«Τιμητικο αφιερωμα στην τριτη ηλικια» απο τρεις συλλογους της πολης μας

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης

«Τιμητικό αφιέρωμα στην Τρίτη ηλικία» διοργανώνουν η Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης, ο Σύλλογος Φίλων Χορωδιακής Μουσικής «Ο Εύμολπος» και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία-Παράρτημα Ροδόπης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Νοεμβρίου και ώρα 18.30 στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης.
 
Το πρόγραμμα του αφιερώμαντος περιλαμβάνει την προβολή της ταινίας της Δημοσιογράφου της ΕΡΑ Κομοτηνής κ. Μαρίας Νικολάου «Μάνες και Κόρες» με θέμα τις εργάτριες μεταξιού του Σουφλίου, χορωδιακά τραγούδια από τον Εύμολπο υπό την επιμέλεια του μαέστρου κ. Σάκη Βαργεμτζίδη, μικρή δεξίωση με κρασί από τα Θρακικά αμπέλια και εδέσματα από τα μέλη των Συλλόγων. Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια του αφιερώματος θα λειτουργεί έκθεση χειροτεχνημάτων από το Δημιουργικό Εργαστήρι Γυναικών της Πολιτιστικής Κίνησης. 

Λίγα λόγια για την υπόθεση του «Μάνες και κόρες» 

Τον Ιούλιο του 1936, τότε που ανοίγει το “Χαρέτσι” για την αγορά των κουκουλιών, ξεκινάει η μεγάλη απεργία των σηροτρόφων και των μεταξεργατριών στην περιοχή του Σουφλίου. Κρατάει περίπου 10 μέρες. Ξεσηκώνεται όλη η επαρχία.
 
Το κυρίαρχο σύνθημα είναι “100 ή θάνατος” (100 δραχμές η τιμή αγοράς ανά κιλό των κουκουλιών) όπως και το “Μεροκάματο αύξηση, νερό και καλύτερες συνθήκες”.
 
Η αγωνιστική διάθεση ήταν έντονη και η “Πνύκα” ανοιχτό βήμα για όλους : “Τις αγορεύειν βούλεται”. Η αθηναϊκή δημοκρατία είχε πάρει σάρκα και οστά. Τον λόγο έπαιρνε όποιος ήθελε να εκφράσει άποψη είτε ήταν μορφωμένος ή αμόρφωτος, άντρας ή γυναίκα.
 
Σε τούτον τον ξεσηκωμό οι γυναίκες ισότιμα αντιμετωπίστηκαν αλλά και ισάξια αγωνίστηκαν.
 
Αυτές οι ημέρες άφησαν το σημάδι τους στην τοπική ιστορία αλλά και στην ιστορία της Ελλάδας. Το κέρδος; Η τιμή του κουκουλιού ανά κιλό ανεβαίνει από τις 45 στις 75 δραχμές. Νίκη. Το κόστος; Οι πρωτεργάτες το πλήρωσαν με φυλακίσεις και εξορίες.
 
To ντοκιμαντέρ “Μάνες και Κόρες” της Κομοτηναίας Μαρίας Νικολάου, δημοσιογράφου της ΕΡΑ Κομοτηνής και αποφοίτου του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕCI “Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες” (QJNT) είναι εμπνευσμένο από τους αγώνες των μεταξεργατών και μεταξεργατριών της δεκαετίας του ‘30 στο Σουφλί του Έβρου. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας αυτής σχεδόν στο σύνολό τους είναι ηλικιωμένοι σήμερα, παιδιά χθες, που στήριζαν τις οικογένειές τους με το πενιχρό τους μεροκάματο.
 
Το ντοκιμαντέρ, με ουσιαστική δημοσιογραφική έρευνα και πολλά πλάνα, προβλήθηκε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2016. Αποτελεί φόρο τιμής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής. 

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ 

Επιστημονική Σύμβουλος: Αφροδίτη Νικολαΐδου
Σενάριο – Σκηνοθεσία – Έρευνα: Μαρία Νικολάου
Μοντάζ: Γιάννης Νταρίδης
Μουσική: Δημήτρης Σβυντρίδης
Απόδοση στα αγγλικά: Μυρσίνη Λαντζουράκη και Τούλα Καρανδρέου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.