Την ευλογια του Τιμιου Σταυρου ελαβε η γειτονικη Αλεξανδρουπολη

Ο Τίμιος Σταυρός λιτανεύτηκε στους δρόμους της πόλης από ενορία σε ενορία μέχρι τα μεσάνυχτα.

Σε κλίμα πανηγυρικό και εόρτιο η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως υποδέχτηκε χθες Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023 αντίγραφο του Τιμίου Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου που φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.

Το ιερό κειμήλιο εκόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ και το παρέλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.

Τελέστηκε σύντομος Πανηγυρικός Εσπερινός, στο τέλος του οποίου κλήρος και λαός ψάλλοντας το “Σώσον Κύριε τον όσον σου” και ” Τον Σταυρόν σου προσκυνούμε “, ξεκίνησαν την Ιερά πομπή σε όλη τη πόλη παρουσία των αρχόντων, των εκπροσώπων του στρατού, και πλήθους κόσμου.

H άφιξη του ιερού κειμηλίου από το Άγιον Όρος γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού Ιωβηλαίου των 100 χρόνων από την ίδρυσή της και παράλληλα, αναβίωσε η παλαιά βυζαντινή εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού: Ο Τίμιος Σταυρός λιτανεύτηκε στους δρόμους της πόλης από ενορία σε ενορία μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η Ιερά πομπή κατέληξε στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου μετά από τρεις ώρες περίπου, όπου και τελέστηκε ιερά αγρυπνία από τον Γέροντα Εφραίμ στην οποία συμμετείχαν οι πιστοί οι οποίοι με υπομονή και ακλόνητη πίστη συμμετέχουν στους εορτασμούς της Προόδου του Τιμίου Σταυρού.

Στην ευλογητική προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ευχαρίστησε τον Γέροντα Εφραίμ και τη Βατοπαιδινή αδελφότητα για το ανεκτίμητο δώρο που τους προσέφεραν, το οποίο θα μείνει στους αιώνες ως ευλογία στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως.

Στην αντιφωνησή του ο Γέροντας Εφραίμ αναφέρθηκε στην ιστορική κληρονομιά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου να της δωρίσουν μεγάλα κειμήλια της ορθοδόξου πίστη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.