Τιμησε τον Αι Γιαννη τον Κληδονα η Αιγειρος

Γιορτή διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου, με μικρούς και μεγάλους να πηδούν πάνω από τις φωτιές

Τον Αϊ Γιάννη τον Κλήδονα τίμησε όπως κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου, διοργανώνοντας την γιορτή του Κλήδονα δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να πηδήξουν πάνω από τις φωτιές όπως ορίζει το έθιμο, να χορέψουν και να διασκεδάσουν παρέα με συγχωριανούς και φίλους.

Το προσωνύμιο «Κλήδονας» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κλήδων» που σημαίνει προγνωστικός ήχος και χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει τον συνδυασμό των τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής.

Και ενώ φέτος δεν πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση του εθίμου με τα κορίτσια του χωριού και τα ριζικάρια, τιμήθηκε το άλλο του κομμάτι, το έθιμο με τις φωτιές, με τους παρευρισκόμενους, μικρούς και μεγάλους, να πηδάνε επάνω από τις φωτιές, μιας και σύμφωνα με την παράδοση, η φωτιά, επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάτοικοι του χωριού έφεραν μαζί τους, και έριξαν στις φωτιές, τα μαγιάτικα στεφάνια που είχαν ξεραθεί, ένα έθιμο που συνηθίζονταν τα παλιά χρόνια στον οικισμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.