Τιμησαν την 78η Επετειο της Μαχης των Οχυρων πολιτες και φορεις της Ροδοπης

Άσβεστη η μνήμη των επτά «ηρώων» στρατιωτικών που θυσιάστηκαν στο Οχυρό Νυμφαίας

Πραγματοποιήθηκε από την 29η Μ/Π Ταξιαρχία Πεζικού – με σεβασμό και πατριωτισμό – ο Εορτασμός της 78ης Επετείου της Μάχης των Οχυρών, το πρωί της Κυριακής στο Οχυρό της Νυμφαίας.
 
Στο πλαίσιο του εορτασμού πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, εξιστόρηση της μάχης αλλά και κατάθεση στεφάνων για τους Έλληνες που άφησαν την τελευταία τους πνοή για την ελευθερία της Πατρίδας.
 
Η ιστορική μάχη «αναβίωσε» με την γλαφυρή εξιστόρηση των όσων συνέβησαν διά στόματος του Διοικητή της 29ης Μ/Π Ταξιαρχίας Πεζικού ενώ στον αέρα έπεσαν συνολικά επτά βολές, μία προς τιμήν του καθένα τους. Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο στρατιωτικό μουσείο το οποίο βρίσκεται εντός του Οχυρού.
 

Το «παρών» έδωσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο Βουλευτής  Έβρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημοσχάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Τσαλικίδης, το μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ κ. Χαρίτου, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής κ. Μουρτίδης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών κ. Δουδουλακάκης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου και επικεφαλής της παράταξης «Σύμπραξη Προοπτικής» κ. Γραβάνης, η επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής» κ. Λαφτσή, η πολιτευτής της Νεάς Δημοκρατίας κ. Ελευθεριάδου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης κ. Βεζυργιαννίδης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Βαφειάδης, η κ. Καζάκου καθώς και εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας, αλλά και συλλόγων της πόλης μας. 

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων «Οι Ήρωες έπεσαν για ιδανικά, τα οποία τα δίδαξε ο Χριστός με τον ερχομό του» 

Στη σύνδεση των ιδανικών της Θρησκείας μας με αυτών του Έθνους μας προχώρησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, τονίζοντας πως «τα οστά των ηρώων φυλάσσουν τα όρια της πατρίδας μας και το αίμα τους αρδεύει το δέντρο της ελευθερίας, που μας χαρίστηκε από τους προγόνους μας και οφείλουμε να καταστούμε άξιοι συνεχιστές της».  Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος τόνισε πως όλοι οφείλουμε να κατανοήσουμε και να μεταδώσουμε το αληθινό νόημα της ελευθερίας, της ειρήνης, της συνύπαρξης, της αγάπης, «σημαντικά ιδανικά που μας τα δίδαξαν οι ήρωες μας και παράλληλα τα διδάσκει ο Χριστός, ο οποίος ήρθε για να ανέλθει στο Σταυρό για να μας ελευθερώσει από την τυραννία του διαβόλου, ώστε να ζούμε με ενότητα και αγάπη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος. 

Νίκος Τσαλικίδης «Να παραδειγματιστούμε από τη  λεβεντιά των προγόνων μας και να πορευτούμε με αξιοπρέπεια και σεβασμό» 

Στη σημασία που έχει η θύμηση των πράξεων και η μεταλαμπάδευση τους στη νέα γενιά στάθηκε στις δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Τσαλικίδης. «Σήμερα τιμάμε τους πεσόντες ενός άνισου αγώνα,  στη διάρκεια του οποίου το ήθος και η πίστη των ελληνικών Δυνάμεων δεν επέτρεψε οπισθοχώρηση» ανέφερε αρχικά ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης και χρησιμοποίησε  την εικαζόμενη ιστορική έκφραση του Ουίνστον Τσώρτσιλ που ανέφερε πως «δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες», προτρέποντας όλους να παραδειγματιστούν από το ήθος, την περηφάνια και την λεβεντιά αυτών των ανθρώπων. «Τιμώντας τους ας πορευτούμε με αξιοπρέπεια και σεβασμό» επισήμανε ο κ. Τσαλικίδης και προέβλεψε πως οι επόμενες ημέρες θα είναι καλύτερες για την πατρίδα μας, αγωνιζόμενοι ενωμένοι  για την ελευθερία του λόγου, της έκφρασης με τα ιδανικά της αγάπης για την πατρίδα, της ενότητας και της αλληλεγγύης. 

Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης «Η μάχη των οχυρών αποτελεί παράδειγμα ηρωισμού για όλους μας» 

Στη σημασία που έχει η 78η επέτειος της μάχης των Οχυρών στάθηκε ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος κ. Χαράλαμπος Λαλούσης. «Είναι μία μέρα τιμής, που πραγματικά αποτελεί παράδειγμα ηρωισμού των Ελλήνων , οι οποίοι αντιμετώπισαν έναν πολύ μεγαλύτερο στρατό με σύγχρονα μέσα, αλλά σε αυτό που διακρίθηκαν ήταν η ψυχή, το θάρρος και  η αυταπάρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού, συμπληρώνοντας πως «η μάχη των οχυρών αποτελεί παράδειγμα ηρωισμού, καθώς οι Έλληνες δεν νικήθηκαν ποτέ». Για τον λόγο αυτό προέτρεψε τα Σχολεία της περιοχής να επισκεφτούν το Οχυρό Νυμφαίας, καθώς αποτελεί τη ζωντανή ιστορία του τόπου μας. 

Αναστάσιος Δημοσχάκης «Η αυτοθυσία των πεσόντων του Οχυρού Νυμφαίας αποτελούν παράδειγμα για αυτούς που έχουν την υπογραφή και τη σφραγίδα του κράτους» 

Στη σημασία που έχει η μάχη των Οχυρών στην ιστορία του Έθνους στάθηκε ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημοσχάκης. «Έμεινα εντυπωσιασμένος από το εσωτερικό του οχυρού, καθώς πραγματικά αποτελεί μέρος της ιστορίας μας, διότι όλοι αυτοί που αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν σε αυτό το σημείο υπερασπίστηκαν την εδαφική μας ακεραιότητα και  την ελευθερία μας» τόνισε αρχικά ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας συμπληρώνοντας πως «όλοι τους αποτελούν ένα ζωντανό παράδειγμα με την αυτοθυσία τους για αυτούς που έχουν την υπογραφή και σφραγίδα του κράτους». Στη συνέχεια ο κ. Δημοσχάκης στάθηκε στη σημασία που έχει αυτήν την περίοδο η ενότητα και η γενναιότητα ψυχής, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα. «Καμία μάχη δεν πάει ποτέ χαμένη, καθώς πάντα η ιστορία μας δικαιώνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. 

«Να αναγνωριστεί από το κράτος η 6η Απριλίου ως η ημέρα τιμής και μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού ελληνισμού» 

Ο κ. Δημοσχάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο «Μαύρο Πάσχα» των Θρακιωτών αποκαλύπτοντας πως αποφασίστηκε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο των Θρακών να πιέσουν όλοι από κάθε κατεύθυνση έτσι ώστε να αναγνωριστεί από το ελληνικό κράτος η 6η Απριλίου ως η ημέρα τιμής και μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού ελληνισμού. «Θέλω να δηλώσω ότι σε συνέχεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, θα μεταφέρω αυτόν τον λόγο στην Βουλή των Ελλήνων και θα προτείνω στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας συγκεκριμένα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μπορέσουμε να έχουμε όλες τις αποδείξεις και τα ντοκουμέντα, προκειμένου να πείσουμε το ελληνικό κράτος να αναγνωρίσει ένα δίκαιο αίτημα όλων των Θρακών, όπου και αν βρίσκονται» ανέφερε επί του θέματος ο κ. Δημοσχάκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.