχίες της κινηματογραφικής παραγωγής. Αναζητούν διαφορετικές αναφορές στην παράδοση και στην μορφή και φιλοδοξούν να φτάσουν σε διαφορετικά είδη κοινού. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Δευτέρα 11 Μαΐου και ώρα 21.00
 
Una pistola en cada mano /
Ένα πιστόλι σε κάθε χέρι
 
Περίληψη: Σε πείσμα της γνωστής αντίληψης που θέλει τους άντρες αντίθετα με τις γυναίκες, να μην μιλάνε μεταξύ τους, ο σκηνοθέτης Σες Γκάι θα επιχειρήσει να μας πείσει πως αυτό δεν συμβαίνει! Και θα το δοκιμάζει μέσα από τη νέα του βραβευμένη ταινία «Una pistola en cada mano». Επιλέγοντας το καστ των ηθοποιών από την αφρόκρεμα του ισπανόφωνου κινηματογράφου, με εύστοχους διαλόγους και καθημερινές ιστορίες μας δίνει μια ευφυέστατη κωμωδία για την κρίση των 40 στους άνδρες.
Υπόθεση: Έτσι θα συναντήσουμε τον άντρα που προσπαθεί να φλερτάρει την συνάδελφό του στο γραφείο, ή αυτόν που με την βοήθεια των αγχολυτικών προσπαθεί να κατανοήσει γιατί η σύζυγός του τον απατά! Οπως επίσης τις περιπτώσεις εκείνου που καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να μπορέσει να κάνει την πρώην σύζυγό του να τον δεχτεί πίσω στο σπίτι, ή κι εκείνον που πάσχει από κατάθλιψη και κοιμάται όλη μέρα από τότε που γύρισε και μένει ξανά με την μητέρα του, μολονότι δεν του λείπει τίποτα! Τέλος οι γυναίκες δύο φίλων, αντιστρέφοντας τους ρόλους, κι αφού αδυνατούν να εκμαιεύσουν πληροφορίες από τους συζύγους τους, θα αποκαλύψουν η μία στην άλλη τα μυστικά των αντρών τους!… 
 
Τετάρτη 13 Μαΐου και ώρα 21.00
 
Carmina o revienta /
Σκάσε και περπάτα
 
Περίληψη: Οι προβολές συνεχίζονται με το κωμικό ψευδο-ντοκυμαντερ Carmina o Revienta, μεταφρασμένο στα ελληνικά ως “Σκάσε και Περπάτα” με τον τηλεοπτικά γνωστό και πολύ ταλαντούχο ηθοποιό Paco Leon να σκηνοθετεί… την μητέρα του Carmina σε μια διασκεδαστική ταινία.
 
Υπόθεση: Πρόκειται για ψευδοντοκυμαντέρ σχετικά με την Καρμίνα, μια 58χρονη καταστηματάρχισσα της Σεβίλλης, που πουλά προϊόντα τυπικά της Ιβηρικής. Αφού την λήστεψαν πολλές φορές και οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν την κάλυψαν, η Καρμίνα επινοείς έναν τρόπο να ανακτήσει τα χρήματά της για να ζήσει την οικογένειά της. Ενώ περιμένει ν’ αποδώσει το σχέδιό της, αναπολεί στην κουζίνα του σπιτιού της τη ζωή της και τα βιώματά της. 
 
Πέμπτη 14 Μαΐου και ώρα 21.00
 
Los ninos salvajes /
Τα αγρίμια, Patricia Ferreira
 
Περίληψη: Τα αγρίμια που μιλούν καταλανικά και φέρνουν στο προσκήνιο τα εφηβικά προβλήματα στην σύγχρονη αποξενωμένη κοινωνία.
 
Υπόθεση: Ο Άλεξ, ο Γκάμπι και η Όκι, τρεις έφηβοι που ζουν σε μια μεγαλούπολη, είναι τελείως άγνωστοι για τους γονείς τους, για τους δασκάλους τους, αλλά και για τους ίδιους τους εαυτούς τους. Η συναισθηματική τους απομόνωση φτάνει στα όριά της και έχει απρόσμενες και τρομερές συνέπειες που θα συνταράξουν την κοινωνία. 
 
Παρασκευή 15 Μαΐου και ώρα 21.00
 
Mapa / Χάρτης
 
Περίληψη: Το Mapa (Χάρτης) είναι μια ταινία προσωπικό ημερολόγιο του Βάσκου Leοn Siminiani γυρισμένη κατά την διάρκεια πολλών ετών και με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό
 
Υπόθεση: Ένας νεαρός ισπανός σκηνοθέτης απολύεται από τη δουλειά του στην τηλεόραση. Για να υλοποιήσει το όνειρό του ν’ ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, ταξιδεύει στην Ινδία, για να γυρίσει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, αλλά ξαφνικά ανακαλύπτει ότι δεν βρίσκεται στην Ινδία αλλά στη Μαδρίτη. Αυτή η ταινία-ημερολόγιο γυριζόταν επί χρόνια, με πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό και αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο καταστάσεις της καθημερινότητας του σκηνοθέτη. 
 
Σάββατο 16 Μαΐου 2015 & ώρα 21.00
 
Ματωμένος Γάμος/ Federico Garcia Lorca
 
Άννα Συνοδινού (Μάνα) – Νίκος Τζόγιας (Φεγγάρι)- Στρατής Τσοπανέλης (Γαμπρός) – Κώστας Αποστολίδης (Λεονάρδο) – Τασσώ Καββασία (Δούλα)
Γιάννης Αργύρης (Πατέρας) – Ελένη Παναγιώτου (Νύφη) – Όλγα Τουρνάκη (Ζητιάνα)
Τραγουδάει η Νένα Βενετσάνου
Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
 
Από το Θέατρο της Δευτέρας της ΕΡΤ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.