«Τη Τριχας το γεφυρ΄»

Ένα έργο του 1930, επίκαιρο όσο ποτέ, «ζωντάνεψε» επί σκηνής η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»

Το «βάπτισμα του πυρός» πήραν το απόγευμα του Σαββάτου οι μικροί μαθητές της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» οι οποίοι «ανέβασαν» τη θεατρική παράσταση «Τη Τρίχας το γεφύρ'».
 

Η παράσταση έλαβε χώρα στα Παγούρια και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ανάδειξη, διατήρηση και εμπλουτισμός της ποντιακής παράδοσης: Μουσικοχορευτική και θεατρική παράσταση με τίτλο «Τη Τρίχας το γεφύρ’» και Αναβίωση  του λαϊκού δρωμένου Μωμογέρια», που εντάχθηκε στο Μέτρο 41 του τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER της ΟΤΔ «ANAΠΤΥΞΙΑΚΗ ΡΟΔΟΠΗΣ – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ» Υπομέτρο «321-3: Βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό»  Δράση «Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδηλώσεων ανάδειξης και διατήρησης της τοπικής κληρονομιάς – στήριξη πολιτιστικών φορέων για μικρής κλίμακας υποδομή, προμήθεια εξοπλισμού, μουσικών οργάνων, στολών».
 
13 συνολικά άτομα, στην πλειοψηφία τους στην ηλικία των 10-12 ετών ανέβηκαν στο θεατρικό σανίδι και παρουσίασαν  μία παραλλαγή της γνωστής θεατρικής παράστασης του Θεόδωρου Κανονίδη -«Απόλλωνα» (1897 – 1954) «Τη τρίχας το γεφύρ'» από χειρόγραφο που έφεραν μαζί τους τα μέλη του Συλλόγου από το ποντιακό χωριό Νεο Χαραμπά της Τσάλκας Γεωργίας και χρονολογείται στο 1930.
 
Τους πρωταγωνιστές της παράστασης παρουσίασε στο κοινό ο πρόεδρος του Συλλόγου   Ποντίων ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» κ. Αβραάμ Φωτιάδης, ο οποίος τους ευχαρίστησε για την όλη προσπάθεια, απευθύνοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες στην σκηνοθέτη της παράστασης κ. Όλγα Αυγητίδου και την κ.Άννα Πιτελίνα, που είχε την επιμέλεια των σκηνικών, την κ. Αφροδίτη Καρελιάδου, υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος, στα πλαίσια του οποίου έλαβε χώρα η παράσταση, καθώς επίσης και όλους τους παρευρισκομένους που στήριξαν την προσπάθεια αυτή.
 
Το «παρών» πέραν των οικογενειών των πρωταγωνιστών, φίλων και γνωστών, έδωσαν η πρόεδρος του Συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου, ο κ. Γιάννης Νικολαϊδης και η κ. Βούλα Ελευθεριάδου που καταχειροκρότησαν τον θίασο μετά το τέλος της παράστασης.
 
Πρόκειται για την έκτη θεατρική παράσταση της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου για φέτος, ενώ όπως έκανε γνωστό ο κ.Φωτιάδης, οι πρόβες για την επόμενη παράσταση που θα είναι μία ποντιακή έκδοση του Ρωμαίου και της Ιουλλιέτας σε κείμενα  Όλγας Αυγητίδου, έχουν ήδη ξεκινήσει. 

Οι συντελεστές της παράστασης

Έπαιξαν οι :
 
Ποποβίδου Αερίτα-Κάλλη
Κελεσίδης Γιάννης-Κωνσταντίνος
Αλεξανδρίδου Ειρήνη-Χουλιαράς
Τσαρμαντίδου Βαρβάρα-ποπάς
Κουσίδης Παναγιώτης-λυράρης
Τζιβανίδου Μαρία-Θυμία
Αμπατζίδης Ιάκωβος-Νικόλας
Ποιμενίδης Ανδρέας-Ηλίας
Τσαρμαντίδου Μαριάννα-Παρθένα
Σακίδου Μαρία-Εργάτης
Κουσίδης Γαβριήλ-Λαχανάς Α’
Φωτιάδου Μελίνα-Λαχανάς Β’
Σακίδου Ιωάννα-Θεόφιλος
Κουσίδης Κυριάκος-εργάτης
 
Επιμέλεια -Όλγα Αυγητίδου,
Σκηνικά- Άννα Πιτελίνα.
Ηχητικά-  Νίκος Σακίδης
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.