Το 2ο Φεστιβαλ Πορτιτσας ανοιξε τις πορτες του!

Από την Δευτέρα 17 Ιουλίου ξεκίνησαν οι δράσεις και οι εκδηλώσεις στο Σπήλαιο Γρεβενών

Ως  φεστιβάλ περιγράφει κανείς μία σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων πανηγυρικού ή ενίοτε διαγωνιστικού χαρακτήρα που οργανώνονται κάθε χρόνο, κατά κύριο λόγο, στους ίδιους χώρους και κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Τους θερινούς μήνες είναι ένα «φαινόμενο» που παρατηρείται σε μεγαλύτερη συχνότητα, σε πολλά και διαφορετικά μέρη -διάσπαρτα ανά την χώρα- ενώ διόλου ευκαταφρόνητο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που ακολουθεί πιστά και αγαπά τα -αποκεντρωμένα από τις πόλεις και επικεντρωμένα στην τέχνη- φεστιβάλ! Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε βέβαια, πως η συμμετοχή και η παρουσία σε τέτοιου είδους διοργανώσεις θα έπρεπε να συνταγογραφείται…

Κάποια χιλιόμετρα μακριά από τη Θράκη, στην αγκαλιά της Βάλια Κάλντα και δίπλα στην «πόλη των μανιταριών» -τα γνωστά σε όλους Γρεβενά- διοργανώνεται φέτος το 2o Φεστιβάλ Πορτίτσας! Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ με κύριο πυρήνα την μουσική, τις τέχνες και την αγάπη για τη φύση, στο Σπήλαιο των Γρεβενών και το Φαράγγι της Πορτίτσας. Γεμάτο καλλιτεχνικά εργαστήρια, σεμινάρια, περιβαλλοντικές δράσεις κι ένα δυνατό τριήμερο συναυλιών, που στο σύνολό τους συνθέτουν μια ολάκερη εβδομάδα ολοκληρωμένης φεστιβαλικής εμπειρίας, το 2ο Φεστιβάλ Πορτίτσας άνοιξε και επίσημα τις πόρτες του για το κοινό ήδη από την Δευτέρα 17 Ιουλίου.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του 2ου Φεστιβάλ Πορτίτσας, Χριστίνα Κωστάκη, μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής και την Όλγα Ιωαννίδου, εν είδη προθέρμανσης και για όλα όσα πρέπει να ξέρει κανείς για να μαζέψει μπαγκάζια και να πάρει τον ανήφορο προς το Σπήλαιο των Γρεβενών.  

Ας προετοιμαστούμε λοιπόν!

Ένα γεμάτο φεστιβάλ μέσα στη φύση

ΠτΘ: Είναι η 2η χρονιά που διοργανώνεται το Φεστιβάλ Πορτίτσας και το πρόγραμμά όλης της εβδομάδας είναι γεμάτο και με μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων, για όλες τις ηλικίες και τα γούστα. Πότε ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για μία τόσο πλούσια σε δράσεις διοργάνωση;

Χ.Κ.: Είναι η δεύτερη χρονιά του φεστιβάλ, αλλά η πρώτη οργανωμένη χρονιά. Πέρυσι έγιναν κάποιες εκδηλώσεις πιο πιλοτικά. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που έχουμε βάλει συναυλίες, παράλληλες δράσεις, καλλιτεχνικά σεμινάρια και έχουμε διαμορφώσει ένα πολύ πληθωρικό πρόγραμμα, προσπαθώντας  να παρέχουμε στον κόσμο όσο το δυνατόν την επαφή με την τέχνη και κυρίως την μουσική. Όλο αυτό ξεκινήσαμε να το στήνουμε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, καταρχήν να βγούμε ζωντανοί από όλη αυτή τη διαδικασία και σχεδόν όλα όσα είχαμε προγραμματίσει να μπορέσουν να υλοποιηθούν.

ΠτΘ: Ο κόσμος ανταποκρίνεται στο «κάλεσμα» του φεστιβάλ;    

Χ.Κ.: Έχουμε μείνει έκπληκτοι από την ανταπόκριση του κόσμου, που για πρώτη χρονιά ένα άγνωστο φεστιβάλ καταφέρνει να μαζέψει τελικά το ενδιαφέρον τόσου κόσμου.

ΠτΘ: Ποια ήταν η αρχική ιδέα και ο στόχος του φεστιβάλ;

Χ.Κ.: Να μπορέσουμε άνθρωποι με κοινή αγάπη και κοινό ενδιαφέρον, κυρίως για τη μουσική, αλλά και τις τέχνες γενικότερα, να δημιουργήσουμε μία κοινότητα στο χωριό, με τα σεμινάρια και με τις μουσικές εκδηλώσεις που θα γίνουν τις βραδιές των σεμιναρίων και με τις συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στην κορύφωση του φεστιβάλ.

ΠτΘ: Το φεστιβάλ διαρκεί μία ολόκληρη εβδομάδα και μπορούμε να πούμε ότι «ξεκίνησε πριν ξεκινήσει».

