Την Σαββερια Μαργιολα, φιλοξενησε η Λεσχη Κομοτηναιων

Η καταπληκτική ερμηνεύτρια της νεότερης γενιάς, μιλά για τη δημιουργική καραντίνα της, τα καλλιτεχνικά της σχέδια, και τη συνεργασία με την Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης

Μάγεψε το κοινό με τις ερμηνείες της η Σαββέρια Μαργιολά την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου που εμφανίστηκε στην Αυλή της Λέσχης Κομοτηναίων  για την προγραμματισμένη συναυλία της. Έχοντας στο πλευρό της τους μουσικούς της συνεργάτες Μάριο Μούρμουρα (Κιθάρα, fx, live-sampling) και Νίκο Πασσαλίδη (Μπουζούκι, λαούτο) και σύμμαχο της τον καιρό  η ερμηνεύτρια κατάφερε να ταξιδέψει το κοινό της χάρη στην προσεγμένη επιλογή τραγουδιών παλαιότερης και σύγχρονης ελληνικής δισκογραφίας.

Λίγο πριν την παρουσία της στον φιλόξενο χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων, η Σαββέρια Μαργιολά  μίλησε στον «ΠτΘ» για τις νέες της δουλειές που έπονται, για την συνεργασία της με την Λαϊκή Κρατική Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη με την οποία βρέθηκε στην Ξάνθη πριν λίγες μέρες, αλλά δεν δίστασε να μας μιλήσει και για το πώς βίωσε αυτή σαν άνθρωπος αλλά και σαν καλλιτέχνης τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας αυτόν τον καιρό.

Σαββέρια Μαργιολά όμως αναλυτικά…

ΠτΘ: Πριν λίγους μήνες κυκλοφορήσατε ένα νέο τραγούδι, το «Αέρα στην φωτιά» που συνυπογράφετε με τον Μάριο Μούρμουρα. Πες μας δυο λόγια για αυτό το τραγούδι.

Σ.Μ.: Ένα ολοκαίνουριο τραγούδι που είναι μέρος του δημιουργικού κομματιού της περιόδου της καραντίνας. Είναι μια πρόταση αρχικά του Μάριου Μούρμουρα, ο οποίος έχει γράψει και τους στίχους και την μουσική. Με τον Μάριο συνεργαζόμαστε πάρα πολλά χρόνια, είναι συνοδοιπόρος, αδερφός δίπλα μου σε ό,τι καλλιτεχνικό κάνω. Από τις νέες παραστάσεις μας μέχρι και δισκογραφικά όχι μόνο στα μουσικά δρώμενα αλλά και στην επιμέλεια των άλμπουμ σε σχέση με τις ενορχηστρώσεις  και πολλά πράγματα ακόμα. Όποτε πρόκειται για ένα ακόμα δώρο που μου έκανε. Ήταν η πρώτη φορά για εκείνον που  έγραφε στίχους σε τραγούδι. «Αέρας στην φωτιά» λοιπόν. Μπήκαμε στο στούντιο και προσπαθούσαμε να το ολοκληρώσουμε. Μείναμε λίγο πίσω λόγω της καραντίνας και έχω πολύ μεγάλη χαρά που καταφέραμε τελικά να ολοκληρώσουμε αυτήν την προσπάθεια μας. Είναι ένα κομμάτι που περιγράφει με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο συναισθήματα από όλη την καθημερινότητα μας. Είναι ένα παιχνίδι μεταξύ της ελπίδας και της απογοήτευσης. Έτσι το έχω συλλάβει εγώ και πλέον νομίζω ότι έρχεται και κουμπώνει δυναμικά με την μουσική οι οποία του δίνει ένα απελευθερωτικό τόνο νομίζω. Λειτουργεί  λυτρωτικά στο τέλος.

