Την Παρασκευη ξεκινα το 29o Ανταμωμα Σιδηροχωριτων

Με τίτλο «Σαμμακόβι – Νέο Σιδηροχώρι: Πορεία στο χρόνο, 100 Χρόνια από την σφαγή στο Σαμμακόβι και την πρώτη προσφυγιά» πραγματοποιείται φέτος το 29ο Αντάμωμα Σιδηροχωριτών από τον Μορφωτικό Όμιλο Νέου Σιδηροχωρίου και τον Σύλλογο Εβριτών Νομού Ροδόπης, αλλά και την συμμετοχή του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Ν.Σιδηροχωρίου.
 
Οι φετινές τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Νέου Σιδηροχωρίου ξεκινούν την Παρασκευή 4 και θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να προσελκύσουν τους απανταχού Σιδηροχωρίτες που θα δώσουν το παρών τιμώντας τους προγόνους.
 
Φέτος η πρώτη ημέρα του ανταμώματος είναι αφιερωμένη στον Σύλλογο Γυναικών του Νέου Σιδηροχωρίου, τα μέλη του οποίου οργάνωσαν μία πολύ όμορφη παραδοσιακή χορευτική βραδιά, με τους χορευτές του συλλόγου να πρωταγωνιστούν, ενώ παράλληλα θα υπάρχει έκθεση φωτογραφιών από το Σαμμάκοβο και θα υπάρξει εξιστόρηση του ιστορικού του «ξεριζωμού» των προγόνων τους από «παλιά πατρίδα» όπως την ονομάζουν. Φέτος μάλιστα η διοργάνωση συμπίπτει και με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη σφαγή στο Σαμμακόβι, γεγονός που δίνει ιδιαίτερη σημασία στις εκδηλώσεις, που επικεντρώνονται στα στοιχεία εκείνα της ιστορίας που υπάρχουν καταγεγραμμένα αλλά και στις μνήμες που παραμένουν ζωντανές μέσα από τις εξιστορήσεις των παλαιοτέρων.
 
Έτσι και κατά την δεύτερη μέρα θα λάβει χώρα η αφήγηση ενός βιβλίου που εξιστορεί το χρονικό της σφαγής και του ξεσηκωμού, ενώ την τρίτη και τελευταία ημέρα, την Κυριακή θα τελεστεί η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση, με δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον των πεσόντων προγόνων τους και ακολούθως το απόγευμα παραδοσιακή βραδιά «δια χειρός» του Μορφωτικού Ομίλου Νέου Σιδηροχωρίου με την παράλληλη αναβίωση ηθών και εθίμων των Σιδηροχωριτών.
 
Μιλώντας στον «ΠτΘ» η πρόεδρος του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Ν.Σιδηροχωρίου κ. Μαρία Λιακάκη – Μανίτσα, απηύθυνε για ακόμα μία χρονιά κάλεσμα προς όλον τον κόσμο της Θράκης, καλώντας τους να δώσουν και φέτος το «παρών», επισημαίνοντας την επέτειο των 100 χρόνων που συμπληρώνονται φέτος από τα γεγονότα που οδήγησαν στον «ξεριζωμό» των προγόνων τους από το Σαμμάκοβο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.