Χ.Κ.: Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν ήδη από τις 14 Ιουλίου, με ένα τριήμερο  pre-festival event, που έχει κάποιες πιο μικρές δράσεις και εκδηλώσεις κυρίως τοπικού ενδιαφέροντος. Στις 14 και 15 Ιουλίου παρουσιάστηκε μία βιωματική θεατρική ξενάγηση από την ομάδα “Dulcinea Compania”, μία εκδήλωση που έχει χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο πολιτισμού και πραγματοποιήθηκε στην εικαστική εγκατάσταση του Γιώργου Γεροντίδη, ενώ την Κυριακή στο Σπήλαιο των Γρεβενών έγινε μία καλλιτεχνική δράση από τον Σύλλογο με παιδιά ΑΜΕΑ «ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΜΕ» από τα Γρεβενά, με τη συμμετοχή των παιδιών του συλλόγου. Ουσιαστικά, έτσι άνοιξε ο δρόμος για να μπούμε επίσημα στο φεστιβάλ στις 17 Ιουλίου, που ξεκίνησαν  τα καλλιτεχνικά σεμινάρια γα ενήλικες, παιδιά και εφήβους, τα οποία θα διαρκέσουν μέχρι 20 του μηνός. Τέλος στις 21-23 Ιουλίου μπαίνουμε πια στο κυρίως μουσικό θέμα του φεστιβάλ, που είναι οι μεγάλες συναυλίες.  

Πώς θα πάω και πού θα μείνω;

ΠτΘ: Το Σπήλαιο των Γρεβενών είναι μέσα στη φύση και θα ανοίξει την «αγκαλιά» του για όλους όσους θα βρεθούν εκεί. Τι να περιμένει κάποιος που δεν έχει ξαναέρθει; 

Χ.Κ.: . Το Σπήλαιο Γρεβενών ανήκει στα χωριά της Βάλια Κάλντα και ακριβώς κάτω από το χωριό είναι και το φαράγγι της Πορτίτσας, απ’ όπου πήρε και το όνομά του το φεστιβάλ. Οι βασικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν επάνω στο χωριό και όλες οι παράλληλες δράσεις που αφορούν πιο φυσιολατρικά ζητήματα θα γίνουν κάτω στο φαράγγι, εκεί όπου μπορεί ο κόσμος να περάσει ώρες για ξεκούραση και μπάνιο, μιας και το φαράγγι προσφέρεται, με καλές θερμοκρασίες για νερό ποταμού. Ελπίζουμε ο κόσμος να δροσιστεί κυριολεκτικά και μεταφορικά, από το πρόγραμμα, αλλά και από τη φύση. Νομίζω ότι θα είναι μία όαση για τους επισκέπτες -ειδικά με αυτές τις θερμοκρασίες- και ευελπιστούμε να το αγκαλιάσει κόσμος από παντού, από όλη την Ελλάδα

ΠτΘ: Πώς φτάνει κανείς μέχρι το Σπήλαιο των Γρεβενών και πού μπορεί να μείνει;

Χ.Κ.:  Υπάρχουν κάποιοι ξενώνες, δυστυχώς ακόμη είναι λίγοι, στα γύρω χωριά του Σπηλαίου. Ευελπιστούμε όλο αυτό που θα φέρει το φεστιβάλ να αναπτύξει αυτό το κομμάτι στην τοπική κοινότητα. Υπάρχουν, επίσης στο site όλες οι πληροφορίες για τηλέφωνα επικοινωνίας, ξενώνες και σπίτια μεμονωμένα που νοικιάζονται. Επίσης, στο χωριό μπορεί κανείς να κατασκηνώσει. Υπάρχουν δύο δασάκια που μπορούν να φιλοξενήσουνε κόσμο, υπάρχουν κοινόχρηστες τουαλέτες και ντουζιέρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και υπάρχει φυσικά και κάτω στο φαράγγι, όλος ο χώρος, όπου αν κάποιος επιθυμεί, μπορεί να κατασκηνώσει εκεί.  Απλώς, αυτό που δίνω εγώ ως οδηγία και για καθαρά πρακτικούς λόγους, είναι  να κατασκηνώσει ο κόσμος πάνω στο χωριό και να πηγαινοέρχεται στο Φαράγγι, κυρίως  για να αποφύγουμε τυχόν κινδύνους ειδικά στην κατάβαση το βράδυ, μετά τις συναυλίες.

Φτάνετε εδώ με αυτοκίνητο και φυσικά θα υπάρχει μετακίνηση από τα ΚΤΕΛ Γρεβενών προς το χωριό συγκεκριμένες ώρες που έχουν ανακοινωθεί, απλώς θα πρέπει να γίνει κράτηση θέσεως για να ξέρουμε τον αριθμό των ανθρώπων που πρέπει να εξυπηρετήσουν τα λεωφορεία και τα δρομολόγια που πρέπει να γίνουν.

Ζητούμε μόνο η προσέλευση να γίνεται όσο το δυνατόν πιο νωρίς και όχι κοντά στην ώρα των συναυλιών, γιατί βρισκόμαστε σε χωριό με στενούς δρόμους και θέλουμε να αποφύγουμε την κίνηση και την ταλαιπωρία. Καλό είναι να είμαστε πιο έγκαιρα στον χώρο των συναυλιών.

Info

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το 2ο Φεστιβάλ Πορτίτσας στο επίσημο site

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.