«Προσπαθούσαμε να κάνουμε αυτό τον χρόνο όσο πιο δημιουργικό γίνεται»

ΠτΘ: Πώς δουλέψατε αυτή την περίοδο για την ολοκλήρωση του τραγουδιού; Οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερες δύσκολες ειδικά για τους ανθρώπους του πολιτισμού υπό την έννοια ότι έχετε στερηθεί αυτό που αποτελεί το βασικό νομίζω κριτήριο δημιουργίας την δια ζώσης επικοινωνία με το κοινό και τους συναδέλφους σας. Πώς το βίωσες εσύ όλο αυτό;

Σ.Μ.: Δυσκολία όχι μόνο λόγω του ότι έχουμε μείνει πίσω και έχουμε καιρό να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο και να τραγουδήσουμε, να παίξουμε ζωντανά αλλά και στο δημιουργικό κομμάτι, επειδή κατά κάποιο τρόπο έπρεπε να είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι. Προσπαθούσαμε να κάνουμε αυτό τον χρόνο όσο πιο δημιουργικό γίνεται αν και υπήρχαν δυσκολίες στην επαφή. Παρόλα αυτά αισθάνομαι ότι για εμένα ήταν μια πολύ δημιουργική περίοδος και νομίζω ανοίχτηκαν κάποιοι νέοι ορίζοντες. Πολύ σύντομα φιλοδοξώ να παρουσιάσω και κάποια νέα πράγματα πέραν από το κομμάτι που κυκλοφόρησε. Έχω ξεκινήσει μία συνεργασία με τον τραγουδοποιό Παντελή Κυραμαργιό με τον οποίο βρεθήκαμε σε μία συναυλία και νομίζω βρήκαμε την επαφή μας σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Αυτό είναι μεγάλη τύχη στην δουλειά αυτή. Ο Παντελής μου πρότεινε υλικό δικό του και έχουμε γράψει ήδη κάποια κομμάτια και αυτό θα ολοκληρωθεί με ένα άλμπουμ.

Νέο άλμπουμ με τον Παντελή Κυραμαργιό

ΠτΘ: Έχουμε και χρονοδιάγραμμα να τολμήσω να ρωτήσω;

Σ.Μ.: Αυτό το κομμάτι ο αέρας στην φωτιά κυκλοφορεί σαν digital single ενδεχομένως κάποια στιγμή να ενταχθεί σε ένα άλμπουμ μαζί με άλλα κομμάτια που έχουν κυκλοφορήσει τον προηγούμενο καιρό. Το άλμπουμ με τον Παντελή Κυραμαργιό είναι κάτι ξεχωριστό είναι ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ στο οποίο θα υπογράφει την μουσική ο Παντελής .

Η συνεργασία με την Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης

ΠτΘ: Εντός του προηγούμενου έτους κυκλοφόρησες και το τελευταίο σου προσωπικό άλμπουμ με τίτλο «Ρόδα αμάραντα» που ήταν ένα άλμπουμ με επανεκτελέσεις τραγουδιών του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη. Ένα άλμπουμ που επίσης αγαπήσαμε πάρα πολύ κυρίως  για το νέο αέρα, τολμώ να πω, στην ερμηνεία…

Σ.Μ.: Για μένα ήταν τεράστιος σταθμός αυτή η δουλειά. Είχα την τύχη να επαναηχογραφήσω 10 τραγούδια από διάφορες περιόδους του Μίκη. Δυσκολεύτηκα πολύ, παρόλα αυτά στάθηκα σε κάποια από τα τραγούδια που λένε κάτι στην ψυχή μου, που με συγκινούν βαθιά και επειδή έπρεπε να είναι 10 αποφάσισα να καταλήξω σε αυτά τα τραγούδια. Μπήκα στο στούντιο με πολύ αγωνία και χαρά,  το σημαντικότερο για εμένα ήταν η δική του αγκαλιά. Δεν είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε από κοντά λόγο της κατάστασης, όμως συνομιλήσαμε μέσω μηνυμάτων. Άκουσε το υλικό κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του και μου μίλησε με πολύ ωραία λόγια για την δουλειά αυτή. Αγάπησε τις ενορχηστρώσεις αλλά και στο επίπεδο της ερμηνείας. Όλο αυτό υπήρξε η αφορμή της συνεργασίας μου με την Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης. Αυτός ο δίσκος ήταν για εμένα δώρο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.