Την παραλληλη μουσικη τους πορεια «αφηγηθηκαν» οι Νικος Ξυδακης και Γιωργος Ανδρεου

Το βράδυ της Παρασκευής στη σκηνή της Πολιτιστικής Κίνησης, καλεσμένοι της ΔΚΕΠΠΑΚ

Μία σπάνια και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μουσική συνάντηση παρακολούθησαν όσοι έδωσαν το «παρών» το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Κομοτηνής.
 
Δύο «μεγάλοι» έλληνες συνθέτες, ο καθένας με τις δικές του ποικίλες «περγαμηνές», ο Γιώργος Ανδρέου και ο Νίκος Ξυδάκης, συναντήθηκαν επί σκηνής, καλεσμένοι της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού και της Πολιτιστικής Κίνησης ν.Ροδόπης.

Μία μουσική συνάντηση των δύο συνθετών, αφήγηση της παράλληλης μουσικής τους πορείας, σχεδόν αυτοβιογραφική, όπως την χαρακτήρισε μιλώντας στον «ΠτΘ» λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας ο Νίκος Ξυδάκης. Μία πορεία άλλωστε που μετράει πολλά μουσικά «χιλιόμετρα» ξεκινώντας από τον «Σείριο» του Μάνου Χατζιδάκι που αποτέλεσε και το έναυσμα μίας πολυετούς συνεργασίας και φιλίας.
 
Ο Νίκος Ξυδάκης αυτή τη φορά σε ρόλο ερμηνευτή και ο Γιώργος Ανδρέου στο πιάνο, σε μία μουσική βραδιά αναδρομής στην έως τώρα κοινή αλλά και αυτοτελή πορεία των δύο συνθετών, με την εκπληκτική Κορίνα Λεγάκη στην ερμηνεία των «γυναικείων» τραγουδιών αλλά και τον εξαίρετο σολίστα του βιολιού Στέργιο Γαργάλα.
 
Με πολλά «δώρα» για το κοινό από πλευράς των καλλιτεχνών, καθώς χάρισαν στο κοινό της Κομοτηνής πολλές ακυκλοφόρητες δημιουργίες τους , παρέα με πολλά αγαπημένα τραγούδια τους, «θησαυρούς» του εγχώριου μουσικού μας πολιτισμού.
 
Και οι δύο επέστρεψαν στην Κομοτηνή μετά από αρκετά χρόνια, με τον Νίκο Ξυδάκη να αναπολεί την τελευταία του παρουσία στην πόλη, όπου βρέθηκε για την παρουσίαση του βιβλίου του συντοπίτη μας συγγραφέα Μισέλ Φάις και τον Γιώργο Ανδρέου αντίστοιχα σε αντίστοιχη παρουσίαση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρή Γκόνη.
 
Μια χαλαρή και ουσιαστική όπως την χαρακτήρισε ο Γιώργος Ανδρέου συνεργασία που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα καθώς αποτελεί «μία δημιουργική ευκαιρία να παρουσιάσουμε την δουλειά μας, μέσα από ένα κύτταρο συνεργασίας και πολιτισμού».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.